Yunanistan’da iki İranlı

“Pari / Peri”

“gençlerimiz maalesef, burada buldukları özgürlüklerin, daha doğrusu özgürlük sandıklarının çekiciliğine kapılıp yollarını kaybediyorlar”

Dünya prömiyerini bu yıl Berlinale’nin Panorama bölümünde “Pari / Peri”, Yunanistan’da yaşayan İran asıllı Siamak Etemadi’nin yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi. Maddi bakımdan sorunsuz orta sınıf bir ailenin oğlu olarak 1972’de İran’da doğan Etemadi, 1995’te sinema öğrenimi için gittiği Atina’da kendini evinde hissederek Yunanistan’a yerleşmeye karar vermiş. Yeni ülkesine “transnational” olarak nitelendirdiği çok uluslu kimliğine alışma sürecinde yaratıcılığını keşfetmeye çalışırken, yolunu, XIII. Yüzyılda yaşayan Pers Sufi Şair Rumi’nin dizeleri aydınlatmış. Rumi’nin yeniden doğuş kavramına yönelik geleneksel şiiri, filmine adını veren Pari’nin kendini yeniden var edişinde kilit rol oynar.

Filmin başında, Peri ile kocası Faruk, iki yıl önce burslu olarak üniversiteye giren oğullarını ziyaret etmek için İran’dan Atina’ya vardıklarında, oğulları Babak havaalanına onları karşılamaya gelmez. Ellerindeki adrese gittiklerinde Babak’ın üç ay önce orayı terk etmiş olduğunu öğrenirler. Konsolosluk yoldan çıkıp Atina’da izlerini kaybettirenlerin sayısının çok fazla olduğunu söylemek dışında pek bir çare öneremez, okula gittiklerinde kaydını yaptırmasına rağmen derslere hiç girmemiş olan Babak’ın bursunun da bir yıl önce kesilmiş olduğunu öğrenirler. Telaşlanan çift, ülkelerinden uzakta, Atina’nın karmaşasının ortasında, bilmedikleri bir kültürde şaşkın bir halde kalakalır. Düştükleri bu utanç verici rezillikten, çocuğun kafasını peri masallarıyla doldurmuş olan karısını suçlayan Faruk bir an evvel, yabancı dil bilmediğinden insanlarla tüm iletişimi biraz İngilizce bilen Pari’nin kurduğu “bu Allah’ın belâsı” ülkeden İran’a dönmek ister. Ancak kadın oğlunu bulmadan evine gitmeyi katiyetle reddettiğinden bir otele yerleşerek delikanlıyı kendi yöntemleriyle aramaya başlarlar.

Bir yandan konsolosluğun önerdiği mekânlarda, diğer yandan Pari’nin Babak’ın dairesinde bulduğu, üzerinde oğlunun notlar aldığı Rumi’nin dizelerinin önderliğinde, Atina’nın varoşlarında işgalci anarşist gençlerin, kâfirlerin, fahişelerin dünyasında bir yolculuğu, bir süre sonra yalnız başına sürdürmek zorunda kalan Pari, kendi bilinçaltının derinliklerine gömmüş olduğu gerçeklere doğru da yol alır.

Bu arayış artık, İran’da yaşamak istemediği bir hayata zorlanan, Babak’ı kendi yapamadıklarını yapabilsin diye Yunanistan’a yollamış olan Pari’nin, kendi iç benliğini keşfe çıktığı, kendini ve özgürlüğünü arayıp bulacağı bir yolculuğa dönüşmüştür…

Etemadi’nin, “annesine yazdığı bir sevgi mektubu” olarak tanımladığı hikâyesinin kimi zaman mantığı zorlayan anları yok değil. Ancak, samimiyeti, Atina’nın gizemli karanlığına büyüleyici yaklaşımın ve Pari’yi canlandıran Melika Foroutan’ın kusursuz oyunculuğu tüm kusurlarını göz ardı eden etkileyici bir izlenceye dönüşmesiyle sonuçlanıyor.

Yönetmen / Senaryo : Siamak Etemadi

Görüntü Yönetmeni : Claudio Bolivar

Kurgu : Panos Voutsaras

Müzik : Pierre Aviat

Oyuncular : Melika Foroutan, Shahbaz Noshir, Sofia Kokkali, Argyris Pandazaras, Lena Kitsopoulou, Bijan Daneshmand, Dimitris Xanthopoulos, Lefteris Tsatsis

Yunanistan-Fransa-Hollanda-Bulgaristan-İsviçre / Dram / 101 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz