Aşkın Bununla Ne İlgisi Var ? / What’s Love Got to Do With It?

İngiliz gözüyle “Kızılcık Şerbeti” Ya da görücü usülü evlilik mi, aşk mı?

Aileye karşı çıkıp da kendi seçtikleri kişiyle evlenen çocukların aileden dışlanmasının her iki tarafta yaşattığı travmayı kendi toplumumuzda da görüyoruz. Bu temayı işleyen film, romantik komediden öte bir anlam taşıyor. Ayrıca Pakistan’ın oryantal dozu, islami adetlerin eleştirilmeden anlatılması, batılıların bize çarpık gelen aşk hayatıyla dalga geçilmesi bizim seyirciye iyi gelebilir. 

OrtaKoltuk Puanı:

 

 

Görücü usulü evlenme

Gençler nasıl, kiminle evlenmeli? Evlenecekleri kişiyi kendileri mi bulmalı, yoksa aileleri mi yardımcı olmalı? Görücü usülü denilen biçimde, eski usül, aileler, yakınlar, hatta mahallede bunu iş edinmiş teyzeler uygun adayı bulup tanıştırmalı mı? Ya aşk? Canım o da birlikte yaşadıkça sonradan gelir! Yavaş yavaş alışırlar birbirlerine ve severler. Aşk dediğinde dengi dengine olmayabiliyor. O zaman aşk geçtikten sonra sorunlar başlıyor ve kimse mutlu olmuyor, aile birliği parçalanıyor. Şu sıralar ortalığı kasıp kavuran televizyonlardaki iki Türk dizisi, Ömer ve Kızılcık Şerbeti de bu konuyu işliyor. Birbirine aşık olan çiftlerin arasındaki her türlü farklılığa aileler karşı çıkıyor.

Anlaşılan bu sorun sadece bizde yok ki vizyona giren İngiliz yapımı “Aşkla Bunun Ne İlgisi var?”  İngiltere’de yerleşik yaşayan Pakistanlı ailelerin de çocuklarının evliliklerine karıştıklarını ve onların bir İngilizle değil de hatta ülkeden gelecek bir Pakistanlıyla evlenmeleri için devreye girmelerini anlatıyor. Filmi Pakistanlı yönetmen Shekhar Kapur, Jemima Khan’ın senaryosundan çekmiş. Keşke bir Türk yönetmen de Avrupa’da çalışan Türklerin de bu soruna nasıl yaklaştıklarını araştırıp filme alsa, önemli bir konu, çok da güzel filmi olur.

Biri İngiliz diğeri Pakistanlı

Londra’da o tipik iki katlı, bahçeli evlerde yaşayan iki aile, biri İngiliz, biri Pakistanlı, birbirleriyle aile gibi olmuş, yedikleri içtikleri ayrı gitmemektedir. Pakistanlılar, oğulları, kızlarıyla kalabalık bir aile iken genç bir kadına kapılıp giden babanın terk ettiği anne kız, Cath ve Zoe yalnız yaşamaktadır. Ödüllü bir belgesel film yönetmeni olan Zoe, Pakistanlı ailenin doktor olan oğlu Kazım’la birlikte büyümüş, çok iyi arkadaştır.

Ailenin bir oğlu, görücü usülü evlendiği Pakistanlı karısıyla anne babayı mutlu ederken kızları bir İngilize aşık olmuş ve ailesinin karşı koymasına aldırmayarak onunla evlenmiş, bu yüzden de dışlanmıştır. Doktor Kazım da aynı sorunun yaşanmaması için ailesine boyun eğmiş ve onların seçeceği kızla evlenmek için bu işi yapan bir organizasyona katılmıştır. Zoe ise, aşkı aradığı sitelerde bulduğu ilişkilerden hep kalbi kırılarak çıkmakta, buna karşın arkadaşının aranje evlilik yapmasını da yanlış bulmaktadır. Sonunda aranje evlilikleri işleyeceği belgesel için bu sürecin çekimini yapma konusunda izin alır.

Oldukça eğlenceli romantik komedi

Pakistan’da düğünlerin büyük bir sanayii olduğunu hatırlatmak lazım. Bizim düğünler yanında sönük kalır. Benazir Butto ile röportaj yapmak için gittiğim Karaçi’de kaldığım sürece düğün saraylarının çokluğu ve ihtişamı karşısında çok şaşırmıştım. Düğünler üç gün üç gece sürüyor ve çok renkli geçiyordu.

Bu filmin de en eğlenceli bölümleri Zoe ve annesinin düğün alayına katılarak Lahor’a gitmesi ve oradaki düğün sahneleri. Düğün dernek bitip Londra’ya evli çiftle dönüldükten sonra Zoe filminin montajını yapmaya çalışırken annesi de onu köpeğinin veterineriyle arasını bulmaya çalışmaktadır.

Ondan sonrası biraz dram ama bu bir romantik komedi. Sonunda işler tatlıya bağlanıyor. Fakat Zoe için her şeyin en kötüye gittiği bir anda kendini toparlamak için Türkiye’ye gitmeye niyetlenmesi de ilginç bir ayrıntıydı.

Filmde yalnızlığını ailesi gibi benimsediği Pakistanlı komşularının yanında unutan anne Cath’i ünlü oyuncu Emma Thompson canlandırıyor. Kazım rolünde Shazad Latif, hayli yakışıklı, annesi rolünde Shabana Azmi de Pakistanlı bir oyuncu. Zoe’yi ise Lily James canlandırıyor.

Filmin basın gösterimi, seçimin ertesi gününe rast geldiği için kaynadı, gitti. Üzerinde pek yazılıp çizilmedi. 19 Mayıs’ta da vizyona girdi ve kimse farkına varmadı. Bir sinema şaheseri değil ama gençlerin üzerinde kurulan aile baskısını ve farkla mahallelerden, hatta yan yana evlerde yaşamalarına rağmen, Kazım’ın dediği gibi “aramızda bir duvar değil, kıta var” sözü çok doğru. Hele aileye karşı çıkıp da kendi seçtikleri kişiyle evlenen çocukların aileden dışlanmasının her iki tarafta yaşattığı travmayı kendi toplumumuzda da görüyoruz.

Bunların işlendiği film, romantik komediden öte bir anlam taşıyor. Ayrıca Pakistan’ın oryantal dozu, islami adetlerin eleştirilmeden anlatılması, batılıların bize çarpık gelen aşk hayatıyla dalga geçilmesi bizim seyirciye iyi gelebilir. Ancak hayat pahalılığının sinemayı vurduğunu, bunun sonunda salonların kapanmaya başlayacağını görmemek için kör olmak lazım. Bilet fiyatları çok yüksek. Salonlarda üç beş kişi. Nereye kadar, nasıl çıkılacak işin içinden bilmem! Sinemayı sinemada seyretmeyi seven benim gibi biri için bilgisayar ekranına mahkum kalacak olmak çok üzücü.

Yönetmen : Shekhar Kapur

Senaryo : Jemima Khan

Görüntü Yönetmeni : Remi Adefarasin

Kurgu : Guy Bensley, Nick Moore

Müzik : Nitin Sawhney

Oyuncular : Lily James, Shazad Latif, Shabana Azmi, Emma Thompson, Sajal Ali, Jeff Mirza, Oliver Chris, Asim Chaudhry, Alice Orr-Ewing, Nikkita Chadha, Joshua Collins, Nosheen Phoenix, Ben Ashenden, Yassine Anaddam

İngiltere / Komedi-Romantik / 109 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz