Renkli, Işıltılı Doğal Yaşam…

Animasyon filmlerinde başarı, özellikle sinemaya çocukları ile birlikte giden büyüklere de bu türün seyir zevki sunabilmesinde yatıyor. Çünkü; edebiyatta nasıl ki masallar, fantastik dünyalar en önemli yazın kaynakları ise herkes için, fantastik ve animasyon türündeki filmler de yine sinemanın önemli kaynakları arasında. 2000’li yıllar aslında sinemada animasyon filmler için tam bir altın yıllar dönemi sayılabilir.

Buz Devri”, “Arabalar”, “Scoob”, “Addams Ailesi”, “Mucizeler Parkı” gibi animasyon filmler, büyükler için de çok anlam ifade etmekte. Türün başarılı yapımlarından “Crood’lar” ise mağaralar döneminden günümüze tam bir zaman akışkanlığı ile anakronik durumun komedisini çok iyi yansıtabiliyor. Binlerce yıl öncesinin evreninde yer alan devler, canavarlar, günümüz biçiminden oldukça uzakta o devasa hayvanların bulunduğu ışıltılı dünya sizi tam da bu zor dönemlerde uzaklaşmak istediğiniz yeni bir evrenin kapılarına sürüklüyor…

2013 yılında serinin ilk filminde Crood ailesi üzerinden mağaralarının yok edilmesi nedeni ile uzun soluklu bir yolculuğun komik anları kurguya yerleştirilmişti. Karakterler aile babası “Grug”, anne “Ugga”, özellikle de sempatik kızları “Eep” ve yaşlı nine “Gran” etrafında dönen komik maceralar döneminde çok beğeni almıştı.

Serinin ikinci filmi olan, 2020 yapımı “Crood’lar 2: Yeni Bir Çağ” animasyon filmi de yine yönetmen Joel Crawford imzalı. Bu kez daha fazla karakter ve bir de aşk öyküsü var işin içinde. Serinin bu ikinci filmi daha çok “Crood” ile “Betterman” aileleri arasındaki o komik mücadeleye yoğunlaşıyor. Ancak filmin ekseninde aslında bu kez Crood ailesinin komik ancak, arkaik, mağara yaşantılı kızı Eep ile daha modern görünümlü Guy arasındaki ilişki ve günümüz sevgi biçimlerine kimi göndermeler de var. Guy, yeryüzünün bir felaketi nedeni ile istemese de ailesinden ayrılmak zorunda kalır. Ancak aradığı hep mutlulukla dolu olduğunu bildiği metafor olarak “yarın”dır.

Günler, aylar aynı zamansızlığa karşılık gelir. Hep ışığı takip eder. Ancak günlüğüne aldığı notlarda “29 ay geçti, 100 ay geçti ama yarın görünmüyor” diye notlar alır. Uzun yolculuk bir türlü bitmez, yarınlar bir türlü gelmez. Tam da bu süreçte karşısına küçük Eep çıkar. Eep kendisini tanıttığında tüm günlerinin mağarada geçtiğini söyler. İkisi de kaderin kendilerini buluşturduğu konusunda hemfikirdir. Ve Eep hemen ailesiyle tanıştırır Guy’u. Ancak ailesi, özellikle de Eep’ın babası Grug, kendi mağara insanlarından farklı bu kişiyi kolay kabul etmez. Zira Guy ve Eep sürekli yarın denilen ideal evi aramaya giderler ve aralarında gayet insani hisler oluşmaya başlamıştır.

Mağara kızı olarak Eep, Guy’a farklı duygular beslemeye başlamıştır bile. Bunu Guy’a, “…sanki midemde kelebekler uçuşuyor, sanırım yediklerimden değil” diyerek anlatır. Tabi ki tüm bu anlarda filmin tüm anına yansıyan o kadar çok gerçekten güldüren espriler yapılmaktadır ki. Ailenin bu aşk’a da ilk başlarda tepki duyduğu açık. Zira bir gün sevgili kızları Eep sürü yaşamından koparak, müstakbel kocası ile tekil, bireysel, steril bir yaşama gidebilecektir. Bu durum şimdi ailenin temel kaygısı olmuştur. Aslında bu sürüden ayrılma düşüncesi Eep için de ızdırap veren konulardandır, zira o da ailesini çok özleyeceğini düşünür. Bir taraftan kendi yarınlarını kurmayı çok ister, zira orada da doğal yaşam vardır, her türlü kelebekler, cırcır böcekleri, bin bir türden çiçekler… fakat öte yandan ailesine de çok bağlıdır…

Croods ve Bettermanlar Çekişmesi…

Ve bir gün tüm sürü ve Guy bir yolculuk sırasında dünyanın sonu olarak gördükleri ve çemberle çevrili bir yer keşfederler. Artık belki de yarın bulunmuştur. Evet gerçekten de bu yeni evren her türlü meyvaları barındıran, ışıl ışıl, göz kamaştıran, cennet gibi bir yerdir. Ve tüm gün boyunca herkes o kadar çok meyve yer ki. Fakat bu yeni yarın’ın ve evrenin de sahibi vardır mutlaka ve işte o zaman gerçeği öğrenirler. Burası aslında eş olan Phil, Hope ve kızları Don’dan oluşan, yine Crood ailesi gibi komiklikleri ile maruf Betterman ailesine aittir. Tam Crood ailesi kendilerini tanıtırken, araya Guy girer ve farkına varılır ki aslında Beterman ailesi Guy’u büyütmüştür. Ancak sonrasında ailenin kızı ve Guy ile çocukluk arkadaşı olan Betterman ailesinin o narin kızı Don çıkagelir.

Guy ve Don arasındaki samimiyet gittikçe Eep için çekilmez bir hal alır. Ve Crood ailesi bu yeni evren içinde ayrı ayrı odalarda yaşayan ve gittikçe bireysel bir yaşama alışan bir hayata girerler. Gerek Guy’un gittikçe kendisinden uzaklaşması, gerekse de aile içindeki bu bölünme Eep için kaygı nedeni olur. Betterman ailesinin egzantrik babası Phil kızını aslında Guy ile evlendirmek ister. Bu durum ise aileler arasında kimi çatışmaları doğuracaktır. Sonrasında muzların yenilmesinin yol açtığı büyük felaket aslında Betterman ile Crood aileleri arasında yeni bir stratejiye de yön verecektir. Ya Guy ve Eep? O da filmin finalinde saklı…

Crood’lar 2: Yeni Bir Çağ” animasyon filminin diğer yapımlardan temel farkı kuşkusuz herkese hitap eden o ışıltılı dünyasında saklı. Çünkü bu yeni evrende aslında ilkel, mağara insanları hayvanlar, ağaçlarla tam bir ekolojik denge içinde renkli bir dünya içinde tasvir ediliyor ve bu doğal hayat günümüz şehirlerinin ve oyun alanı bile bulamayan apartman içindeki esaret çocuklar için de aslında bulunmaz bir hazine. Ve tüm kahramanlar zekice yazılmış text bünyesinde esprileri, anlık komiklik durumları ile seyir zevki içinde karşımıza çıkıyor. Hareketli sahneler, komik mimikler, iyi hazırlanmış kareler filmi bir an bile sizden uzaklaştırmıyor. Ve tabi ki filmin en büyük avantajı kahramanlara ses veren isimlerde: Eep de “Emma Stone”, Grug da “Nicolas Cage” ve Guy’da “Ryan Reynolds” çok başarılılar.

Çocukların ilgisini çekecek tüm o komiklikler, Amerikan İngilizce’sinin tüm kıvraklıkları içinde karakterlerin görünümlerine uygun olarak kullanılmış. Filmi izlerken kafanızda İsrailli yazar Yuval Noah Harari’nin çok okunan kitaplarında bahsettiği mağara insanlarının, günümüz dünyası içinde, örneğin bu yapımda Betterman ailesi gibi bir şekilde buluşmasının sonucunun ne olabileceğine dair de kafanızda bazı kurgular oluşuyor. Sürü yaşamından bireyselleşmeye, özel mülkiyet kavgasından, güç mücadelelerine ve hatta aşk’a kadar birçok insanlık durumu önünüze, renkli çocuk dünyasından çıkıyor. Ancak bunlar tabi ki fantastik ve animasyon yapımlarının niteliği itibariyle öncelikle hedef kitle olan çocuklar dünyasına uygun basitlikte, ancak oldukça başarılı görüntü, müzik, ışık, renk, dublaj birlikteliğiyle amaca uygun olarak veriliyor.

Seri’nin bu ikinci yapımı olan “Crood’lar 2: Yeni Bir Çağ” filminin de başarı kazanacağı ortada. Zira eli yüzü düzgün, insana hoş vakitler geçirten nitelikli bir yapım var karşımızda. Sadece çocuklar için değil üstelik, büyüklerin de kendilerini o sihirli dünyada bulacağı nitelikte…İzleyin…

Yönetmen : Joel Crawford

Senaryo : Dan Hageman, Kevin Hageman, Paul Fisher, Bob Logan

Kurgu : James Ryan

Müzik : Mark Mothersbaugh

Seslendirme Kadrosu : Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Peter Dinklage, Catherine Keener

ABD / Animasyon-Macera-Komedi / 95 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz