Süleyman’ın Hikayesi / L’Histoire de Souleymane

Çaresizlik ve çıkışsızlık arasında hayata tutunma savaşı

Göçmenlerin hayata tutunma savaşına odaklanan filmler zincirine katılan “Süleyman’ın Hikayesi”, yine tecrübesiz sığınmacıların sırtından para kazanan, aynı ırktan fırsatçıların varlığını gözler önüne seriyor. “Göçmen olmak zor şey” dedirten film, çaresizlik, çıkışsızlık, hayata tutunma savaşı gibi, insanın yüreğine dokunan temaların hakkını veriyor.

OrtaKoltuk Puanı:

 

Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış Bölümünde Jüri Ödülü ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü kazanan Boris Lojkine’in “Süleyman’ın Hikayesi / L’histoire de Souleymane”, Suç Ve Ceza Festival’inde Jüri Özel ödülü’ne layık görüldü.

Bir yemek dağıtım platformunda yasadışı çalışan Süleyman (Abou Sangare) bisikletiyle Paris’in kalabalık sokaklarında dağıtım için zamana karşı yarışır. İyi huylu bu genç Ginelinin arzusu Fransa’ya sığınma talebinde bulunmak. Süleyman, çalışma izni olan bir vatandaşının belgesi ile, haftada 120 Euro bedelle kuryelik yapar. 2 gün içinde, belgeleri almanın anahtarı olan sığınma başvurusu görüşmesinde inandırıcı olması geretirdiği bilincindedir. Ancak buna hazır değildir. Yasal ikamet iznini almak için sosyal hizmetler görevlisiyle yapacağı hayati görüşmede inandırıcı olması için, Fransada yaşayan deneyimli Khalil’den dolgun bir ücret karşılığında ders alır. Görüşme gerçekleştiğinde ezberlediği metin, bazı soruları yanıtlayamadığı için inandırıcı olmaz.

Süleman’ın yalan söylediğini tecrübesiyle anlayan yardım uzmanı kadın (Nina Meurisse) Süleymana aynı metni hafta içinde 2 göçmenin ağzından duyduğunu anlatır :”doğruları söyle, sana yardımcı olayım. Gine’yi niye terkettin?” diye sorar. Süleynan akıl hastası olan annesine daha iyi bir hayat sağlamak için yola çıktığını, Libya’da hayvan muamelesi gördüğünü, korsanlar tarafından hapse sokulduğunu, serbest bırakılması için ailesini arayıp para yollanmasının istendiğini anlatır. Ailesi fakir olduğu için, Süleyman bir fırsat bulup kaçar.

Matteo Garrone’nin Venedik’te Gümüş Aslan Ödülünü alan “Kaptan Benim / İo Capitano”su iki gencin Senegal’den Avrupa’ya yolculuğunun hikayesiydi. Filmde Süleyman yolculukta çekilen eziyetleri o filmdeki gibi bire bir anlatır. Fransa’ya sığınmaya çalışan bir grup Afrikalı göçmenin günlük yaşamını anlatan film, zamana karşı bir yarış formatında anlatılıyor. Paris sokaklarını teslimatları için bisikletiyle çılgın bir süratle kateden Süleyman’ı, görüntü yönetmeni Tristan Galand hep yakın plandan takip ediyor.  Omuz kamerası ile yapılan enerjik takip sahneleri Süleyman’ın yaşadığı stresi izleyiciye geçiriyor.

Göçmenlerin hayata tutunma savaşına odaklanan filmler zincirine katılan “Süleyman’ın Hikayesi”, yine tecrübesiz sığınmacıların sırtından para kazanan, aynı ırktan fırsatçıların varlığını gözler önüne seriyor. Evvelce bu hakkı kazanmış olanlar, ikili görüşmelerde sorulacak soruların inandırıcı cevaplarını bildikleri senaryosunu bir geçim kaynağına çevirirler. Film kötü niyetli insanlar kervanına yerel halktan örnekler katar : siparişini teslim almayı reddeden bir tüketici, kuryeyi sorumsuzca bekleten tüccarlar, kaçak çalıştığını bildiği kuryeyi ihbar edip çalışma iznini iptal ettiren kötü kalpli işverenler. Arabalarında oturan devriye polisler, kaçak çalıştığını bildikleri kuryeye zorluk çıkararak, para ödememek için binbir tehdit sıralar. Kuryeler asansörü bulunmayan bir apartımanda 7 kat merdiveni soluk soluğa çıkmak gibi mesleğin zorluklarına da katlanırlar. “Göçmen olmak zor şey” dedirten film, çaresizlik, çıkışsızlık, hayata tutunma savaşı gibi, insanın yüreğine dokunan temaların hakkını veriyor.

Yönetmen : Boris Lojkine

Senaryo : Boris Lojkine, Delphine Agut

Görüntü Yönetmeni : Tristan Galand

Kurgu : Xavier Sirven

Oyuncular : Abou Sangaré, Alpha Oumar Sow, Nina Meurisse, Emmanuel Yovanie, Younoussa Diallo, Ghislain Mahan, Mamadou Barry, Yaya Diello

Fransa / Dram / 93 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz