Shazam ! Tanrıların Öfkesi / Shazam ! Fury of the Gods
Bu masal kimin için ?
Shazam : Tanrıların Öfkesi, aksiyon-macera-fantezi-bilimkurgu tarzı filmleri seven izleyicilerin çok seveceği bir yapım değil. Film, sizi alıp götürmüyor. Anlatılan hikayenin içerisine giremiyor ve dakikalar ilerledikçe sıkılıyorsunuz. Bir süre sonra 130 dakikalık hikaye size ızdırap vermeye başlıyor. Film, ne çocuklara, ne gençlere ve ne de büyüklere hitap ediyor. Yalandan bir masal anlatıyor ama kime! İzleyecek olanlara kolay gelsin.
S. H. A. Z. A. M.
Warner Bros’ın alt kuruluşu olan DC Comics, Superman, Süpergirl, Batman, Wonder Woman, Flash, Aquaman, Hawkman, Hawkgirl gibi bilinen süper kahramanları beyaz perde de izlememizi sağlayan yapım şirketi. DC, şimdilerde bize, 1939’lu yıllarda ortaya çıkan Shazam karakterini yine, yeniden sevdirmeye çalışıyorlar. Şirket, serinin ilk filmi ”Shazam! 6 Güç” ü 2019 yılında vizyona sokup Shazam karakterlerini tanıtmıştı. İkinci film ”Shazam ! Tanrıların Öfkesi” nde ise 6 kahraman güçlerini ispat ediyorlar.
İlk filmde yaşlı Sihirbaz Shazam, kendisini temsil edecek saf, temiz kişilikleri aramış ve sonrasında 18 yaş altı 6 genci bulmuştu. İkinci filmde Shazam (Zachary Levi), antik mitoloji tanrılarından olan Atlas Kızları Hespera (Helen Mirren), Kalypso (Lucy Lio) ve Anthea (Rachel Zegler) ile mücadele etmeye başlayınca Süleyman’ın bilgeliği, Herkül’ün gücü, Atlas’ın dayanıklığı, Zeus’un görkemi, Aşil’in cesareti ve Merkür’ün hızına sahip olduğunun farkına varıyor.
Bu masalı çocuklarda yemez
Doğrusunu isterseniz, aksiyon ve mizahın dozunda olduğunu düşündüğüm ilk film (onu da sevmemiştim) bu ikinci filmden daha iyiydi. Mizahı yerinde ve dozunda kullanırsan etkili olur. Kullanamazsan hayal kırıklığı. Shazam ! Tanrıların Öfkesini izlerken çok sıkıldım. Filmin ortalarına doğru salondan dışarı çıkıp çıkmamak arasında kendimle mücadele ettim ve sabredip sonuna kadar bekledim. Sonrasında keşke çıksaydım dedim kendi kendime. Film sonrası konuştuğum diğer sinema yazarı arkadaşlarımda aynı şeyi düşünmüşler. Gerçekten oldukça kötü ve sıkıcı bir yapım ”Tanrıların Öfkesi”. Çocuklara masallar diyeceğim ama bu masalı çocuklarda yemez.
Mantığın önemsenmediği delik deşik edilmiş senaryo berbat, kurgu içler acısı, kulakları rahatsız eden müzik kötü, oyunculuklar vasat. Özetlersek, bu yapım benim için tam bir hayal kırıklığı. Görsel efektler fena değildi. Hikayeye doğası gereği mecbur edilen aksiyon ise tatmin edici düzeydeydi. Filmin en iyi yanı Wonder Woman‘ın (Gal Gadot) görüldüğü sahnelerdi.
Tanrılar değil, bu filmi izleyenler öfkelenecek…
Shazam, hikaye tarzı ve kendilerine sunulan güçler farklı olsa da Jumanji filmi ile karakterler olarak benzerlik taşıyor. İkisinde de yaşanan olayların esas kahramanları çocuklar ve hiç biri ölümsüz değil. Shazam’in, ilk filmde kazanamadığı seyirciyi bu ikinci filmde iyice yok ettiğini düşünüyorum. Üçüncü filmde ne yaparlar bilmiyorum ama oldukça güçlü, vurucu iyi bir senaryo yazdıramazlarsa işleri oldukça zor gözüküyor.
Lafın kısası; Shazam : Tanrıların Öfkesi, aksiyon-macera-fantezi-bilimkurgu tarzı filmleri seven izleyicilerin çok seveceği bir yapım değil. Film sizi alıp götürmüyor. Anlatılan hikayenin içerisine giremiyor ve dakikalar ilerledikçe sıkılıyorsunuz. Bir süre sonra 130 dakikalık hikaye size ızdırap vermeye başlıyor. Film, ne çocuklara, ne gençlere ve ne de büyüklere hitap ediyor. Yalandan bir masal anlatıyor ama kime! İzleyecek olanlara kolay gelsin.
Yönetmen : David F. Sandberg
Senaryo : Henry Gayden, Chris Morgan
Görüntü Yönetmeni : Gyula Pados
Kurgu : Michel Aller
Müzik : Christophe Beck
Oyuncular : Zachary Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Helen Mirren, Rachel Zegler, Grace Fulton, Ian Chen, Lucy Liu, Faithe Herman, Adam Brody, Jovan Armand, Michelle Borth, Ross Butler
ABD / Macera-Aksiyon-Komedi / 130 Dk.