Osman Pazarlama filminin yönetmen koltuğuna, 1984 İzmir doğumlu, ”Gen (2006), Recep İvedik (2008), Recep İvedik 2 (2009), Recep İvedik 3 (2010), Celal ile Ceren (2013) ve Recep İvedik 4 (2015)” filmlerinden tanıdığımız Togan Gökbakar oturmuş.
Filmin senaryosunu ve yapımcılığını da üstlenen iki kardeş, görünüşe göre paraları dışarı kaptırmak istemiyor. Eski, Yeşilçam filmlerine benzeyen basit bir senaryo yaz, masrafsız mekanlar bul, içine ucuz oyuncular ekle, afişe de ”ŞAHAN GÖKBAKAR” ismini yaz, ondan sonra gelsin paralar.. Ama kazın ayağı öyle değil işte. Filmi, salonda birlikte izlediğim seyirciler gülmediği gibi birde ”-ne biçim film bu!” diyerek birbirlerine söyleniyorlardı. Kaliteli espriler bulup, kaliteli film yapmayınca sermayeden yiyorsun, popülariten azalıyor ve havan fıss diye iniveriyor tabi ki. Seyirciler, Recep İvedik dışında oynadığın her kaba karaktere gülmüyor artık. O nedenle Şahan’a tavsiyem, ya İvedik ol ya da espri dozu yüksek kaliteli filmlerde rol al. Olmuyorsa bırak gitsin, kendini seyirciye ezdirme..
Önce özet: Osman (Şahan Gökbakar), hiçbir işte dikiş tutturamamış genç bir girişimcidir. Kurduğu Osman Pazarlama şirketinde yeni icatlar üretip, pazarlamaya çalışmaktadır. Düzenli bir gelire sahip olamadığı için sevdiği kız Serap (Esra Balıkçı) ile evlenememektedir. Aynı zamanda mahallenin eczanesinde çalışan Songül de (Feriştah Senem Yıldırım), Osman’a aşıktır. Ürettiklerini satabilmek için her türlü yolu deneyen Osman’ın yüz vermediği Songül ortaya bir fikir atar ama Osman ilgilenmez. Fikir, Osman’ın iki çalışanın aklına yatar ve patronlarından habersiz çalışmalara başlarlar. Sonunda ortaya, herkesin çıldırdığı müthiş bir ürün çıkar…
Film başlar başlamaz perdeye yansıyan +7 ve sonrasında +13 yaş altındakilerin filmi ebeveynlerinin kontrolünde izleyebileceğinin yazılması beni şaşırttı. RTÜK’ün neyin peşinde olduğunu anlayamadım doğrusu. Gereksiz küfürlerin yerleştirildiği Osman Pazarlama’ya, bir sahnenin dışında hemen hemen hiç gülemedim dersem yanlış söylemiş olmam. O da, Obama ve Putin’in Osman’ın buluşu ile gösterildiği 2 saniyelik sahne. O kadar..
Osman Pazarlama, Şahan ve kardeşinin bence en zayıf filmlerinden bir tanesi. Bu film için ödeyeceğiniz paraya ve zamanınıza yazık edeceğinizi düşünenlerdenim. Demet Akalın ve Okan Kurt çiftinin görüldüğü sahneler filme ilginçlik katsa da tat vermemiş. En güzel sahne ise (Kemal Sunal’ın Köşeyi Dönen Adam filminden alıntı yapıldığını düşündüğüm) hayat dersi verilen son sahne olmuş. Oyunculukları da vasat olan filmle ilgili yazılacak çok şey var ama hepsi aleyhte olduğu için kısa kesiyorum.
Sözün özü: Sadece para kazanma amaçlı yapılan, özensiz, hiçbir karesinde kalite barındırmayan Osman Pazarlama, Şahan sevenlere değişik yeni bir karakter izleyecekleri için ilginç gelebilir ama memnun etmeyeceği aşikar. İyi seyirler.
NOT: Filmin eleştirisini yazarken benden internetini, çayını ve suyunu esirgemeyen Bursa’nın ünlü GÖNLÜ FERAH otelinin sahibi ve çalışanlarına teşekkür ederim.