Beyaz Hüzün Sarıkamış

Askeri kırdıran Enver Paşa

 

Beyaz Hüzün”, 100 yıl önce yaşanan Sarıkamış’taki 90 bin askerin kar altında donarak ölmesi üzerine bir öykü… Acaba hangi açıdan bakacak yönetmen? Sahi, romanı da varmış, o nasıldı? Okusaymışım keşke… Sorularıyla dolu çıktım yola…

Yolda radyo haberi, savaş olasılığının arttığını bildiriyordu. Suriye ile bir gerginlik yaşıyorduk, ama Libya ile yapılan deniz anlaşması nedeniyle Yunanistan’da da bir hareketlilik söz konusuymuş. NATO, iki müttefik arasındaki gerginliği göz ardı ediyormuş. Savaşçı bir millet olduğumuz için birçok ülkede askerimiz bulunuyor; ne kadar doğru, ne kadar kolay aşılabilir bu zorlu süreç?

Hamaset dolu…

Beyaz Hüzün”, Kültür Bakanlığı desteğiyle, iki yılda çekilmiş ve izleyicinin beğenisine sunulmuş bir film. Gözle görülebilir bir hata barındırmıyor, hamaset duyguları dışında. Yağan karlar ne kadar yoğun olursa olsun askerlerimizin üzerine yapışmıyor; yakın planlarda ilgisini çekiyor izleyicinin. Başarılı bir yapım, iyi anlatıyor, ama biraz uzun.

Yukarıda değindiğim, savaş ve -işsizliği hepimiz yaşıyoruz zaten- ekonomik yaptırım olasılıkları varken atılan hamaset nutukları nereye kadar yararlı olur, düşünmek gerekir…

Sarıkamış cinayettir!

Ruhi Su’nun etkili sesinden dinlediğimiz Sarıkamış Ağıdı, askeri kırdıranın Enver Paşa olduğunu, gonca güle benzetilen binlerce askerin donarak öldüğünü, güneşin altında ışıyan asker ölülerinin insanı hüzne boğduğunu anlatıyordu…

100 yıl önce askeri Sarıkamış’a sürmek bir cinayettir, şimdi o askeri ölüme yollayan düşünceyi savunarak hamaset duygularıyla film yapmak ne kadar doğrudur?

Beyaz Hüzün”ün izleyicisi çok olsun isterim… verilen emeğe, yapılan çalışmaya değen bir hasılat elde etmesini isterim, ancak kim ne derse desin, insanları sadece birkaç sloganla ölüme yollamak pek akılcı gelmiyor bana.

Bize okullarda dağları, nehirleri, ormanları öğrettiler ama oralardan kimlerin neyi ne kadar kazandığını, üretilenleri anlatmadılar. Bu filmde de “aykırı ses” diyebileceğimiz itirazlar çıksa da iki güçlü cümleyle, izleyici yeniden uyutulmaya(!) çalışıldı.

Titiz çalışma…

Film yapmak meşakkatli iştir. Birçok zorluk arka arkaya gelir ve bir sorun çözümlenemeden diğerleri sökün eder. O nedenle de bazen elde olmayan nedenlerle, sinemacıların ‘nazarlık’ dediği hatalar olabilir. “Beyaz Hüzün”de öyle belirgin hata görmedim, gördüklerimi de göz ardı ediyorum. Ancak böylesi gergin bir ortamın yaşandığı günlerde sadece “şehitler” diyerek, vatan millet nutukları atarak savaşı olumlamak önümüzdeki günler için tedirginlik yaratıyor.

Yönetmen / Senaryo : Kenan Korkmaz

Görüntü Yönetmeni : Erol Civan

Müzik : Yıldıray Gürgen

Oyuncular : Kenan Korkmaz, Murat Yatman, Duygu Poyraz, Şenol Kara, Edip Tutal, Yavuz Gürbüz, Ali Poyraz

Türkiye / Tarihi-Dram / 125 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz