Olanlar Oldu filminin yönetmen koltuğuna 1966 Çanakkale doğumlu ” Döngel Karhanesi(2005), Eyvah Eyvah serisi(2010-2011-2014), Berlin Kaplanı(2012), Deliha(2014) ve Niyazi Gül Dörtnala(2015) filmleri ile tanıdığımız Hakan Algül oturmuş. Filmin senaryosu ise Ata Demirer’e ait. Yukarıda ki kısa film biyografisinden de anlaşıldığı üzere Hakan, Ata Demirer’in kadrolu yönetmeni durumunda. Bu, Ata ve yönetmen açısından avantajlı bir durum. Birbirlerini çok iyi tanıdıkları için harika paslaşıyorlar.
Ata Demirer, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan’ın filmlerine giderken bende oluşturdukları güven nedeniyle kendimi çok rahat hissediyorum. Bu filmde mutlaka güleceğim veya konusu, kurgusu, görüntüleri izlemeye değerdir diye düşünüyor ve genelde yanılmıyorum. Yanıldığım olmuyor mu? Elbette oluyor ama kötülerde onların nazar boncuğu olsun:) Olanlar Oldu filminin Basın Gösteriminde de kendimi gülmeye programlayarak ortakoltuğuma oturdum.
Önce filmin kısa özeti: Seferihisar/Sığacık’ta tekne kaptanlığı yapan Zafer(Ata Demirer), annesi Döndü hanım(Ata Demirer) ve ablası, eniştesi ile birlikte yaşamaktadır. Annesi Döndü hanım ise, kızı ve damadının yardımı ile pansiyon işletmeciliği yapmaktadır. Döndü hanımın tek derdi oğlu Zafer’i ayrıldığı nişanlısı Mehtap ile barıştırıp evlendirmektir. Bir gün kasabaya tatile 5 kişilik arkadaş grubu gelir ve Zafer’in teknesini kiralarlar. Yapılan tekne ve kasaba turlarında Zafer ve Aslı (Tuvana Türkay) arasında duygusal yakınlaşma başlar…
Daha filmin başında sizi avucunun içine alan Ata Demirer’in senaryosunda öne çıkan bir kahramanın olmayışı enteresan geldi bana. Filmde öne çıkan bir değil birçok karakter var. Anadolu insanının yaşadıkları ortamlar ve insan ilişkileri sinema için büyük bir malzeme ama çok az kullanılıyor. Genelde bir kahraman yaratılıp onun çevresindeki olaylar anlatılıyor. Ata, bu durumu iyi tespit etmiş olacak ki filminde, bir ailenin bütün üyeleri ve çevresindekileri olaylara dahil ederek iyi bir komedinin ortaya çıkmasına imkan tanımış. Filmin geneline yayılan günlük hayatımızda ki popüler olan kişi ve olaylara yapılan göndermelerde ( Survivor, Acun Ilıcalı, kalkışma v.b.) tadındaydı.
Bizim insanımız duygusaldır, büyük çoğunluğu beyni ile değil yüreği ile hareket eder ve aşk denilen sihirli kelimeye dışından ”hadi oradan” dese de içinden ”evet” der. Olanlar Oldu’dada ”beyin’in ne dediği değil kalbin ne dediği önemlidir” tezi öne çıkartılarak senaryoya şekil verilirken, alkolik yaşlı karakterin ”-Aşksız geçen günlerimi ömürden saymıyorum” repliği ile de seyirciye mesaj verilmek istenmiş. Filmin bana göre tek dezavantajı anne. İki rolü birden üstlenen Ata Demirer, keşke anne rolünü canlandırmasaydı. Zafer kaptan rolü ile başarılı oyunculuk sergileyen Ata, ne yazık ki anne rolü ile aynı başarıyı yakalayamamış. Anne rolünde bana göre çok tatsızdı.
Filmin oyuncuları oldukça başarılıydı. Tuvana Türkay’ı çok iyi tanımıyorum ama bu filmdeki oyunculuğu gayet iyiydi. Bana göre, oyunculuğu ile filmin öne çıkanı ise Renan Bilek’ti. Kendisini kutluyorum. Filmin kurgusunu ve olay örgüsü ile örtüşen müziklerini de beğendim. Fenomen hale gelen ”incirler olana kadar” bestesine yer verilmesi de senaryoya ayrı bir tat katmış.
Sözün özü: Zafer kaptan ve ailesinin yaşamlarından bir kesit sunan Olanlar Oldu filmi, sıkıntılı yaşamlarından uzaklaşmak isteyenler için bir terapi seansı olabilir. Gidin orta koltuğunuza oturun ve 106 dakika gülüp eğlenin. İyi seyirler.