Sadık Ahmet
Halkına ve Davasına Hep Sadık
İyi oyuncu kadrosu ve lineer anlatım kolaylığı ile kendisini izleten ve zaman zaman göz yaşartan bir yapım var karşımızda. Halkına hep sadık kalan tarihi figürü anlatan film, -senaryo olarak bazı eksiklikleri olsa da- özellikle genç kuşağın tarihe damgasını vurmuş önemli isimleri tanımasına imkan sağlayacağı da bir gerçek.
Bazı isimler hiç unutulmaz
“Sadık Ahmet” ismi belki 2000 ve sonrası doğumlular için çok anlam ifade etmeyebilir. Çünkü tarihi figürler bazen zamana da yenilebilirler. Ancak bazı isimler özellikle hak mücadelesi verdikleri topraklarda asla unutulmazlar. İşte o isimlerden birisi de Sadık Ahmet’tir ve Batı Trakya’daki Müslüman Türk nüfusunu Lozan’daki kazanımların gerisine düşürme gayretlerine karşı en ciddi mücadeleyi veren isimdir.
Türk Azınlığın Sözcüsü
Dr. Sadık Ahmet 1947 yılında Gümülcine’de doğar. Selanik’te aldığı tıp eğitiminden sonra doktor olarak yöresinde şifa dağıtır. Tam bir halk sağlığı kaygısıyla bölge insanının derdine derman olur. Sonra siyasi çalışmalara başlar. Batı Trakya Türkleri başta dil ve din özgürlükleri olmak üzere birçok hakkı kullanmakta zorluklar yaşar. Kendi müftülerini dahi seçme hakkından mahrum bırakılırlar. Filmde de geçtiği üzere tarım topraklarına yapılan sabotajlar ve eğitimde yaşanan kısıtlamalar bardağı taşıran son damlalar olur. Artık halkta karşılığı olan politik bir figüre dönüşen Sadık Ahmet “Batı Trakya’da yaşayan Türk toplumunun Şikayetleri” dilekçesi ile imza kampanyası başlatır. Kısa sürede binlerce imza toplanarak Yunan idaresine teslim edilir.
Demokrasinin doğduğu Yunan topraklarında binlerce yıl sonra yine bir temel hak talebi tarihin cilvesi olsa gerek. Ve dilekçe şu sözlerle sonlanır : “Batı Trakya Türk’ünün de doğup büyüdüğü yerde insanca yaşama hakkına, ırkına, diline, dinine, gelenek ve göreneğine, eşit vatandaş gibi yaşamasına saygı duyulmasını istiyor ve bekliyoruz.” Bu kampanya nedeniyle hapis cezasına çarptırılır. Ancak o, başta Avrupa Konseyi olmak üzere bağımsız milletvekili olarak seçildiği Yunanistan parlamentosunda mücadelesini devam ettirir. Ve her hapislik sonrasında Batı Trakya Türk’üne Türk demeye devam ederek “Sadece Türk olduğum için hapse götürülüyorum. Eğer Türk olmak suçsa, şunu tekrarlıyorum Türk’üm ve öyle kalacağım” diye haykırır. Bu nedenle de fanatiklerce hep “persona non grata” yani “istenmeyen adam”dır. 1995 yılında şüpheli bulunan bir kaza ile hayatını kaybeder.
Ünlüler Geçidi
Geçtiğimiz günlerde vizyona giren “Sadık Ahmet” filminin yönetmenliğini “Sadece Sen” yapımını da yöneten Hakan Yonat üstlenmiş. TRT yapımı olan ve AKM’de galası yapılan filmin yapımcı şirketi “MCG Film” bir açıklama yaparak filmin yalnızca yedi gün vizyonda kalacağını duyurdu. Bunun nedenini ise filmin haziran ayı içerisinde Oscar ödüllerinde En İyi Uluslararası Film dalında aday adayı olacağından hareketle teknik bir nedene bağladı. Film, bu nedenle sürecin tamamlanması ile yeniden gösterime girecek. Yani bu yazı yayınlandıktan 4-5 gün sonra film vizyondan kalkacak.
Gelelim filme : Önce TRT belgesellerinde aşina olduğunuz davudi bir ses eşliğinde seyirci filme sokuluyor. Ardından hoş bir Trakya müziği. Ve Dr. Sadık Ahmet’in gittikçe bölge insanının sorununa eğilmesi ve kitlenin sempatisinin ona yönelik artması. Ancak bunu yaparken arkadaşlarından destek almasına karşın iki çocuğunu ihmal etmesi nedeniyle eşi İskeçeli Işık Müminoğlu ile yaşanan çatışmalar da yansır. Ve film Sadık Ahmet’in hayatının önemli durakları ile ve sondaki trajedi ile devam eder. Tüm bu süreçlerde ilk başta eşine tavır alan Işık Hanım’ın gittikçe politize olması ile eşinin en büyük yardımcısı olmaya evrildiğini görüyoruz.
Hemen belirtelim, film tam bir ünlüler geçidi kıvamında. İsimlerini sıralayayım mı? Sadık Ahmet’i canlandıran Turgay Aydın, eşi Işık ile Nur Fettahoğlu, Ali rolüyle Ozan Akbaba, Danimarkalı parlamenter Erik Siesby ile Uğur Yücel, Ali Molla ile Erkan Can, kadın siyasetçi Amelia Fleming rolüyle Suzan Kardeş, İbrahim Şerif ile Taner Rumeli ve Türk diplomat Kemal ile Erdal Beşikçioğlu… Özellikle Sadık Ahmet ile Turgay Aydın ve eşi rolüyle de Nur Fettahoglu mücadeleci çift duygusunu başarılı oyunculuklarıyla veriyorlar.
Toplumun sözcüsü
Gelelim filmin zaaflarına : Film tamamen drama ağırlık veriyor. Bunu nerede ise tüm sekanslara yaymışlar. Ve de birkaç şenlikli Trakya ezgisi dışında müzik iç bayıltan şekilde dramatize hale hizmet etmiş. Tüm bunlar olurken işin doğrusu daha çok bir Sadık Ahmet dramı ve güzellemesi izliyoruz. Oysa Sadık Ahmet toplumunun sözcüsüydü. Batı Trakya halkının sorunları izleyene çok yansıtılmamış. Bunun dışında dönemin Türkiye siyasetinin soruna nasıl baktığını da göremiyoruz. Oysa başta Özal olmak üzere birçok siyasetçi bu soruna büyük önem vermişlerdi. Bu kısımda oldukça eksik.
Her şeye rağmen özellikle iyi oyuncu kadrosu ve lineer anlatım kolaylığı ile kendisini izleten ve zaman zaman göz yaşartan bir yapım var karşımızda : “Sadık Ahmet”. Yapım, Oscar’a aday olur mu onu bilemem ama halkına hep sadık kalan tarihi figürü anlatan film, -senaryo olarak bazı eksiklikleri olsa da- özellikle genç kuşağın tarihe damgasını vurmuş önemli isimleri tanımasına imkan sağlayacağı da bir gerçek. İlerideki vizyon tarihini beklemeden o halde haydi şimdi sinemalara ve tarihi hafızamızı böylelikle daha diri tutmaya…
Yönetmen : Hakan Yonat
Senaryo : Mert Dikmen
Görüntü Yönetmeni : Uğur Kul
Kurgu : Mustafa Presheva
Müzik : Yıldıray Gürgen, Mehmet Uğur Kul
Oyuncular : Turgay Aydın, Nur Fettahoğlu, Erdal Beşikçioğlu, Uğur Yücel, Erkan Can, Doğukan Güngör, Ozan Akbaba, Renan Bilek, İlker Aksum, Suzan Kardeş, Burak Satıbol, Taner Rumeli
Türkiye / Biyografi-Dram / 125 Dk.