Addams Ailesi 2 /  The Addams Family 2

Addams ailesine ne oldu böyle?!!

1960’lı yıllarda, ‘kült’ mertebesine ulaşmış ‘Addams ailesi’ dizisi özellikle dönemi için oldukça yenilikçi, özgün konusuyla ve kendine has ‘kara mizah’ tadıyla sinema dünyasında kendine özel bir yer edinmişti. Charles Addams’ın yaratıcısı olduğu bu karakterler daha sonra birçok yapımcı ve yönetmenin elinden geçti ve hem beyazperdede hem de televizyon ekranında bu dizinin yeni versiyonlarını, bir anlamda ‘remake’lerini gördük. Ancak bütün bu uyarlamalar arasında en öne çıkanlar yönetmen Barry Sonnenfeld’in 90’lı yıllarda çektiği ‘Addams ailesi’ ve ‘Addams ailesi 2’ adlı sinema filmleri oldu. Oldukça güçlü oyuncu kadrosu ve kıvrak yönetmenliğiyle dikkat çeken bu yapımlar hem diziye yabancı olan genç seyirci jenerasyonunu hem de diziyi hatırlayan kitleyi memnun etti…

Aradan epey bir süre geçtikten sonra animasyon film şirketlerinin de bu diziye ‘el atması’ kaçınılmazdı ve nitekim bunun ilk örneğini 2019 yılında ‘Addams ailesi’nin animasyon filmi olarak izledik. Bu bahsettiğimiz son film, teknik olarak başarılı bir iş çıkacağını bildiğimiz ama yeni bir ‘soluk’ olarak önceki örneklerine ne katacağını kestiremediğimiz bir yapımdı. Sonuç bizce beklediğimiz gibi oldu: Film teknik açıdan oldukça başarılı, eğlenceli, rahatça izlenebilir ama ‘özgünlük’ açısından şüphelerimizi haklı çıkaran, çok yenilik taşımayan, kendi içinde sempatik bir filmdi.

Bu filmin büyük gişe başarısından ‘iştahı kabaran’ yapımcılar hemen bir devam filmi projesi düşündüler ve iki sene sonra ‘Addams ailesi 2’ filmi karşımıza geldi. Ancak bizce bu yeni ‘devam filmi’, her açıdan seleflerini aratan, hantal ve tembel bir senaryoyla ilerlemeye çalışan, taşıması gereken ince mizahı ‘Vodvilesk’ bir havayla takas eden, oldukça vasat bir yapım…

Konuyu hatırlayalım: Bu kez yine Addams ailesi, beraberce mutlu bir yaşam sürerken ailenin küçük kızı Wednesday yine ‘varoluşsal’ sorunlar yaşamakta ve hayattaki gideceği yönü sorgulamaktadır. Kızlarının kendilerinden uzaklaştığını hisseden anne ve baba, aile fertlerini tekrar birbirine ‘kaynaştırmak’ için bir karavan turuna çıkmaya karar verirler. Bu arada esrarengiz bir adam yanlarına gelir ve ailenin babası Gomez’in, kızın gerçek babası olmadığını ve Wednesday’in ‘biyolojik’ babasına geri verilmesi gerektiğini söyler. Aile, adamı başlarından savıp yola çıkarken birçok maceraya da yelken açacaklardır.

Nerede o kara mizah?

Bu yeni ‘Addams ailesi’ filmi kuşkusuz daha rahat bir bütçenin de yardımıyla bir önceki selefinden estetik açıdan daha akıcı, daha üst kalite ve daha özenle çalışılmış bir yapı taşıyor. Dolayısıyla filmdeki aksiyon sahneleri, dekorlar ve manzaralar bir önceki filme kıyasla daha göz doldurucu… Amacımız Disney veya Pixar yapımlarını yarıştırmak değil ama belirtmeliyiz ki filmin, bu ‘biçim’ üstünlüğü ortadayken, hikayesi her açıdan ‘sınıfta kalıyor’! Devasa ve ‘absürd sınırlara dayanan aksiyon sahneleri en azından oyalıyor ama özlediğimiz o ‘sarkastik’ mizaha asla ulaşamıyor.

Sanki yönetmen ve senaristler ‘Güldürmek için her yol mübah!’ düşüncesine kapılıp, Addams ailesinin özelliklerini ‘törpüleyip’, sadece dengesiz kazalar ve garip hareketlerle bizleri eğlendirmeye çalışıyorlar. Bizce bu sekanslar bile gülümsetmekten yoksun!

Mekanlarda daha capcanlı renklerle belki Addams ailesinin gotik estetik duygusuyla daha başarılı bir tezat oluşturuluyor ama ailenin diğer kişilerle yaşadığı kültürel ayrım ve şok tamamen rafa kaldırılmış durumda!

Aslında ister animasyon yapımlarında olsun ister sinema filminde olsun her zaman Addams ailesinin farklılığının ve kişiliğinin altı çizilir. Aile üyelerinin her biri başka bir korku filminden çıkmış karakterler gibidir ama aralarında ‘tuhaf’ bir kimya oluşturmaktadırlar ve içlerinde her zaman (birçok insanı irkiltecek) ironik ve sarkastik bir yön barındırırlar. Yaptıkları ‘kötücül’ hareketlerde bile kendilerine göre haklı bir yan vardır ve asaletlerinden, zarafetlerinden hiçbir taviz vermezler. Öyle ki Wednesday’in küçük kardeşi Bugsley’e yaptığı dengesiz ve ölümcül (!) şakalar bile belli bir tutarlılığa oturur.

Bu filmde ise ailenin bu sefer ‘kötü’ değil ‘aptal’ olduğunu kabul etsek bile hikayenin sosyal yanının sinsi ve ‘çimdikleyici’ tarafı, yerini gereksiz gürültü çıkaran şaklabanlıklara ve şakalara bırakmış gibi duruyor. Ailenin bütün karakterleri yerli yerinde duruyor ama sanki hepsi ‘içi boşaltılmış’ bir şekilde, sadece ‘selfie tutkusu’ gibi fazla derine gitmeyen, Amerikan toplumu eleştirilerine gönderme yapıyorlar.

Hantal bir senaryo…

Filmin hikayesindeki hantallık, ‘yorgunluk’ nerdeyse film boyunca hissediliyor. Toplamda dört senarist tarafından yazılmış olmasına rağmen, Addams ailesinin peşindeki kişiler, Wednesday’in ‘ben aslında kimim?’ sorgulaması ve ailenin Amerika gezisi sırasında düştüğü durumlar o kadar basmakalıp kokuyor ki, film tekrar ‘ısıtılmış’ bayat bir reçeteden çıkmış gibi duruyor.

Yönetmen filmine biraz renk katmak için ara sıra başka filmlere ‘selam’ çakıyor daha doğrusu onların bazı sekanslarının parodisini yapıyor. Bunların en göze çarpanlarından biri kuşkusuz ‘Carrie’ filminin ünlü ‘kan dökme’ sahnesini komikleştiren ‘boya dökme’ sahnesi’! Filme ebeveynleriyle gitmiş bir çocuk seyirci penceresinden bakarsak: onun bu sahnenin hangi filmi çağrıştırdığını anlamasına imkan yok! Bir cevap bulmak için döndüğü babasının ise filmi hatırlasa da onun bunun neden ‘daha komik’ olduğunu açıklaması çok zor… Dolayısıyla bunun gibi hedef kitlesini ‘boşa çıkaran’ referanslar da hikayeye hiçbir katkıda bulunmuyorlar.

Sonuç olarak bu yeni ‘Addams ailesi’, her açıdan hedefini ıskalayan, beslendiği ve ilham aldığı karakterleri ‘mahcup eden’, sadece ‘aile dayanışması ve insanın kendisini olduğu gibi kabul etmesi’ gibi standart mesajlardan ileri gitmeyen başarısız bir yapım. Filmin gişesi ne olur bilinmez ama umarız bir ‘üçüncü’ adıma da maruz kalmayız!

Yönetmen : Greg Tiernan, Conrad Vernon

Senaryo : Dan Hernandez, Benji Samit, Ben Queen, Susanna Fogel

Kurgu : Ryan Folsey

Müzik : Jeff Danna, Mychael Danna

Seslendirme Oyuncuları : Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Javon “Wanna” Walton, Nick Kroll, Bette Midler, Bill Hader, Wallece Shawn

ABD / Animasyon-Aile-Komedi / 93 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz