!f İstanbul 2018 / Prima Materia

!f İstanbul her sene, sinemanın değişik yerlerinde gezinen “Özel Gösterimler”de; farklı, sınırları ve algıyı zorlayan görme biçimlerini festivale dahil ediyor.

Bu kez büyük ekranda, Blake Williams‘ın Locarno ve Toronto’da büyük övgüler toplamış 3D filmi “Prototip”ini büyük ekranda “Prima Materia”yla birlikte izliyoruz.

Prima Materia”, NOHlab’ın yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptığı deneysel bir kısa film.

Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE NOHLlab İ, sanat, tasarım ve teknoloji ekseninde multidisipliner deneyimler üreten bir İstanbul stüdyosu. Teknolojinin sanat ve tasarımla ilişkisini incelerken dijital ve fiziksel gerçeklik arasında bir köprü oluşturmayı hedefleyen NOHlab, insan ve teknoloji arasındaki bağın pek çok farklı şekilde ifade edilebildiği araçlar, tasarımlar ve hikâyeler üretiyor. 2016 tqrihli üç boyutlu“Prima Materia”, aynen alt başlığının da ifade ettiği gibi” Görsel/işitsel eksende stereoskopik bir yolculuk”

Prima Materia ya da ilk madde, yani yaygın olarak simya işlemleri için gereken başlangıç maddesi, zamanımızın değişimini ortaya çıkarmak için kullanılır. Tüm formların kaynağı olan madde, laboratuvar teknolojileri ile 3D şekil ve renk değişimleriyle tetiklenir, bireyleşme sürecinin modeli ve sanat ve teknolojinin bir aracı olarak kullanılır. Doğada kendiliğinden var olan bu saf madde, etkileşime geçtiği diğer kusurlu maddelerin biçimini alır, sanat ve teknoloji tarafından yeniden keşfedilir ve sahneye çıkarılır.

Giray Güral’ın başarılı müziği eşliğinde keyifle izlenen etkileyici bir çalışma.


                                        “PROTOTYPE / PROTOTİP”

Fırtına sonrasının stereoskopik görüntüleri, Blake Williams’ın cesurca kişisel bir tarih yazımını amaçlayan çok parçalı ilk 3D uzun metrajı “Prototype”ın ilham kaynaklarından yalnızca birisi. Tıpkı Thomas Pynchon’ın “Güne Karşı”sında olduğu gibi kısmen ezoterik, kısmen de icat edilmiş alternatif retro-gerçekçi bir teknoloji ve bundan uzaklaşan düşlerden besleniyor.” Daniel Kasman

Houston Teksas’ta doğan, çalışmalarını Toronto’da sürdüren Blake Williams aslında “Coorow-Latham Road” (2011), “Many a Swan” (2012), “Red Capriccio” (2014), “Something Horizontal” (2015) adlı çalışmalarıyla isim yapmış bir multimedya sanatçısı. Son eseri “Prototype” (2017), Galveston faciası hakkında büyüleyici bir 3D denemesi.

8 Eylül 1980’de rüzgâr hızının 230 km/saati aştığı çok şiddetli bir kasırga Teksas’ın Galveston kentine çarparak kenti sular altında bırakmış, tahminen 8.000 ila 12.000 kişinin ölümüne sebep olmuştur.

Blake Williams‘ın teknoloji, sinema ve bu araçların geleceğinin parlaklığına göz kırpan muazzam 3D bilimkurgu filmi “Prototype”, bizi ABD tarihinin bu en büyük doğal felaketinin hemen sonrasına, Teksas’ta televizyonla ilgili gizemli bir aracın inşa edilip, test edildiği zamana götürür. Teorinin ve teknolojinin düşünsel sınırlarını zorlayan bu soyut ve deneysel bilimkurgu filmi ilginç ancak izlenmesi zor bir çalışma. Anlattığı öykü kadar karanlık bir siyah-beyazla çekilen üç boyutlu filmin görüntüleri, giderek görme deneyimini iyice zorlayan bir düzeye doğru yol almaya başlıyor. O kadar ki, sadece bir saat sürmesine karşın, izleyicilerin bir bölümü, bu fiziksel zorlamayı kaldıramayıp salonu film bitmeden terkediyor..

İlginç etkileyici ama bir o kadar da yorucu.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz