Örümcek Adam : Örümcek Evreninde
Yetişkinler için bir Örümcek adam…
Bilindiği üzere, temelleri çok eskiye dayanan, ancak sinemaya aktarılışları, özellikle son 15-20 sene içerisinde çoğalan Marvel uyarlamalarının son örneklerinden biri, bu hafta gösterime giriyor. Bizce Marvel dünyasının en etkileyici kahramanlarından biri olan Spider-man, sinemadaki ‘solo’ maceralarında başarılı bir üçlemeden sonra biraz eski ruhunu kaybetmiş (belki de başrol oyuncusu ve yönetmeni değiştiği için) çok kötü olmasa da, son maceraları ile ağzımızda biraz ekşi bir tat bırakmıştı. Tabii Örümcek adam’ın tabiri caizse diğer ‘abileriyle’ yani Avengers’larla olan macerası dışında…
‘Örümcek adam/Örümcek evreninde’ filmi ise bir animasyon olduğu halde, Örümcek adam’a değişik bir adım attıran daha doğrusu yeni bir bakış getiren bir yapım olarak göze çarpıyor. İlk sekansını ‘Venom’ filminin sonunda (hatta jenerik aktıktan sonra!) gördüğümüz, bir başka dünyada geçen bir Örümcek adam macerasını anlatıyor.
Miles Morales, polis babası ve (muhtemelen biraz kirli işlerle uğraşan) amcası arasında gidip gelen, yeni başladığı ‘elitler için’ okulunda adaptasyon sorunu yaşayan, Brooklyn’li bir ergendir. Hayatında mutsuz olmasa da yeni heyecanlar arayan Miles, radyoaktif bir örümceğin sokması sonrasında süper güçlere kavuşmaya başlar. Lakin bu dünyada zaten bir Örümcek adam(!) vardır ve kötülere karşı savaş açmıştır. Örümcek adam’ın peşine takılan Miles, şehrin azılı gangsterlerinden biri olan Kingpin’in yaptırdığı başka bir ‘evrene’ açılma deneyleri sırasında, hem büyük tehlikeler atlatır hem de gerçek Örümcek adam’ın ağır yaralanmasına tanık olur. Ancak bu deneyler sırasında, bu diğer evrenden başka bir Örümcek adam (!) ve başka süper kahramanlar gelmiştir. Miles’ın içinde olduğu bu grup hem Kingpin’i yenmek hem de kendi dünyalarına dönmek için mücadeleye başlarlar.
Öncelikle, bu animasyon filminin neden daha çok yetişkinler için yapılmış gibi göründüğünü açıklayalım: bu yeni ‘Örümcek adam’ son kertede bir animasyon olduğu halde, daha çok Marvel Comics hayranları yani bu evrene aşina olanlar için yaratılmış gibi duruyor. Bazı önemli olaylar çok hızlı bir şekilde geçiliyor (örneğin Örümcek adam’ın doğuşu ve sonrası), dolayısıyla her karakter hakkında ‘önbilgi’ sahibi olmamız bekleniyor… Kuşkusuz Marvel hayranları için bu akış, oldukça ilginç ve belki mantığa uygun gelebilir ancak bizim gibi bu evrende geçen filmleri takip etmekle birlikte, Marvel tutkunları kadar bilgiye sahip olmayan seyirciler için biraz ‘yabancılaştıran’ bir tutum gibi görünebilir.
Filmin animasyon tekniği yanında da ‘esinlendiği çizgi romana ciddi referanslar mevcut. Filmi izlerken eğlenceli bir çizgi filmden ziyade sanki bir çizgi romanın sayfalarını çeviriyoruz, aksiyonu bol ve renkli bir hikayeden ziyade karanlık bir dünyada geçen heyecanlı bir macerayı takip ediyoruz. Karakterlerin konuşmaları bazen yine çizgi roman tekniğiyle veriliyor, birçok aksiyon sahnesi çizgi romanlarına uygun bir şekilde yapılmış gibi duruyor.
Kuşkusuz filmdeki bu Örümcek adam ‘bolluğu’ ( toplamda 3 tane (!)) seyirciyi biraz şaşırtabilir ve (roman tutkunları olmayanlar için) kavraması zor bir hikaye izlendiği hissiyatı doğurabilir ama kabul etmeliyiz ki karşımızda sinemasal düzeyi yüksek bir yapım bulunuyor.
‘Örümcek adam/ Örümcek evreninde’ her ne kadar çocuk izleyiciler için biraz fazla kasvetli ve karışık olsa da ama yetişkin izleyiciler için bizce oldukça yeni bir sinemasal deneyim… Mizahi yönünden taviz vermeyen ama esinlendiği çizgi roman’ a sadık kalan etkileyici bir animasyon yapımı… Ama ailece eğlenceli bir ‘Örümcek adam’ filmi izlemeye giden sinemaseverler biraz bozulabilir, bizden uyarması…
Yönetmenler: Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman
Seslendirenler: Shameik Moore, Jake Johnson (XVII), Hailee Steinfield, Mahershala Ali, Brian Tyree Henry, Lily Tomlin, Luna Lauren Velez…