Güvercin Hırsızları 

GÜVERCİN HIRSIZLARI SARAYBOSNA’YI BÜYÜLEDİ.

Bu yıl Ağustos ayında gerçekleşen 24. Saraybosna Film Festivali’ne damga vuran filmlerden bir tanesi de Osman Doğan‘ın ilk uzun metraj filmi olan ve Yozgat’ta çekilen Güvercin Hırsızları‘ydı.

Dünya Prömiyeri Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’daki Tarihi Ulusal Tiyatro’da gerçekleşen filmin yönetmen koltuğunda ilk kez uzun metraj film yapan Osman Nail Doğan var.  Seyit Nizam Yılmaz, Mert Buğra Tataroğlu, Kutay Sandıkçı, Gökhan Yıkılkan ve Burçin Sezen ise başrolleri paylaşıyor. Bosna’da yapılan gösterime, yönetmen Osman Nail Doğan‘ın yanı sıra film ekibi ve çok sayıda Saraybosnalı sinemasever katıldı. Sadece Türkiye’den gelenleri değil, film festivali süresince orada bulunan dünyadan sektörün ileri gelenlerini de oldukça etkileyen filmde, oyunculuklar oldukça vurucu ve doğal. Oldukça başarılı ve sizi filme hapseden müzikleri ise Ali Saran tarafından yapılmış.

Geçtiğimiz Nisan ayında 37. İstanbul Film Festivali – Köprüde Buluşmalar bölümünde yer alan Güvercin Hırsızları, Work In Progress bölümünde yarışarak dağıtım garantisi ve dağıtım sırasında tanıtım desteği veren Başka Sinema Ödülü’nün sahibi olmuştu.

16 yaşındaki Mahmut Yozgat’ın bir ilçesinde yaşamaktadır. İlçede, büyük şehirlerin kaosu yoktur, sakindir. Yaşayanların tek gündeliği güvercin beslemektir ve onlar için güvercinlerin güzelliği, yetenekleri çok önemlidir. Öyledir ki iyi güvercinleri almak isteyenler için besleyen kişiler güvercinlerini neredeyse araba fiyatına satmaktadır. Mahmut ise güvercinleri çok seven ve kendine ait güvercin kümesi olan, yaşlı babasıyla yaşayan bir gençtir. Geceleri arkadaşlarıyla güvercin çalan Mahmut’un en büyük hayali en iyi güvercinlere sahip olmaktır. Bir gün güvercinlerinden biri kaçar ve bir daha geri dönmez. Mahmut, bir çatıya yuva yapan güvercinini bulduğunda o evde yaşayan 8 yaşındaki İsmail’le tanışır. Bu tanışma, ikisi için de hayatlarının dönüm noktalarından biri olur. Mahmut artık güvercinleri çok sevdiği İsmail’in hayali için çalacak ve ona yardım edecektir.

Oldukça etkileyici anlatılan bu kırsal hikaye, insanın gerçekten de derinlerinde bir yeri acıtıyor ve kendi hayatını sorgulamasına sebep oluyor. Fakat izleyen herkesi bir muammaya sürükleyen bir şey var. Yönetmen bize katili sevdiriyor. Katil dediysem benzetme elbette. Yani işin esasında 16 yaşında, başkalarının hayallerinden çalarak hırsızlık yapan bu çocuğu öyle güzel seviyoruz ki, filmin bir noktasında bir güvercini çalmaktan vazgeçtiğinde ne kadar harika olduğunu düşündüğümüz yetmiyormuş gibi bir güvercini çalamadığında da çalabilmesini dilediğimiz için hayıflanmaya başlıyoruz. Çoğu kez görmeyi beklediğimiz suç-ceza kavramını farklı işleyen bu senaryo, aslında biraz da hayatta yaşanılanların, etik ve kuralların da o kadar siyah beyaz olmadığını; hatta biraz çıplak bakmayı başarabilirsek doğru ve yanlış arasında da çokça renk olduğunu gösteriyor.

Eklemeden geçmek istemediğim bir şey var. Saraybosna’da yönetmenle konuştuğumuz da kendisinin de söylediği üzere bu, gerçek bir hikayeden uyarlama. Yozgatlı olan Osman Nail Doğan, kendi çocukluğundan ileri gelenleri, yaşadıklarını ve elbette hafızasının küçük oyunlarını da eklemiş bu filme. Yönetmen Doğan “İlk filmini yapacak bir yönetmen çocukluğuna gitmek zorunda. Çünkü orada öğreniyor, büyüyor ve oradan besleniyorsun. İnsanların birbirlerine olan sevgisi, saygısı, gördüğüm her şey orada. Benim yapmaya çalıştığım şey, o insanların hayatına kurgusal anlamda müdahale etmeden bir şeyler ortaya koymaya çalışmaktı.” diyor.

 

Filmde oynayan çocuk oyuncular da dahil olmak üzere hiçbir oyuncunun geçmişte buna dair bir deneyiminin de bulunmadığını ifade eden Doğan, gerçeklik hissinin de bu doğallık ve masumiyetten kaynaklandığını söylüyor.

Olur da izleme fırsatı elde ederseniz, başından sonuna kadar keyifle izleyeceğiniz bir film olmuş. Klasik hikayelerden uzak, altyapısı sıcacık, sizi birçok duyguya sürükleyebilecek yapıda. İlk uzun metraj filmini çeken yönetmeni daha çok göreceğiz gibi duruyor.

Yönetmen: Osman Nail Doğan

Senaryo: Osman Nail Doğan, Samet Doğan

Oyuncular: Seyit Nizam Yılmaz, Mert Buğra Tataroğlu, Gökhan Yıkılkan, Kutay Sandıkçı

OrtaKoltuk Puanı:

2 YORUMLAR

  1. Keşke malumat yerine filme dair incelikli bir analiz okusaydık. Film malum camianın sözde altın çocukları tarafından çekildi ve bu yüzden derine inmeden salt şişiriliyor. 19 Mayıs’ta sinemalarda izleyebileceğiz fakat gitmeye, daha doğrusu para vermeye değer mi bunu bilmek gerekiyor. Ne yazık ki bu yazı soru işaretlerimizi giderememiş.

  2. Evet aynen adam salagin teki tacizci kafadan kontak salak bir tip kızı var bi oglu arda ile beyza hata isimleri bizim komşumuz özenme ozenme diyor agzımı bile açmadım yemin ederim çatı katında otururken o karşı da ki çatı da güvercin besliyor du içeri baktigini gördüm özenme özenme dedi bu hakaret degilde ne

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz