Yüzüklerin Efendisi : Rohirrim’in Savaşı / The Lord Of The Rings: The War Of the Rohirrim

DEVAM FİLMLERİNİN EFENDİSİ!

New Line şirketinin hoş bir nostalji havası estirmek yerine rahat edecekleri bir alanda tekrar ‘gezinmek’ istemesi büyüyü biraz bozuyor. Umarız bir başka efsanevi saga ‘Starwars’da olduğu gibi ‘işin suyunu’ çıkarmadan’ durabilirler.

OrtaKoltuk Puanı:

 

Amazon Prime, Netflix ve Disney gibi dijital platformlar hayatımıza girmeden önce klasikleşmiş ‘üçlemelerin’ (triology) ve büyük başarı kazanmış filmlerin devamlarını doğal olarak sinema salonlarında izliyorduk. Bazen bu filmler, televizyon filmleri ve dizilerine de esin kaynağı oluyordu ama sonuç nadiren akılda kalan örnekler oldu.

Ancak söz konusu filmin senaryosu beyaz perde için yazılmış değilse yani başka bir deyişle orijinal bir senaryo değilse ve bir kitap veya gerçek bir olaydan esinlenerek yazılmışsa, asıl hikayeyle uyuş(ma)ma, eklenmiş veya kısaltılmış bölümler, parmak basılan konuların önceliği gibi birçok ‘parametre’ devreye giriyor. Hele bir de esinlenen kitap çok büyük bir hayran kitlesine sahip Tolkien veya Rowling’in kitap serisi gibi dev bir yapıtsa durum daha da hassas bir hale geliyor.

Tolkien’in efsanevi eseri ‘Yüzüklerin Efendisi’nin sinema uyarlamaları hala hafızımızda tazeyken, Prime kanalı bir diziyle bu ‘hatırayı’ işlemeye devam ediyor. Bu hafta sinema salonlarımızı ziyaret eden ‘Rohirrim’in savaşı’ ise New Line şirketinin eser üzerindeki telif haklarını ‘hatırlatmak’ için çektiği animasyon bir film… Yönetmen Peter Jackson’ın filmlerine kendini kaptırmış seyirciler kuşkusuz kendilerini ‘uzaklara sürülmüş’ hissetmeyecekler ama belki de bu filmin asıl sorunu da burada yatıyor.

EFSANEYE YENİ BİR NEFES Mİ?

Her ne kadar reklamı farklı bir şekilde yapılmış olsa da, bu filmin asıl amacı, Tolkien hayranlarına bir ‘hediye’ vermek veya yazarın eserine ekstra bir saygı sunma isteği değil! 2021’de başlatılan bu proje daha çok New Line ve Warner şirketlerinin amiyane tabirle ‘altın yumurtlayan tavuğunu’ kaybetmeme aracı gibi görünüyor. Dolaysıyla filmin muhtemelen rahat bütçesinin büyük kısmı hayranları hayal kırıklığına uğratmayacak teknik buluşlara harcanmış, yaratıcı arayış ve hazırlığa değil!

Daha önce ‘Ghost in the Shell’ ve Stand alone complex’ gibi filmleri yaratmış Kenji Kamiyama’nın bu filmde tekrar yönetmen koltuğuna oturması, filme, belli ölçülerde, özünden kopmadan ‘Yüzüklerin Efendisine’nde yeni bir yorum veya yeni bir ‘chapter’ açma şansı getiriyordu. Hatta ilk filmlerde gerçekten üst düzey işler çıkarmış Alan Lee ve John Howe gibi isimler Jackson’ın filmlerindeki atmosferi, dekorları ve tasarımları tekrar yaratmak için göreve çağırıldı. Ancak burada ‘tekrar yaratmak’ ifadesini açmak gerekiyor : çünkü burada bu ifade bir yeni yorumdan ziyade bir ‘tekrarlamaya’ veya ‘ilk filmden ‘çekip yapıştırmaya’ işaret ediyor.

Dekorların çoğu üçlemenin ikinci filmi ‘İki Kule’dekilerin dijital ortamda üç boyutlu tekrar yansıması gibi duruyor. Unreal Engines şirketi tarafından üstlenmiş bu teknik işler tabii ki başarılı ve üst düzey olarak yapılmış ama dediğimiz gibi yaratıcılık ve özgünlük açısından gözümüze çarpan bir şey bulamıyoruz.

BİR YAN KARAKTERİ MERKEZE KOYMAK…

Bahsettiğimiz bu ‘tekrar’ hissiyatı’ bizce biraz yazık olmuş çünkü senaryo ve özellikle ilk ‘akt’ı aslında ilginç ve değişik katmanlara sahip. ‘Yüzüklerin Efendisi’ filmlerinde hikayesi hakkında bilgi sahibi olduğumuz Helm’i alıp senaryonun ana karakterine dönüştürmek taze bir bakış olarak yorumlanabilir.

Jeffrey Addiss, Will Mathews ve Philippa Boyens’in imzaladığı senaryo kısaca Rohan kralının, kızı Hera’nın Dunedain prensiyle evlenmesini reddetmesi ve sonrasında patlak veren isyanlar ve savaşları anlatıyor. Hikaye ilerledikçe biraz ‘Shakespeare’yen bir atmosferde kral ailesi içerisindeki fikir ayrılıkları, çatışmaları, üstlenilen sorumlulukları görüyoruz. Rohan krallığının geleceği tehlike altına girince Hera, prenseslik görevinden çıkıp yaklaşan barbar istilasına ve kuşatmasına göğüs gerecek en önemli kişi haline geliyor.

Frodo karakterinin olaya girmesinden 200 sene önce yaşanan bu hikaye ilk bakışta sürprizlerin eksik olmadığı ve tempolu bir şekilde akıyor gibi dursa da Jackson’ın filmlerindeki karakterlerle büyük benzerlikler de gözden kaçmıyor : Hera karakteri ciddi bir biçimde Eowyn’i hatırlatıyor, Frealaf karakteri ise Eomer’in izinde ilerliyormuş gibi duruyor.

GERÇEK KRALA SADIK KALMAK…

Bir de her zaman söylediğimiz bir şeyi tekrar hatırlatalım : kuşkusuz Tolkien hayranları ve sunduğu devasa esere hakim olan sinema severler çıkarılan her filme değişik yorumlar ve eleştiriler yapabilirler ve bizce yapmalılar da zaten…. Ama bizim gibi Tolkien dünyasıyla asıl olarak Jackson’ın filmleriyle tanışmış olanlar için ilk üç film kendi içinde tutarlı bir şekilde sonlanmış, sonrasında gelen devam filmleri ise biraz gereksiz ve tekrar muazzam bir gişe başarısı yakalamak amacıyla yapılmış gibi duruyordu.

Kendi adımıza söyleyelim : biz Jackson’ın sunduğu ‘Yüzüklerin Efendisi’ üçlemesine hayran kalmamıştık! Ancak yine de bir yönetmenin 2000 kişilik bir ekibin başında, devasa bütçesinin bütün olanaklarını kullanarak görsel gücü çok yüksek, görkemli filmler çıkarması gerçekten takdire şayandı!

New Line şirketinin hoş bir nostalji havası estirmek yerine rahat edecekleri bir alanda tekrar ‘gezinmek’ istemesi büyüyü biraz bozuyor. Umarız bir başka efsanevi saga ‘Starwars’da olduğu gibi ‘işin suyunu’ çıkarmadan’ durabilirler. Ama duyduğumuza göre biri ‘The hunt of Gollum’ olmak üzere, ‘Yüzük kardeşliği’ filmiyle paralel zamanda akan iki film de proje halindeymiş. Ne diyelim… İyi gişeler

Yönetmen : Kenji Kamiyama

Senaryo : Kenji Kamiyama, Will Matthews

Kurgu : Tsuyoshi Sadamatsu

Müzik : Stephen Gallagher

Dublaj Oyuncuları : Brian Cox, Miranda Otto, Gaia Wise, Luke Pasqualino, Lorraine Ashbourne, Benjamin Wainwright, Shaun Dooley, Michael Wildman, Jude Akuwudike, Bilal Hasna, Janine Duvitski, Christopher Lee

ABD-Japonya-Yeni Zelanda / Animasyon-Aksiyon-Macera / 144 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz