Ters Yüz 2 / Inside Out 2

İyimserliğe devam

İlk filmi tekrar tekrar izleyen -şahsım gibi- yetişkinlerin birkaç yerdeki, özellikle Nostalji sahnelerindeki anlık kahkahaları ya da başarıyla kurulmuş parıltılı bir evrenin görsel hazzı, bu filmi yeniden izlemelerine yeterli olmayacaktır. Ama çocuklar, ilk ergenler bu filmi mutlaka görmeli. Dijital film platformlarının, üstünde pek düşünülmemiş bir dolu atıştırmalık işiyle dimağları çoğunlukla çerçöp doldurulan çocuklar ve ilk ergenler için gayet temiz, şifalı bir besin olacaktır.

OrtaKoltuk Puanı:

 

Varoluşumuzu tanımlayan itici güç nedir? Benlik duygumuz mu? Benliğimiz oluştuktan sonra hep öyle mi kalır? Dış dünyadaki davranışlarımızı yöneten iç komuta merkezimizse, bu komuta merkezini yöneten ne? 2015 yapımı “Ters Yüz (Inside Out)” animasyon filminin hem çocuk hem de yetişkin hayranlarının heyecanla beklediği devam filmi “Ters Yüz 2 (Inside Out 2)” 14 Haziran’da vizyona giriyor.

İlk filmde olduğu gibi yine bu temel soruları sorarak. Bu kez, babasının yeni işi nedeniyle taşındıkları yeni ortama uyum sağlama sürecindeki kaosla başa çıkmayı öğrenen çocuk Riley yerine, alınmak istediği hokey takımının havalı kızlarına uyum sağlama sürecinde yaşadığı bocalayışa tanık olduğumuz, üstelik ergenliğe ilk adımını atan Riley var karşımızda.

Neşe’nin Üzüntü, Korku, Öfke, Tiksinti ile uyum içinde yönettiği komuta merkezi, ergenliğe geçiş butonunun alarm vermesiyle Kaygı, İmrenmek, Utanç, Can Sıkıntısı, arada bir uğrayıp daha zamanı değil diye geri gönderilen Nostalji gibi başka duygularla işgal ediliyor ve olan oluyor. Kaos geri geliyor. Üstelik bu yeni duygular kendi başlarına da karmaşık. Kaygı örneğin, onu korumak isterken zor durumlara sokuyor ama aynı kaygı ertesi günkü sınavdan kötü not almaması için onu çalışmaya da yönlendirebilir. İmrenmek ise onu kıskançlığa ya da aşırı hayranlığa sürükleyerek yanlış yönlendirebilir, ama örnek alıp esinlenerek ilerlemesini de sağlayabilir. Utanç ise Üzüntü ile yakınlaşabilir. Can Sıkıtısı da sarkazm ile bazen durumu kurtarabilir ama bıkkınlığa yılgınlığa da düşebilir.

Riley, bu katmanlı yapılı yeni duygularla nasıl başa çıkacak, onların hangi yönlerinden ne kadar etkilenecektir? En önemlisi de ergen kimliği oluşurken komuta merkezinin başına öncekiler dahil hangi duygusunun gelmesini isteyecektir? Özet olarak şöyle yanıtlansa yeridir. İyimserliğe, neşeli olmaya devam, başka duygularımızın ne dediğine de dikkat ederek. “Ters Yüz 2”nin ana iletisi için budur denebilir. Güzel ileti değil mi? Ama filmdeki bir dolu güzel ve mantıklı mesaj bolluğu filmin önemli bir sıkıntısı. Daha doğrusu bu mesajların hikâye ve görüntü ile hatta sağlıklı bir çatışmayla değil de konuşmayla verilmesi.

Hikâyenin antagonisti gibi giydirilen Kaygı’nın motivasyonu bu rol için pek yeterli değil. İlk filmi tekrar tekrar izleyen -şahsım gibi- yetişkinlerin birkaç yerdeki, özellikle Nostalji sahnelerindeki anlık kahkahaları ya da başarıyla kurulmuş parıltılı bir evrenin görsel hazzı, bu filmi yeniden izlemelerine yeterli olmayacaktır. Ama çocuklar, ilk ergenler bu filmi mutlaka görmeli. Dijital film platformlarının, üstünde pek düşünülmemiş bir dolu atıştırmalık işiyle dimağları çoğunlukla çerçöp doldurulan çocuklar ve ilk ergenler için gayet temiz, şifalı bir besin olacaktır.

Sanata evet.

Yönetmen : Kelsey Mann

Senaryo : Meg LeFauve, Dave Holstein

Görüntü Yönetmeni : Adam Habib, Jonathan Pytko

Kurgu : Maurissa Horwitz

Müzik : Andrea Datzman

ABD / Animasyon-Komedi-Macera / 96 Dk.

2 YORUMLAR

  1. “Çocuklar ve ilk ergenler için temiz ve şifalı bir besin” dediğiniz gibi gördüklerimiz, izlediklerimiz aklımız ve ruhumuz için bir besin. 👍Özellikle ergenlikte, hem de bütün yaşamımız boyunca filmde anlatılan duygular doğru yönetilebilse işimize ne çok yarar. Elinize, emeğinize sağlık. 🌸✨️

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz