Yönetmen Rafa Russ’nun yetmişli yıllardaki Uruguay’a bakışı

Bir sezon boyunca Rain in Shoes, Julia’s Decision ve Remember Me filmlerin senaristliğini yapan İspanyol yönetmen Russo bu kez kendi yazdığı bir libretto ile kamera arkasına geçmiş.

Öfke Yılı‘nda, Uruguay’ın sivil-askeri diktatörlüğüne yol açan kişisel ilişkiler ve olaylar araştırılıyor. Geçen yüzyılın yetmişli yıllarında meydana gelen olaylar ve Güney Amerika askeri diktatörlükleri hakkında pek çok film yapıldı, ancak Uruguay’ınki hakkında bugüne kadar daha az film yapıldı. Bu küçük ülkenin Arjantin ve Brezilya gibi iki devin arasında sıkışıp kaldığını hatırlayalım.

Ancak İspanyol-Amerikan ülkesi aynı zamanda ABD jeopolitiğinin de kurbanıydı. Genel olarak, tüm Güney Konisi Condor Operasyonundan etkilendi. Bu operasyon, kendi içinde Soğuk Savaş’tan türetilen ve diğer Karayip ülkelerini de etkileyen bir operasyondu.

Zor zamanlarda aşk, dostluk ve ihanet

Öfke yılı‘nda, bir aşk hikayesine, kahramanların dostluğuna ve yeni başlayan askeri diktatörlük sırasında meydana gelen ihanetlere de değiniliyor. Filmin yapımcısı bize aşkın, bu kadar çok zulümden sonra olası bir sığınak olup olmadığını soruyor. Ama bunu karşı taraftan da yapıyor. Bu sayede işkencecilerin yaptıklarıyla her zaman uyuşmayan parçalar olduğunu daha iyi anlamamazı istiyor. Filmdeki karakter Teğmen Rojas’ın korkusu buna güzel bir örnek.

Gri bir adamdan bahsediyoruz, üstlerine göre “yeterli topları olmayan” ve aşağılanma korkusuyla işkenceci olan bir askeri adam . Bu, totalitarizm sisteminde  tüm kaynakların nasıl kullanıldığını anlamaya yardımcı olur, böylece her şey kusursuz bir komuta zinciri altında çalışır. Ama Rojas da seviyor, bir fahişeye aşık oluyor ve aşk yüzünden gardını düşürüyor.

Öfke Yılı, 1973’te Uruguay’daki askeri darbeden önceki talihsiz yılın takma adıdır. Aynı zamanda, ölmekte olan İspanyol diktatörlüğünün Atlantik’in diğer tarafında nasıl çalıştığının Amerikan yansıması olarak da düşünülebilir. Farklı tasmalara sahip aynı köpekler, şimdi ve farklı politik işaretler altında, dünyanın çeşitli uluslarının vatandaşlarını boyunduruk altına alıyor.

Hispanik – Uruguaylı filminin anlatımı, kendimizi içinde bulduğumuz coğrafi ve duygusal bağlamı daha iyi anlamamıza yardımcı olan yavaş bir tempolu ve basittir.

Oyuncular ve karakterlerin, hikaye genelinde analizi

The Year of Fury‘nin en iyileri, sansasyonel Daniel Grao‘nun öne çıktığı sağlam bir kadrodan oluşturulmuş. Hikaye anlatılan ordunun bu teğmeni, diğer karakterlerin bel kemiğidir. Grao, canlandırılan karakterin kafasına musallat olan suçluluk duygusunu, korku ve korkaklığı olağanüstü bir şekilde seyirciye aktarıyor. Fahişe rolü, Arjantinli aktris Martina Gusmán tarafından oldukça ciddi bir şekilde yorumlanmış.

Fahişe, aynı şekilde, Diego’nun karakteriyle ( Alberto Amman) bağlantıdır. Diego ve Susana, diğer meslektaşlarıyla birlikte bir misafirhanede yaşıyorlar ve aralarında özel bir dostluk var. Film yapımcısı, bakış açılarını kişisel ilişkilere sabitlemenin yanı sıra, Susana’yı etkilemeye veya kazanmaya çalışan iki adamın çatışan siyasi fikirlerini de açığa çıkarıyor. Susana’nın neden fuhuşa sürüklendiğini çok iyi bilmiyoruz. Librettonun bu belirsizliği, bu karaktere belirli bir gizem yüklüyor. Anlatılan hikayenin sonuna doğru kadının geçmişine dair seyirciye bir şeyler sunulup aydınlanması sağlanıyor. Ayrıca, diktatörlükler tarafından çalınan bebekler konusuna da değiniliyor.

Oyuncu kadrosu, ordunun ilgi odağı haline gelen bir diğer senarist Joaquín Furriel ve hükümet karşıtı kişilerin uğrak yeri olan misafirhaneyi işleten Maribel Verdú tarafından tamamlanıyor. Orada, Sara Sálamo‘nun doğru bir şekilde canlandırdığı kızıyla birlikte yaşıyor. Filmde, 60’lı ve 70’li yılların İspanyol kadınlarını fazlasıyla hatırlatan pansiyon, filmin son üçte birlik bölümünde büyük bir anlatım gücü kazanıyor. Hayatlarını kurtarmak için ülkeden kaçmayı düşünmeye başlayan bu aile ile yetkililerin baskısının nasıl tetiklendiğini görüyoruz.

Öfke Yılı’nın sonu

Öfke Yılı, bana Uruguay’lıların hatırladığı ama Dünyada yaşayan diğer insanların bilmediği tarihi bir dönemi dünyaya duyurmak için önemli ve gerekli bir film. Ama kesinlikle politik değil. Daha ziyade sıkıntılı zamanlarda bize dostluk, aşk ve ihaneti anlatan bir yapım.

Öfke Yılı, çok sağlam bir oyuncu kadrosu ve iyi planlanmış klasik gerilim anlatım yapıları ile izlenmeyi hak eden bir yapım, kaçırmayın.

Misafir Yazar : MİGUEL PİNA

Yönetmen / Senaryo : Rafa Russo

Görüntü Yönetmeni : Daniel Aranyó

Kurgu : Marta Salas

Oyuncular : Joaquín Furriel, Alberto Ammann, Daniel Grao, Martina Gusman, Maribel Verdú, Miguel Ángel Solá, Sara Sálamo, Ezequiel Tronconi

İspanya-Uruguay / Tarihi-Aksiyon-Macera / 102 Dk.

 

 

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz