İKSV ONLİNE FİLM FESTİVALİ 4
1966’da Fransa’nın Alpler yöresinde doğan, tüm çocukluğu Paris’te geçen Fabienne Berthaud, tiyatro eğitimi aldır ve çoğunlukla televizyon dizilerinde oyunculuk yapar. Sonraları edebiyata da yönelerek ilk romanı “Cafards”ı 1994’de yayınlar. 1994’de yazıp yönettiği kısa filmi “Noël en famille” ile sinemaya geçer. Şu ana kadar yazdığı beşinci romanı “Un jardin sur le ventre” ile 2011’de Françoise Sagan ödülünü kazanır.
Hepsinin senaryosunu yazdığı filmlerin yönetmenliğiyle romancılığı birlikte yürüten Berthaud, üçünün de başrollerini Dianne Krüger’in üstlendiği filmi “Frankie” (2004), kendi romanından uyarladığı “Pieds nus sur les limaces” ve “Sky”da hayatın sillesini yemiş kadınlara odaklanır. Dördüncü filmi “Un monde plus grand / Daha Büyük Bir Dünya”yı diğerlerinden ayıran iki özelliği vardır: Dianne Krüger’in oynamadığı ilk filmidir ve yüzde yüz kurmaca bir öykü değil, ünlü Fransız yazar ve şaman Corine Sombrun’ün gerçek yaşam hikâyesini anlattığı “Mon initiation chez les chamanes / Şamanlık Eğitimim” adlı romanından yapılmış bir uyarlamadır.
Corine Sombrun ilginç bir kişilik. Çocukluğu 1961’de doğduğu Burkina Faso’da geçmiş, Fransa’ya döndüğünde müzik ve kompozisyon eğitimi almış. Beraber yaşadığı sevgilisi 1999’da kanserden ölünce Fransa’yı terk ederek Londra’ya yerleşmiş. Orada tanıştığı Perulu ressam ve şaman Francisco Montes sayesinde ilk şaman trans deneyimlerini Peru’da yaşamış. 2001’de BBC World Service adına şaman geleneklerini incelemek için Kuzey Moğolistan’a gitmiş. Bir tören sırasında şaman kadının davulunun sesi kontrol edemediği bir transa girmesine sebep olmuş. Ayıldığında şaman bu olayın onun da şaman olduğunu ortaya çıkardığını ve üç yıl boyunca geleneksel şaman eğitimi alması gerektiğini söylemiş. Sekiz yıl boyunca ara ara Moğolistan’a giderek bir Tsaatan şamandan eğitim almış. Bu konuda kitaplar yazan Sombrun, kendi iradesiyle transa girip çıkabilme yeteneğinin bilimsel olarak incelenmesi için büyük çaba göstermiş. Halen nöropsikiyatri dalında araştırmalar yapan bilimsel birkaç kuruluşla birlikte çalışıyor.
Fabienne Berthaud, “Daha Büyük Bir Dünya”da karşımıza yine büyük bir acı yaşamış, hayatının erkeğini yitirmiş bir kadın çıkarıyor. Kocasının ölümüyle iyice depresyona giren ses mühendisi Corine, tamamen yabancısı olduğu bir ortamın acısını bir nebze olsun azaltacağı ümidiyle, Moğolistan’da ren geyiği yetiştiren bir kabilenin ezgi ve dua ritüellerini, uzak doğunun dini inançlarıyla ilgili bir belgeselde kullanılmak amacıyla kaydetmeyi, kabul eder. Ancak, Moğol steplerinin susuz ve elektriksiz yaylalarında kaybolduğu, sadece Ren yetiştiricileriyle karşılaştığı bu mistik yolculuk beklediğinden çok farklı bir olaya dönüşür. Bir Şaman ritüeli sırasında kendisi de transa girdikten sonra kendine geldiğinde, töreni yöneten şaman kadın Oyun, ona Şaman olduğunu ve bu yeteneği geliştirmekten başka bir çaresi olmadığını bildirir. Farklı bir zamandan ve mekândan gelen bu inançları kabullenmeyen Corine hemen tasını tarağını toplayıp Fransa’ya döner.
Fransa’da tören kayıtlarını dinlerken aynı şekilde etkilendiğini fark eden Corine, giderek içinde geri dönme arzuları hissetmeye başlar. Başta kız kardeşi olmak üzere yakınları fiziksel ya da psikolojik bir sorun korkusuyla onu engellemeye çalışsalar da, şamanların ölülerle iletişim kurabildiğini öğrenmiş olan Corine, biraz da büyük aşkını tekrar görebilme umuduyla yeteneğinin çağrısına uyarak Moğolistan’a döner…
Fabienne Berthaud, izleyiciyi bu inanılması zor hikâyeyi anlatırken, kahramanının bu olayları yaşayıp yaşamadığını, gerçeğin içinde mi ya da hayal dünyasında mı olduğunu tamamen izleyiciye bırakarak, kurmaca ile gerçeğin başarıyla harmanlandığı bir yarı belgesel tadında aktarır. Bir yandan, Cécile de France’ın müthiş inandırıcı Corine yorumunun desteğiyle, sevdiğini yitirme ve yas üzerine ayrıntılı ve derinlikli bir duygusal çalışmaya girişir. Diğer yandan çoğu amatör olan oyuncuların olağanüstü doğallıktaki inandırıcılıklarıyla, yaşamları, gelenekleri ve inançlarıyla Tsaatan’ların dünyasını değme belgeselciyi kıskandıracak bir gözlemleme ile ele alır.
Çok özel konusu itibarıyla ancak bir festivalde izlenebilecek, görselliği ve sinema diliyle çok başarılı, akıcı temposuyla büyük keyif alarak izlenebilecek bir film. Kaçırmayın derim.
Yönetmen : Fabienne Berthaud
Senaryo : Claire Barré, Fabienne Berthaud
Görüntü yönetmeni : Nathalie Durand
Müzik : Valentin Hadjadj
Oyuncular : Cécile de France, Narantsetseg Dash, Tserendarizav Dashnyam, Ludivine Sagnier, Arieh Worthalter
Fransa-Belçika / Dram / 99 Dk.
ortakoltuk.com UYARI : ortakoltuk.com da yayınlanan film eleştiri ve yorumlarının izinsiz alınması, kullanılması ve yayınlanması yasaktır. Uyarılara rağmen kurallara uymayanlara maddi ve manevi tazminat davası açılacaktır.