Bir Varis Aranıyor…

Eddie Murphy çektiği filmlerle her zaman merak uyandıran bir oyuncu. Bunun nedenleri var: Öncelikle mimiklerini kullanma konusunda çok mahir ve sesini müzikallerde sunabilen, Michael Jackson ile “Remember The Time” ve “Whatzupwitu” klibinde ona eşlik edebilecek denli de popüler kültürün nabzını iyi tutabilen özelliklere sahip birisi. Ve birçok karakteri aynı anda canlandırabilecek kadar da rol yapma yeteneği çeşitlilik gösterebilmekte.

Sinemaseverlerin devam filmleri olan “Sosyete Polis“, “Çatlak Profesör” ve Nick Nolte ile birlikte rol aldığı “48 Hours Serisi” ile beğeni ile takip ettiği Murphy son olarak geçen sene “Dolemite is My Name” filmi ile sevenlerinin karşısına çıkmıştı. Murphy yine çok beğenilen bir seri film ile karşımızda. 1988 tarihli, beğenilen Coming to America‘nın otuz üç yıl sonraki devamı niteliğindeki “Coming 2 America” filmi amazon prime video kanalında şu sıralar izlenebilmekte.

Yönetmen koltuğuna bu kez Craig Brewer‘in oturduğu bu devam filminin açılış görüntülerinde, ormanlık içinde, ihtişamlı idari binası ile görünen hayali küçük Afrika ülkesi Zamunda Krallığı yansımakta. Kısa süre sonra başına geçecek erkek çocuğu bulunmayan Prens Akeem’in (Eddie Murphy) başı tuhaf karakterli General Izzı (Wesley Snipes) ile fena halde beladadır. Başka küçük bir ülkenin yöneticisi olan Izzı, Zamunda Krallığı ile kendi küçük devletini ortak edebilmek için sürekli hesaplar içindedir. Geçmişte kız kardeşini Akeem ile evlendirmeye uğraşmış ancak bunu başaramamıştır.

General’in kızı da vardır ancak Akeem’in bir türlü resmi evliliğinden erkek çocuğu olmamaktadır. Kral olan babasının ölmesi ile birlikte Zamunda’nın başına geçen Akeem’in erkek varisinin olmaması Izzı ile düşlediği güç birliğine mani olur. Ve geleneksel kurallara göre kızlar yönetimi alamamaktadır. Dolayısıyla devleti içinde çözülmesi zor bir varis sorunu bulunur. Ancak bir süre sonra Akeem, yardımcısı alan Semmi’nin (Arsenio Hall) araştırması ile gençlik dönemlerinde gittiği Amerika’nın Qeens kentinde tanıştığı bir kadından erkek çocuğunun olduğunu öğrenir. Ve böylelikle devletinin idaresini kendisinden sonra bırakabileceği ve belki de General Izzı’nın kızı ile evlendirebileceğini umduğu erkek çocuğunu bulma telaşına girer. Film, işte asıl olarak çocuğunu bulma, ardından çocuğunun ve annesinin yeni devlet ritüelleri ile yaşadığı o komik zıtlıklarla yaşanan parodiye odaklanmakta.

Murphy’den Farklı Tiplemeler…

1988 tarihli yapımın ilk çevrimi, Eddie Murphy‘in canlandırdığı Akeem’in bir devlet yöneticisi olarak kraliyetin samimiyetsizliğinden bir süre kaçarak soluklanmak için gittiği Amerika’daki komik ve aşkının peşine düşme hallerine yoğunlaşmıştı. Bu seride de aslında filmin sonlarında görülebileceği üzere bu niteliğinden çokta kopmuş değil. Murphy, yine birçok karaktere hayat vermekte. Prens Akeem dışında; Clarence, Saul, Randy Watson gibi tipler de yine Murphy tarafından canlandırılıyor. Filmde Murphy‘in yardımcısı rolünde yine ilk filmde olduğu gibi Arsenio Hall oturmakta. O da yeteneğini konuşturarak birçok karaktere can vermiş.

Film her ne kadar hayali Zamunda Krallığı penceresinden seslense de, aslında burası Amerika’nın Qeens şehrinin nerede ise bir prototipi görünümünde. Hatta bir yönüyle de oldukça Amerikanvari bir yaşamın olduğunu belirtebiliriz. Örneğin, CNN burada ZNN ya da McDonalds taklidi olarak da McDowels halk tarafından ilgi gösterilen markalar. Ülke, Qeens kentinin komik, hareketli, kendisine has etnik müzik yapısından da oldukça pay alıyor. Bu yönüyle film baştan aşağıya, senaryosundaki absürd kimi özellikleriyle birlikte tam bir eğlence filmi.

Yapım, genel başarısını ise oyunculuklarında buluyor. “Shrek” serisinde gösterdiği gibi bir seslendirme dehası olarak Murphy, bu filmde de ilk film kadar aslında performansını gösterecek geniş bir saha bulamasa da, yine de oldukça başarılı. Filmde Murphy ile birlikte baskın olan karakter Akeem’in oğlunu canlandıran prens adayı Lavelle rolüyle Jermaine Fowler ile annesini oynayan Leslie Jones yer yer yaptıkları esprilerle eğlenceli bir ikiliye hayat veriyorlar.

General Izzi rolü ile Wesley Snipes ile Semni’deki Arsenio Hall da yine özellikle tuhaf mimik ve davranışları ile rollerinin üstesinden geliyorlar. Filmin sürprizlerinden birisi de kısa bir rolle de olsa Morgan Freeman’ın da ekranda görünmesi. Yapımın bir diğer artı hanesine yazılan kısmı ise müzikleri kuşkusuz. Amerikan etnik müziklerinin o coşkulu danslar ile sunumu, özellikle final sahnesi kısmı itibariyle çok eğlenceli. Bu anlarda insanın bu filmi sinemanın dev ekranında izleyesi geliyor. Bir diğer başarı da büyücü ve rahip gibi grotesk karakterlerin iyi bir makyaj yoluyla tuhaf görünüme büründürülmesindeki maharet. Makyaj başka bir yönü ile de o kadar başarılı ki, Murphy‘in birçok karaktere hayat verdiğini dikkatli izleyiciler dışında çok kişinin fark edememesi sonucunu doğurabilir. Ancak film tüm bu artılarına karşın, senaryosu itibariyle bazen sendeliyor.

Sıklıkla Akeem’in jetiyle Zamunda’dan Amerika’ya gitmeleri bir süre sonra hikâye takibinde karmaşaya da yol açabiliyor. Kurgunun başlangıçta ortaya serildiği gibi Akeem ile General Izzi çatışmasına odaklanması gerekirken, senaryoda savrulmalar yaşanması izleyeni bir süre sonra filmden uzaklaştırıyor. Akeem’in kızları ile ilgili kısımlarının da derinlikli işlenmediği hemen anlaşılıyor. Buna yine aslen kendisi de Qeens kentinden olan Shari Headley‘in canlandırdığı Akeem’in eşi Lisa’nın çok da inandırıcı gelmeyen eşinin eski ilişkisi sonrasındaki bocalamalarını da ekleyebiliriz. Halbuki araya belirgin bir kıskançlık portresi serilmesi daha gerçekçi olabilirdi.

Tüm bu denilenlere, kimi klişelerine ve demode senaryo özelliklerine rağmen yine de ilk filmin başarısını kısmen devam ettiren, hatta ilkinin kimi sahnelerini güzel bir nostaljik unsur olarak aynen aktararak otuz üç yıl önceki filme selâm gönderen bir yapım Coming 2 America. Hafta sonu ya da akşam yorgunluk atmak için aile ortamında rahatlıkla izlenebilecek, yer yer aksasa da sıkmayan, kafa yormayan, eğlenceli yapısıyla tercih edilebilir bir seyirlik var karşımızda.

Yönetmen : Craig Brewer, John Landis

Senaryo : Kenya Barris, Barry W. Blaustein, David Sheffield

Görüntü Yönetmeni : Joe ‘Jody’ Williams

Kurgu : David S. Clark, Billy Fox, Debra Neil-Fisher

Müzik : Jermaine Stegall

Oyuncular : Eddie Murphy, Arsenio Hall, Jermaine Fowler, Wesley Snipes, Leslie Jones, Tracy Morgan, Shari Headley, KiKi Layne, John Amos, James Earl Jones, Vanessa Bell Calloway

ABD / Komedi / 11o Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz