Yaşamın Kıyısında filminin yönetmen koltuğuna 1962 New York doğumlu ” Bana güvenebilirsin(2000) ve Margaret(2011)” filmlerine imza atan Kenneth Lonergan oturmuş. Yönetmen, aslında yazma yönü daha kuvvetli olan iyi bir senarist. Bu filmin senaryosu da onun elinden çıkma. 2017 yılı Oscar’ına 6 dalda ödüle aday gösterilmesi de başarısının kanıtı. Ancak, ben öyle düşünmüyorum.
Bana göre Yaşamın Kıyısında, bu kadar adaylığı hak etmiyor. Sadece ”En İyi Özgün Senaryo” ve ”En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” dallarında ki adaylıklarına onay verebilirim. Senaryosunu beğenmeme rağmen kurgudaki aksaklıklar ve anlatım dilindeki soğukluk beni filmden uzaklaştırıyor. Her insanın başına gelebilecek bir yaşam hikayesini anlatan bu gösterişten uzak sade film, gişede umduğunu bulamayacak bu kesin! Bir hikayeyi karşındakine anlatabilmek ve onun seni dinlemesini sağlamak çok önemli bir yetenek gerektirir. Hikayeni; noktasına, virgülüne, mimiklerine dikkat etmeden düz kalıplarla anlatırsan karşında ki kişide yeterli etkiyi bırakamazsın. Buda hedeften sapmaya neden olur. Yaşamın Kıyısında filmi de böyle bir anlatıma kurban edilmiş ne yazık ki..
Oysa, daha akıcı bir senaryo ile istenilen sonuç alınabilirdi. Örneğin; filmin baş karakteri Lee’nin yaşama olan kızgınlığı, yaşanan olaylarda kendini suçlaması, kadınlara olan soğukluğu, ”yaşıyorum ama Tanrı istediği için” tarzındaki yaşam bıkkınlığı ve istememesine rağmen yeğenine bakma sorumluluğu daha lirik bir şekilde işlenebilirdi. Yönetmenin filminde, sadece erkeklerin gözünden yaşama bakışı da ayrıca değerlendirilmesi gereken bir konu. Yaşamın Kıyısında Üstü kapalı olarak kadınları, ”-Ben, dışarıda çalışıp çabalıyorum ama sen evde iki çocuğa bakamıyorsun ve acı ile sonuçlanan olaydan sonra yeniden yuva kurup mutlu olabiliyorsun” mesajı göndererek eleştiriyor ve vicdanları ile baş başa bırakıyor.
Filmin kısa özetini anlattıktan sonra oyunculuklardan bahsedip yazımızı noktalayalım dilerseniz : Lee(Casey Affleck), kapıcılığın dışında elektrik, sıhhi tesisat v.b. işler yaparak yaşamını sürdürürken ağabeyinin ölüm haberini alır ve memleketine gider. Cenaze işlerinden sonra ergenlik çağındaki yeğeni Patrick(Lucas Hedges) ile ilgilenmek zorunda kalan Lee, geçmişinde yaşadığı korkunç olayın muhasebesini de yapmaya başlar..
Yaşadığı acılara rağmen ayakta durabilmenin ve tüm sıkıntılara rağmen kan bağı olan yakınına kol kanat olabilmenin hikayesinin anlatıldığı ”Yaşamın Kıyısında” filminin oyunculuklarını beğendim. Casey Affleck, iyi bir oyunculuk sergiliyor ancak bana göre Oscar’lık değil. Lucas Hedges ise sergilediği oyunculukla ”En İyi Yardımcı Oyuncu” Oscar adaylığını hak ediyor. İyi seyirler.