BU FİLMDE ESKİ YEŞİLÇAM FİLMLERİNİN KOKUSU VAR
Kaçma Birader filminin yönetmen koltuğuna senaryosuna da imza atan Murat Emre Kaman ve Defne Deliormanlı birlikte oturmuş. Eski Yeşilçam filmlerinin kokusunu ve tadını aldığım için bu filmi sevdim. Bunda, senaryonun iyi yazılması ve oyuncu kadrosunun iyi seçilmesinin de katkısı büyük. Kaçma Birader, başta Melek Baykal olmak üzere bir çok ismin ilk sinema filmi. Bu nedenle kendilerini büyük bir aşkla filme vermişler. Ayrıca, Ömer Faruk Sorak gibi bir isimde, süpervizör olarak arkalarında olunca haliyle kaliteli bir iş çıkmış ortaya. BKM’ın tekeline giren yerli film hegemonyasına Böcek Film, peş peşe vizyona soktuğu kaliteli filmlerle ”-burada bizde varız arkadaş” diyor adeta. Bence çokta iyi ediyorlar. Rekabet, kaliteli filmlerin ortaya çıkmasına, dolayısıyla seyirciye yarayacaktır.
Kaçma Birader, kaliteli esprilerin bulunduğu hayli komik bir aile komedisi. Son 1-2 senedir para kazanma amaçlı vizyona sokulan kalitesiz ve seviyesiz filmlerin yanında Kaçma Birader bana ilaç gibi geldi doğrusu. Kısaca filmin özetinden bahsedelim, sonra sohbetimize devam edelim : Yozgat Belediyesinde şehir içi yolcu otobüsü şoförlüğü yapan Muammer(Zafer Algöz), eşi, iki oğlu, bir kızı ve iç güveysi damadı ile birlikte mutlu bir yaşam sürmektedir. Bir gün, küçük oğlu Eren’in (Nejat Uygur), internet’te tanıştığı kız arkadaşı çat kapı eve gelir. Evlenmek isteyen gençlere aile izin vermez. Bunun üzerine gençler not bırakarak İstanbul’a kaçarlar. Notu okuyan Muammer ve ailesi de belediye otobüsü ile peşlerinden İstanbul’a giderler. Tanımadıkları şehirde sevimli ailenin başına türlü belalar açılır….
BU FİLMDE YILDIZ ÇOK….
Hemen her komedi filminde olduğu gibi bu filmde de küfür var. Filmlerde küfür kullanılmasını tabi kide tasvip etmiyorum ama hangi filmde kullanılmıyor ki! Bu durum insanoğlunun yaşam biçimi sanki. Avrupalısı, Asyalısı, Amerikalısı, Çinlisi herkes küfür ediyor. Bence önemli olan küfrü minimize ederek zamanında ve yerinde kullanmak. Tahminim o ki Küfür, insanları rastgele ve yerinde kullanılmadığında rahatsız ediyor. Filmde, Taksim gezi olaylarına ve siyasilerin söylemlerine de göndermeler yapılmış. ”-benim gücümü kimse test etmeye kalkmasın” repliğine ve sonunda yaşananlara çok güldüm. Filmin misafir oyuncuları Teoman ve Funda Arar filme ayrı bir renk ve katmışlar. Taksim/Beyoğlu’nun gece-gündüzünde yaşanan komik maceralar baba, anne, evli çift ve büyük oğul olarak birliktelik yaratmayıp dört koldan ilerliyor. Hepsine ayrı bir komik macera yazılmış. Filmde, özellikle baba Muammer ve büyük oğul Erdinç’e iltimas geçilip rolleri ön plana çıkartılmış. Komedi daha çok bu ikilinin üzerinden ilerliyor. Yönetmenin kardeşi Emrah, bence geleceğin parlayan komedi yıldızı. Ben kendisini Ahmet Kural’a benzettim. Emrah, şimdilik Ahmet Kural’a rakip olacak tek kişi gibi duruyor benim gözümde.
AŞK YOZGAT’TA YAŞANIYOR GÜZELİM
Zafer Algöz ve Emrah Kaman’ın yanı sıra televizyonda ”Paramparça” dizisinin Neriman’ı Nursel Köse ve Necip Memili’yi çok beğendim. Necip Memili’nin canlandırdığı pavyon patronu ”şişe Kadir” rolüne bayıldım. Bu vesile ile ”eski pavyon gecelerini” de hatırlamış olduk sayesinde. Yine, şişe Kadir’in karısı rolünde Yozgat’lı Muammer’e aşık Züleyha’yı canlandıran Nursel Köse, ilk sinema filmi olmasına rağmen çok başarılıydı. Algı Eke, takip ettiğim iyi bir oyuncu ama bu rolü isteksiz oynamış gibi sanki. Cihan Ercan ise, ”-bu rol bana göre değil, sevmedim” der gibiydi. Yeşilçam’ın eski yıldızı Defne Yalnız’ı da, kısa ama başarılı oyunculuğu ile beyaz perdede görmek güzeldi. Diğer oyuncular ise rollerinin hakkını vermişler. Filmin diğer müziklerinin yanında jenerikte akan, ”Aşk Yozgat’ta yaşanıyor güzelim” isimli müzik eseri çok hoş ve tatlı olmuş.
Sözün özü : Son zamanlarda vizyona giren Türk komedi filmleri içerisinde kalite olarak üst düzeyde olan Kaçma Birader, kalabalık yıldız kadrosu ile size Yeşilçam aile filmlerinin tadını vadediyor. İyi seyirler.