Zamana Karşı / In Time
Genel olarak film günümüz kapitalist sistemini içine yerleştirmiştir. Para birimi olarak zamanı kullanmıştır. Kapitalizm standartlarına göre değerlendirildiğinde çoğu replik anlam ve önem kazanıyor. Özellikle “birkaçımızın ölümsüz olması için çoğu insan ölmeli” cümlesi aslında “birkaçımızın zenginleşmesi için çoğu insan fakirlesmeli.” anlamı taşıyor. Bu anlamda baktığımızda ise günümüzü yansıttığını söyleyebilirim.
Film içeriğine detaylı girecek olursak Fertis adlı yerel çete liderinin Sylvia’nın zamanını bireysel alması bize George Orwell‘ın ”Hayvan Çiftliği” adlı ütopik eserindeki domuz karakterlerini hatırlatıyor. Onlar da grup üyeleri tarafından sözcü olarak seçilip liderlesmis ve tüketimde bencillesmişlerdi. Ayrıca film günümüz adalet sistemindeki statüselliği “Kendi halkımdan çalıyorum Time Keeper benle uğraşmıyor.” repliği ile eleştirmiştir.
Will Salas adlı karakterimizin “bir kişi bile ölecekse kimse ölümsüz olmamalı.” repliği ve RobinHood benzeri tavırları ile aldığı zamanları Varoş’ta eşit dağıtması toplumsal eşitliği istediğini gösteriyor. Time Keeper‘ın Varoş’tan kaçarak statü atlamasına rağmen geldiği yeri unutarak diğerlerine olanak sağlamaması günümüz insanının statü hırsını eleştirmiştir.
Ödevin asıl kısmına gelirsek ben bu filmin ütopik olduğunu düşünmüyorum. Günümüz kapitalizmi ile olan bağlantılarını yukarıda da sizlere açıkladım. Ayrıca günümüzde de asıl para biriminin zaman olduğunu düşünüyorum. Örneklendirecek olursam bir memurun çalışma saatlerine baktığımızda 09:00-17:00 olduğunu görüyoruz. Basit ve yuvarlak bir hesapla 1 günde 8 haftada 40 ayda 160 saat çalışarak maaşını alıyor. Aslına bakarsak 160 birim saat karşılığında net olmamakla beraber 4.880 birim para alıyor.
Filmde de saatler karşılığında her türlü maddi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Diğer örneği ise içinde bulunduğum sistemi değerlendirerek vermek istiyorum. Hukuk Fakültesi’nde bulunduğum 4 sene karşılığında bir meslek satın alıyorum.
  Tüm bunları değerlendirdiğimde ise aklıma Benjamin Franklin‘in “Vakit nakittir.” sözü geliyor ve her şey anlam kazanıyor.
MİSAFİR YAZAR : İREM COLBAN
Yönetmen / Senaryo : Andrew Niccol
Görüntü Yönetmeni : Roger Deakins
Kurgu : Zach Staenberg 
Müzik : Craig Armstrong
Oyuncular : Amanda Seyfried, Justin Timberlake, Cillian Murphy, Vincent Kartheiser, Olivia Wilde, Matt Bomer, Johnny Galacki, Collins Pennie
ABD / Bilimkurgu-Aksiyon-Gerilim / 100 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz