Onların Ardından Çocukları /  Leurs enfants après eux

OrtaKoltuk Puanı:

 

Zoran Boukherma ile Ludovic Boukherma’nın, Nicolas Mathieu’nun aynı adlı romanından uyarlayıp yönettikleri “Leurs enfants après eux / Onların Ardından Çocukları” 1992 doğumlu tek yumurta ikizi yazar yönetmen kardeşlerin birlikte yazıp yönettikleri dördüncü film.

Onların Ardından Çocukları” Ağustos 1992’den 1998’e, Fransa’nın Heillange kasabasında yaşayan Anthony, Stéph ve Hacine’in kesişen ve iç içe geçen yaşamlarını, hayatlarının giderek değişimini, 4 kavurucu yaz mevsimi boyunca gözlemleyen bir ergenlik öyküsü gibi gelişirken, fonda günümüzde de hâlâ geçerli olan toplumsal, sınıfsal ve ekonomik gerilimleri irdeliyor.

Kurmaca Heillange Fransa’da ya da dünyanın birçok yerinde yüzlerce benzeri olan, kapatılmış bit endüstrinin gölgesinde yapacak pek işi olmayan çok sayıda insanın yaşadığı küçük kasabaların bir prototipi. İşini kaybetmiş beyaz Fransızlar tekdüze evlerde, işini kaybetmiş esmer göçmenler tekdüze bloklarda yaşarlar. Birbirleriyle alıp veremedikleri pek yoktur; ta ki 14 yaşında beceriksiz Anthony (Paul Kircher) hoşlandığı orta sınıftan güzel Stéph’in (Angélina Woreth) peşinden kasaba dışında bir partiye babasının motorunu çalarak gidene kadar. Partiye davetsiz gelen “Arap çocuk” Hacine’le (Sayyid El Alami) Anthony kavga ederler, partiden kovulan Hacine de Anthony’nin motorunu alıp gider.

Aslında ikisi de fakir ailelerin çocuğu olan, ikisi de Heillange’den bir an evvel kurtulmayı hayal eden, babalarının ikisine de kötü davrandığı Anthony ile Hacine’in tahmin ya da kabul edeceklerinden çok daha fazla ortak yönü vardır. Sadece aptal bir tartışma ve ardından gelen aptal motor olayı olabilecek bir dostluğu yıllarca sürebilecek düşmanlığa ve intikam öyküsüne çevirebilir.

Filmin sonlandığı, Fransa’nın 1968 Kupası zaferi yıllarına gelindiğinde, geçmişin çocukları artık oraya buraya takılan ergenler değil, büyümüş, erken yaşlanmış erginlere dönüşmüşlerdir ve onların da yerlerini almış alan kendi çocuklarından şikâyet etmektedirler…

Boukherma’ların romana sinemasal açıdan büyük bir katkı getirdiklerini söylemek zor. Okunurken ilginç ve düşündürücü olabilecek öyküyü, üstüne üstlük iki buçuk saat süren bir filme aktarmış olmanın büyük bir getirisi olduğu kanısında değilim. Düzgüm çekilmiş, pek etkileyici olmasa da düzgün anlatılmış olması dışında tek artısı çok sağlam oyunculukları. Başta başrolünü oynadığı üç filminden de aldığı Umut Veren Erkek Oyuncu ödüllerini fazlasıyla hak eden, iki ünlü oyuncunun, Irène Jacob ve Jérôme Kircher‘in büyük oğlu, Paul Kircher olmak üzere tüm genç oyuncu ekibi çok başarılı. Anthony’nin anne ve babasını oynayan Ludivine Sagnier ve Gilles Lellouche müthiş bir trajikomik ikili oluşturmuşlar. Onların öyküsü başlı başına sıkı bir film olabilirmiş.

Yönetmen : Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma

Senaryo : Nicolas Mathieu, Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma

Görüntü Yönetmeni : Augustin Barbaroux

Müzik : Amaury Chabauty

Oyuncular : Paul Kircher, Angelina Woreth, Sayyid El Alami, Gilles Lellouche, Ludivine Sagnier

Fransa / Dram / 135 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz