Korkunç Bir Film / Scary Movie

KORKUNÇ BİR FİLM… SIKINTIDAN!

Film ‘ağır aksak’ bir şekilde ilerlemeye çalışıyor. Ama yapılan şakaların bayatlığı, oyunlarıyla adata ‘dağları deviren’(!) oyuncu performansları ve hikayenin bölük pörçük olmasına pek aldırmayan senaryo filmi sürekli dibe çeken ve izlemeyi güçleştiren etkenler….

OrtaKoltuk Puanı:

 

2000 yılında başlayan ‘Scary Movie’ sagası, dünya sinemasında eskiden beri var olan komedi türünü modernize ederek, eski ve klasikleşmiş yapımları kendince ‘tiye alan’, onların değişmez kodlarını ‘eğip büken’ ve bunu yaparken de sarkastik bir dil kullanan bir film serisiydi. Eski ve klasikleşmiş yapımlar derken oldukça yakın bir tarihi yani yaklaşık son 20-25 yıllık bir zamandan söz ettiğimizi de ekleyelim.

Dolayısıyla ‘Scary movie’nin ilk halkası genelde 90’lı yılların ikinci yarısında başlayan filmleri hedef tahtasına koyuyordu. Daha eski filmlere ve özellikle de klasik olmuş ‘slasher’ tarzındaki yapımlara nadiren ‘laf atıyordu!’. Ama unutmamız gerekir ki o tarihte ‘Altıncı his, ‘Geçen yaz ne yaptığını biliyorum’ ve özellikle bu serinin sürekli ‘selam çaktığı’ ‘Scream’ serisi korku ve gerilim sinemasına yeni bir nefes getirmiş ve bu, filmlerin parodilerini yapmak oldukça elverişli bir ortam sunuyordu!

İlk filmin eğlenceli yapısı ve gişe başarısından sonra genelde olduğu üzere ‘ışıltısını’ kaybetmeye başlayan devamları geldi. Önceleri devam bölümlerinin arası sadece birkaç sene sürerken ‘Scary movie 5’ten sonra tam 13 sene beklemek zorunda kaldık!

Ancak şunu baştan belirtmekte yarar var : bu hafta sinema salonlarımıza uğrayan ‘Scary movie 6’ yaşlanmış, bezmiş ve artık söyleyecek yeni bir şeyi kalmamış bir film izlenimi veriyor. Evet, belki önceki filmlerin ana karakterleri beyaz perdede tekrar arz-ı endam ediyor, eski korku filmlerine sataşmak eksik olmuyor ve bazı sahneler zaman zaman gülümsetiyor ama bizce hepsi bu kadar!

GÜLDÜRMEYEN ŞAKALAR…

Senaryoya bir kez daha imza atan Wayans kardeşler tekrar aynı hınzır, iğneleyici ve mizahi havayı yaratmaya çalışıyorlar ama filmde bir ağırlık, asla tam olarak gülememe ve aynı şeylere gevelemekten duyulan sıkıntı hissiyatı da eksik olmuyor. Daha önceki filmlerde gördüğümüz ‘başıboş’ bırakılmış, abartılı oyunculuk performansları artık itici gelmeye, senaryo hantal yapısını daha da görünür hale bir duruma sokmaya başlıyor.

İşin daha da vahim kısmı, bizce filmi yaratanlar, karakterleri çizerken bir ‘oto ironi’ ile sadece seyircileri güldürme arasındaki farkı görmemişler! Filmin de sıkça başvurduğu hatta nerdeyse senaryosunu onun üzerine kurduğu ‘Scream’ filmi asıl gücünü ana karakterlerinin kendi kendileriyle ‘dalga geçmelerinden’ ve aralarında yaptıkları sataşmaların (asıl) bize daha komik ve uçuk gelmesinden alıyordu. ‘Scream’ tabii ki sonuçta bir parodi değil bir korku filmiydi ama o dönem ‘Z’ kuşağını temsil eden bu gençlerin vurdumduymazlığı, kendilerini fazla beğenmeleri ve hatta biraz ahmaklıkları çok güzel bir mizah taşıyordu!

Burada ise ana karakterler bayat esprilerini boca ettiklerinde adeta bir sessizlik oluyor. Sanki onlar bizden : ‘İşte, bu komik!’ veya ‘Burada güleceksiniz!’ gibi bir tepki bekliyorlar! Bazen umudumuza kaybetmeden hikayenin ayağa kalkması ve eğlence katsayısının artması açısından bir beklentiye giriyoruz ama o an asla gelmiyor!

POLİTİK DOĞRUCULUĞU UMURSAMAMAK!

Sadece belki bir açıdan filmin farklılığına dikkat çekelim: hikayede ve diyaloglarda ‘politically correct’(politik doğrucu) bir tutum yok. Artık birçok filmde bazen yersiz kullanılan cinsel yönelim, etnik köken farklılığı gibi birçok tema filmde komik olarak değil ama ana eğilimin tersi biçimde kullanılıyor. Zaman zaman şu andaki Amerikan başkanına ‘laf sallama’ ve çok para kazandırabileceği gibi çok da para kaybettirebilen Bitcoin çılgınlığına da bir gönderme mevcut. Filmin bu ‘bodoslama’ ve biraz patavatsız tavrı belli bir yenilik taşısa da yine de bahsettiği konuların sonunu getiremiyor. Belki de sonunu getirmekten biraz çekiniyor.

Sonuçta film ‘ağır aksak’ bir şekilde ilerlemeye çalışıyor. Ama yapılan şakaların bayatlığı, oyunlarıyla adata ‘dağları deviren’(!) oyuncu performansları ve hikayenin bölük pörçük olmasına pek aldırmayan senaryo filmi sürekli dibe çeken ve izlemeyi güçleştiren etkenler….

Bizce artık iyice işin tadı kaçmadan, belki de taze bir başlangıç düşünerek yeni bir sagaya başlamak iyi bir fikir olabilir!

Yönetmen : Michael Tiddes

Senaryo :Buddy Johnson, Phil Beauman, Jason Friedberg

Görüntü Yönetmeni : Terry Stacey

Kurgu : Jonathan Schwartz

Müzik : Haim Mazar

Oyuncular : Marlon Wayans, Shavn Wayans, Anna Faris, Regina Hall, Damon Wayans jr., Gregg Wayans, Kim Wayans, Benny Zielke, Cameron Scott Roberts

ABD / Komedi-Korku / 95 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz