Yalan Dolan
Biz dost değiliz, düşman hiç değiliz. Aynı kaderi paylaşan yabancılarız biz..
Yönetmen koltuğuna, yaşamını ABD ve Avustralya’da sürdüren ” Uzay Kuvvetleri : 2911 (2013)” filmiyle adını yönetmen olarak duyuran görsel efekt uzmanı Michael Şahin Derun oturmuş. Yönetmen M. Şahin Derun, ”Titanic, Matrix serisi, Spider Man, Star Trek, Jackal” gibi dünyaca ünlü filmlerin görsel efektlerini yapmıştır. Spider Man filmi ile görsel efekt dalında Oscar’a uzanmıştır.
Filmde, para sıkıntısı yüzünden dibe vuran ve en yakınlarını bu nedenle kaybeden bir banker şirketinin yöneticisi ile banka soymak için etrafına topladığı aynı kaderi paylaşan yabancıların! soygun maceraları hikaye ediliyor.
Anlatılan hikayenin 7 kahramanı üzerinden korkmadan, eğip bükmeden sistem eleştirisi yapılıyor ve tüm halkı ilgilendiren sorunlara neşter vuruluyor. Yönetmen Şahin Derun, yazdığı senaryo ile ülkemizde her kesimin sıklıkla yaşadığı elektrik, su, doğalgaz, bankalar ve çıkar gözeten dostluklar üzerinden seyircinin beynini tokatlayıp, uyanmasını amaç edinmiş. Bunda başarılı olmuş mu? Bence, evet. Filmde, 60 TL. tutarında kullanılan bir elektrik faturasının niye 120 TL. olduğunun ve neden kimsenin buna ses çıkarmayıp hakkını aramadığının altı çizilirken yine belediyelerin, yıllardır hiç bir bedel ödemeden kullanma hakkına sahip olduğu doğadan gelen suyun, neden vatandaşa aşırı pahalı şekilde satıldığı ince bir anlatım dili ile anlatılıyor.
Güneşli havada şemsiye dağıtan bankalar..
Anlatılan hikayenin sistem eleştirisinden ”siz hiç ihtiyacı olana ihtiyaç kredisi veren banka gördünüz mü?” ve ”Bankalar, güneşli havada şemsiye dağıtırlar, yağmurlu havada şemsiye ile birlikte üzerinizdeki elbiseyi de alırlar” replikleri ile bankalarda payını alıyor. Yine, dost gözüken çıkarcı, ikiyüzlü insanlarda ”dost, zor zamanda dışarı çıkan değil içeri girendir” repliği ile deşifre ediliyor.
Filmde, yukarıda belirtilen sistem eleştirileri yapılırken sistemin açıklarınında olduğu ve bundan akıllı insanların rahatlıkla faydalanabileceği vurgulanıyor. Anlatılan hikayede sistemin bu açıklığı üzerine kurulmuş. Bir banka nasıl soyulur? Ve hiç bir hapis cezası almadan milyonların üzerine nasıl oturulur? soruları ince mizahla anlatılıyor.
Yönetmen Şahin Derun‘un 31 Mart seçimleri öncesi vizyona sürdüğü filminin, birçok kararsız seçmeninin siyasi düşüncesini etkileyeceğini düşünüyorum. Bu film, muhalefet için çok iyi bir propaganda malzemesi olabilir. Bu nedenle, kaç sinema salonunda gösterime giriyor bilmiyorum ama muhalefetin imkanı varsa filmin heryerde gösterilmesini sağlamalılar diye düşünüyorum.
Filmin senaryosunu, kurgusunu, kamerasını ve oyunculuklarını beğendim. Son zamanlarda canlandırdığı rollerle tat vermeyen ve yoğun eleştirilere maruz kalan Şafak Sezer, ciddi ve akıllı bir ekip lideri rolünü başarılı bir şekilde canlandırırken ”ben ölmedim buradayım” mesajı veriyor. Türkiyenin çok sevdiğim başarılı komedyenlerinden birisi olan Çetin Altay‘ı, genellikle Karadeniz insanını canlandıran rollerde izlemiştik. Bu filmde kendisini düzgün Türkçe ile konuşan akıllı, sadık, güvenilir bir arkadaş rolünde izliyoruz ve bu rolde oldukça başarılı. Kendisini yürekten kutluyorum. Yine, Burcu Binici ”hacker Zeyna” rolü ile başarılı bir portre çizmiş. Bilanco rolündeki Umut Aksoy‘un ise fiziği ve oyun gücü ile sinema dünyasında önünün açık olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde yaşamını kaybeden usta oyuncu Ahmet Yıldırım Öcek ise ”Beton” rolü ile son kez gözlerimizin pasını siliyor. Allah rahmet etsin, toprağı bol mekanı cennet olsun.
Sözün özü : Bu hafta vizyona giren filmler arasında iyi film olarak fazlaca bir seçenek yok. Bu nedenle, Nazım Hikmet‘in yazdığı ve Cem Karaca‘nın müziği ile hayat verdiği ”Ben Bir Ceviz Ağacıyım Gülhane Parkında” şarkısı ve tadında bir mizah eşliğinde sistem eleştirisi yapan iyi komedi izlemek istiyorsanız ”Yalan Dolan” ı kaçırmayınız.
CEVİZ AĞACI
Başım köpük köpük bulut, içim dışım deniz,
ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı’nda,
budak budak, şerham şerham ihtiyar bir ceviz.
Ne sen bunun farkındasın, ne polis farkında.
Eleştirmenliği bırak lütfen