Maymunlar Cehennemi : Savaş ( WAR FOR THE PLANET OF THE APES)

Maymunlar Cehennemi : Savaş filminin yönetmen koltuğuna ”Maymunlar Cehennemi : Şafak Vakti (2014)” ünde yönetmenliğini yapan 1966 ABD doğumlu Matt Reeves oturmuş. Bildiğiniz üzere 2009 yılında yeni bir Maymunlar Cehennemi üçlemesinin  yapılacağı duyurulmuş ve 2011 yılında ”Rupert Wyatt”ın yönettiği serinin birincisi ” Başlangıç” vizyona girmişti. Yapımcılar, film olumlu eleştiriler alıp iyi gişe yapınca ikincisinin çekilmesine karar verdiler ve yönetmen koltuğunu ”Waytt” ile anlaşamayınca ”Matt Reeves”a emanet ettiler. Bu Cuma günü vizyona girecek olan ”Savaş” filmi ile seri sona erdi. Yeni bir devam filmi için çalışma var mı bilmiyorum ama bana sorarsanız gişe durumuna göre yapımcılar, yeni bir seri başlatabilir.

Maymunlar Cehennemi : Savaş, önceki bölümlerin kısa anlatımı yapıldıktan sonra ana hikayeye odaklanıyor. İnsanlar, albay Colonel(Woody Harrelson) yönetiminde maymunların peşine düşmüş ve bir ormanda yerleri tespit edilmiştir.  Caesar liderliğinde bir ormanda sıkışıp kalan maymunlar çaresizdir. Albay ve adamları, maymunları büyük bir bozguna uğratır. Albay Colonel, Caesar’ın karısını ve büyük oğlunu öldürerek sağ kalan maymunları esir alır. Baskından kurtulan Caesar ve arkadaşları albaydan intikam almak için peşlerine düşer. Albay Colonel, kurduğu karargahı dış mihraklı tehlikelerden ve hızla yayılan tehlikeli virüsten korumak için büyük bir sur yapmak ister. Bunun içinde esir maymunları sur yapımında çalıştırır. Albayın peşine düşen Caesar, yolda yıkık bir harabede bulduğu kimsesiz, hasta küçük kızı ve tesadüf eseri yollarına çıkan Kötü Çocuk lakaplı konuşan şempanze Bad Ape yanına alarak albayın karargahına ulaşır. İntikam hırsı ile yanan Caesar’ın İşleri yolunda gitmez ve albaya esir düşer…

Hikayede, abartılı bir şekilde drama yüklenilmiş. Ağdalı dram, birbirinin tekrarı sahneler ve uzun süresi nedeni ile iç sıkıntısı geçirdim ve filmi bırakıp salondan dışarı çıkmak istedim. Ama sabredip çıkmadım:) Dram ağırlıklı filmin komedi yükü ise Kötü Çocuk lakaplı  Bad Ape isimli konuşan şempanzenin omuzlarına yüklenmiş. O’da olmasa seyirci espri yönünden mahrum kalıp iyice sıkılacaktı. Film bittikten sonra da hikayede kötü gösterilen ve yerden yere vurulan insanlar nedeniyle salonda ki eleştirmen arkadaşlarıma kin dolu gözlerle bakarak ”-ben insan değilim, maymunum” diye bağırasım geldi. Bu duygu, serinin son filminde bilerek öyle güçlü verilmiş ki, ”biz insanlara bütün suçlu sizsiniz diyerek şapkamızı önümüze koyup düşünmemizi isterken insanlığın düşmanı başka yaratıklar değil sizsiniz” mesajı veriliyor.

İnsanlığı sorgulayan, izleyenlerin beynine tokat atarak düşünmesini isteyen ve insanlar mı merhametli yoksa hayvanlar mı diye içimizde mukayese yapmamıza yol açan filmin oyunculuklarını beğendim. Caesar’ı canlandıran Andy Serkis yüz olarak gözükmese de üstün bir performansa imza atmış. Ayrıca, Steve Zahn Kötü Çocuk lakaplı şempanze Bad Ape rolü ile gayet iyiydi. Filmin kötü karakteri albay Colonel rolü ile Woody Harrelson ise canlandırdığı karakterin derinliğinin olmaması ve kendine biçilen son nedeniyle ortalarda bir oyuna imza atmış. Tüm handikaplara rağmen yine de canlandırdığı karakterin gülmeyen, soğuk yüz ifadesini ve gergin vücut dilini seyirciye geçirmeye çalışmış. Serinin ikincisi Şafak Vakti’nin de müziklerini yapan Michael Giacchino, bu seride de ustalığını konuşturmuş. Bestelediği müzikler enfesti. Kurguda da önemli bir aksaklık göremedim. Görsel efektler be bilgisayar destekli görüntülerde tadındaydı.

 

Sözün özü: Serinin ilk iki filmini takip eden seyirciler aksiyon ve dram ağırlıklı bu son seriyi kaçırmasınlar. Seriyi takip etmemiş izleyiciler için film sıkıcı gelebilir. O nedenle ilk iki seriyi bulup izlemelerinde fayda var. İnsanlığın maymunlaştığı, maymunların insanlaştığı filmi merak edenler kaçırmasın! İyi seyirler.

 

 

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz