Belgesel dizi konseptli Age of Samurai, 16. Yüzyıl Japonya’sında olan savaşları ve iktidar mücadelelerini anlatıyor. Dizi, Japonya’nın kanlı iç savaş tarihini bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

Babasının ölümü üzerine iki kardeşten birisi olan ve -kardeşi dahil- diğer tüm akrabaları tarafından aptal olarak görülen Nobunaga’nın babasının yerine geçmesiyle başlıyor hikaye. Nobunaga’ya, yukarıda da bahsettiğim üzere kardeşi bile saygı duymuyor ve onun yerine geçmek istiyor. O dönemde taht için aile içi savaşların yoğun olarak yaşanması, Nobunaga’yı çok şüpheci biri haline getiriyor.

Bu şüpheciliği kardeşinin planlarından kurtulmasına ve onun yaşamına son vermesine yol açıyor. Belki de Japonya’nın kaderini değiştiren, bu yaşanan olay oluyor. Nobunaga herkes tarafından aptal olarak adlandırılmasına rağmen belgeselden anladığım kadarıyla savaş konusunda kafası çalışan bir birey. Akrabalarının onu aptal olarak adlandırmasının sebebiyse, onların geleneklerine ve göreneklerine uymayışı olarak lanse ediliyor anlatılan hikayede.

Nobunaga, savaşma yeteneği dışında da çok iyi bir lider olduğu için çok iyi ekipler kuruyor ve şüpheciliği sayesinde önüne çıkan herkesi silip geçiyor. Kardeşinden kurtulduktan sonra karşısında rakip olarak kalan tek akrabasını da 3 yıl bekledikten sonra ortadan çok kanlı bir şekilde kaldırıyor.

Nobunaga, beyliğinin sınırlarını büyütmeye başladıkça karşısına çıkan rakiplerin güçleri de artmaya başlar. Buna önlem olarak Nobunaga, yendiği orduların en güçlü askerlerini kendi ordusuna katar ve o güne kadar saygı duyulmayan halkı askere alır.

Asker yaptığı bu halkı, Japon tarihinde görülmemiş şekilde samuraylara karşı savaşa sürer ve kazanır. Nobunaga, bundan ve diğer birçok savaş taktiğinden dolayı japon savaş sanatına birçok savaş taktiği kazandırmıştır. İyi bir hatip olduğu için de yanına düşman ordularından aldığı yetenekli askerleri çok iyi kullanmış ve onları organize ederek birçok savaşı onların becerileri sayesinde kazanmıştır. Lakin, hem ordusuna aldığı bu isimlerde hem de kendi ordusundaki askerlerde bir soru işaretine yol açmıştır.

Düşman ordulardan alınan iki komutan, Nobunaga’nın savaşçı olarak pek bir etkisi yok, biz kazanıyoruz kazandırıyoruz savaşı diye söylenmeye başlar. Bunun yanı sıra Nobunaga’nın ordusu da komutanlarla aynı fikirdedir. Bu durum Nobuaga’nın sonunu hazırlamaya başlar. Çıkan isyanlar ve ihanetler sonucu yeni bir hanedanlığın doğuşu kaçınılmazdır artık.

Age of Samurai, Belgesel savaş sahnelerinin canlandırılması, yaşanan olayları aynen aktarması ve dönemsel tarihi bir ortam oluşturma konusunda çok başarılı. Diğer taraftan hikaye hakkında çalışmış bu alanda eser veren bilim insanlarının yerine, bu konuda yeterli bilgileri olmayan araştırmacıların belgesellere konuşmalarıyla yön vermesi konusu açıkçası beni biraz düşünmeye sevk etti. Bu tür tarihi belgesellerde daha işin ehli birileri kullanılırsa daha iyi olur kanaatindeyim. Dizide belgeselle alakalı eleştirilecek fazlaca bir şey yok.

O tarihi dönemi, kıyafetlerinden çevresel faktörlere kadar seyirciye doğrudan yansıtıp, yaşattıkları için görüntü ve sanat yönetmenini tebrik ediyorum. İyi seyirler.

Yönetmen / Senaryo : Stephen Scott

Görüntü Yönetmeni : Ray Dumas, Simon Shohet

Oyuncular : Hiro Kanagawa, Masayoshi Haneda, Masami Kosaka, Hayate Masao, Hideaki Itô, Wilfred Lee, Michael Wert

Japonya / Tarihi-Savaş-Dökümanter / 6 Bölüm 45 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz