40. İKSV ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ 5

Bekâretin Sonu / Death of a Virgin, and the Sin of Not Living

40. Uluslararası Film Festiavali’nin 5.Filmi, George Peter Barbari’nin, yazdığı, yönettiği ve kurgusunu üstlendiği, dünya prömiyerini 2021 Berlin Film Festivali Panorama bölümünde yapmış olan ilk uzun metrajlı filmi, “Death of a Virgin, and the Sin of Not Living / Bekâretin Sonu” idi.

Barbari’nin 15 yaşındaki kendi deneyiminden esinlenen film, Lübnan’ın kuzeyinde, bir seks işçisine giderek bakir hayatlarını “sonlandırmaya” niyetli üç delikanlının öyküsü.

Yazar yönetmen, dünyanın birçok yerinde hâlâ geçerli olan bu büyüme ve “erkeklik” ritüelini uzun planlar ve akıcı görüntülerle aktarırken, bu ilk kez “milli” olacak çocukların şakalaşarak, birbirlerine laf atarak ve atışarak gerginliklerini giderme çabalarına odaklanıyor.

Barbari, olaylara karışan tüm kişilerin iç seslerini ekrana dış ses olarak yansıtarak, hayatın acı ve tatlı taraflarını, geçiciliğini, kırılganlığını ve bazen de saçma anlarla dolu olduğunu hatırlatırken, her karakterin hayattaki derdinin ne olduğunu, özlemlerini, korkularını, aşkı ve mutluluğu bulup bulamayacaklarını ve yıllar sonra kendini nerede bulacağını, hatta nasıl ve ne zaman öleceğini de şiirsel bir dille yansıtıyor. Böylece izleyici, sadece ilk kez karşılaştıkları delikanlıların yaşadıkları olayları değil, mutlulukları ve üzüntüleriyle tüm geleceklerini bildikleri bu tanıdık insanların serüvenine ortak oluyor.

Film arkadaşlarına katılmadan önce porno izleyen Etienne (Etienne Assal) ile kankası Adnan’ı (Adnan Khabbaz) göstererek başlar. Evden çıktıklarında kamer mutfakta yemek yapan Etienne’in oğluna aşırı düşkün annesine döner ve izleyiciler, uçak kazasında ölen kocasına özlemini hâlâ duyumsayan kadının ilk içsel monoloğunu dinlerler. Kamera bu kez dış sesi sekiz ay önce kürtaj olduğunu söyleyen ve tüm beden çalışmalarına karşın karnının hâlâ şiş olduğundan şikayet eden Etienne’in kız kardeşi Windy’ye (Windy Ishak) odaklanır.

Etienne ve Adnan arkadaşları Jean Paul (Jean Paul Franjieh) ve Dankoura (Elie Saad) ile buluşurlar. Dördünün isimleri, bu çocukların Maruni Hristiyanlar olduğunu gösterir. Özgüveni olmayışını uçarı bir maçolukla örtmeye çalışan Jean Paul, bit yıldan beri çıktığı kız arkadaşını iki kez öpebilmiştir. (Bu konudan söz edilmesi, o dönemin muhafazakâr ahlâk anlayışının ve bekâret takıntısının, Lübnan toplumunun en ilerici ve modern kesimi olan Marunilerde bile ne derece güçlü olduğunun göstergesidir.)

Hayat kadını ile buluşacakları otele varana kadar süren geyik muhabbeti hafiften uzamaya başlar. Otele vardıklarında, ucuza getirmek için üçünün de sırayla iş tutacakları kadının gecikmesi filmin iyice sarkmasına sebep olur. Buna karşın sırada birinci olan Etienne ile fahişe Christelle’in (Souraya Baghdadi) ilişkiye girmeleri filmin tüm kusurlarını affettirecek kadar başarılıdır. Etienne ile Christelle’in aslında bir bakıma ikisinini de tecavüze uğradığı cinsel ilişkisi neredeyse kesintisiz verilse de, sadece yakın planlara ve yüz çekimleriyle son derece edepli şekilde anlatılır. Biz monoloğundan geleceğini bilsek de, bu ilişki sahnesindeki güç dinamiklerinin Etienne’in nasıl utandırdığını, nasıl ömür boyu etkisini anımsatacağını daha bir çarpıcı olarak hissederiz.

Tüm erdemlerine karşın, filmin çok önemli bir kusuru var. Şiirsel anlatımı, doğal ve samimi oyunculukları çok başarılı da olsa, yanlış bir casting filmin inandırıcılığını epey sakatlıyor. Olayları yaşadığı zaman 15 yaşında olan Barbari gibi, filmdeki çocuklar da o yaşlarda, Jean Paul’un iki kere sınıfta kaldığı belirtildiğine göre olsa olsa 16 ya da 17 yaşında yeni yetmeler olmalı. Zaten çocukları ilk gördüğünde, Christelle “mama” ile “bana bir daha çoluk çocuk müşteri getirmeyeceğine söz vermiştin” diye neredeyse kavga eder. Öyle de, filmdeki oyuncular, gerçek yaşları ne olursa olsun, yeniyetme gibi değil, yirmili yaşlarında delikanlılar gibi duruyorlar. Bu da izleyicinin gördüklerine inanmasını gerçekten aksatıyor.

Sonuç olarak, genelde epey başarılı bir ilk film. Keşke filmdeki öyküye yaşça ve fiziksel olarak daha uygun bir dörtlü oynasaydı.28 Haziran 21.00’e kadar izlenebilir.

Yönetmen / Senaryo : George Peter Barbari

Görüntü Yönetmeni : Karim Ghorayeb

Kurgu : Inaam Attar, George Peter Barbari

Müzik : Fadi Tabbal

Oyuncular : Etienne Assal, Adnan Khabbaz, Jean Paul Franjieh, Saad Elie Dankoura, Feyrouz AbouHassan, Thuraya Baghdadi, Maria Doueihi, Windy Ishak

Lübnan / Komedi-Dram / 87 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz