Can Dostum Anne Frank / My Best Friend Anne Frank
Anne Frank ve Hannah Goslar iki can arkadaş!
Anne, 1945 yılında Almanya’nın Bergen-Belsen Toplama kampında açlıktan ve hastalıktan 16 yaşında öldü.
Ergenlik hayallerinde yazar olmak vardı, dünyanın en genç yazarı olarak literatürde yerini aldı; tek eseri günlüğü ile dünyayı salladı, yakasından tutup silkeledi, Nazi zulmünü bir başka cepheden, iki yıl boyunca saklandıkları çatı katından günlüklerine yazdı, insanlık durumları ve ergenlerini durumlarını da anlatarak o yaşta günlüğüne edebi bir değer katmayı başardı…
Anne Frank yazdığı günlüğüyle hala yaşıyor. Eseri yetmiş dile çevrildi, sayısız filmi yapıldı…
Hannah, hayalinde Filistin’de hemşire olmak vardı. Hayallerini gerçekleştirdi, Bergen-Belsen Toplama kampından sağ olarak kurtuldu, Filistin’de hemşire oldu. O da yaşıyor, bugün 93 yaşında ve Kudüs’te hayatını sürdürüyor.
İkinci Dünya Savaşının iki kurbanından bir acı öykü ile daha karşınızdayız. Can Dostum Anne Frank ile…
FİLMİN KİMLİĞİ
Hollanda yapımı filmin yönetmenliğini Ben Sombogaart yaptı. Hollandalı yönetmen 74 yaşındadır, göç sorunlarına duyarsız kalmayan yönetmen 2018 yılında Rafeal filmini çekti. Gerçek olaylardan yola çıkarak Arap baharı yüzünden ülkesinden kaçan ve Hollanda’da kalabilmek için bir kuaförle evlenen Tunuslu Nazir’in öyküsünü anlattı. Diğer taraftan bir başka önemli filmi ise 2002 yılında çektiği ”İkiz kızkardeşler” filmi ile Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü’ne aday gösterildi.
Can Dostum’un senaryosunu Marian Batavier ve Paul Ruven ikilisi birlikte yazdı. Çekimler Macaristan’da yapıldı.
Oyuncular kadrosunda Aiko Beemsterboer (Anne Frank), Josephine Arendsen (Hannah Goslar), Roeland Fernhout (Hans Goslar), Stefan de Walle (Otto Frank), Lottie Hellingman (Ruth Judith Goslar) var.
1 Şubat 2022 Netflix’te gösterime girdi.
BİRKAÇ HATIRLATMA;
filmi izlemeden önce birkaç hatırlatmada bulunmak isterim.
Birçok insan Anne Frank günlükleri hakkında haberdardır ama filmi iyi anlamak için biyografisi hakkında okumakta yarar var; hatta fotoğraflarına bakmak da gerekir. O dönemde bile (ailenin durumu gayet iyi olduğu için) çekilmiş onlarca fotoğrafı var; yakın arkadaşı Hannah Goslar ile çekilmiş fotoğraflar da mevcut.
Anne Frank ile ilgili çekilen ilk film bu değil; filmi izledikten sonra birkaç versiyonunu izlemenizi mutlak öneririm. Ben öyle yaptım, o filmleri de izledikten sonra eleştirimi yazmaya karar verdim.
Anne Frank’ın Günlüğü ilk kez 1959 yılında çekildi, Eleştirmenler tarafından en iyi film uyarlaması olarak kabul edildi. Ayrıca Mrs Van Daan karakterine can veren oyuncu Shirley Schrift 1960 yılında En İyi Yardımcı Kadın Akademi ödülünü kazandı. Kazandığı ödülü Anne Frank Müzesine bağışladı…
Anne Frank ile ilgili çekilmiş çok film var ama 2016 versiyonunu izlemenizi de öneririm. Çünkü bu uyarlama tamamen günlüğünün yazıldığı sürece; Amsterdam’da saklandıkları binanın çatı katına odaklanmış…
1959 yapımı en beğendiğim uyarlama oldu.
Bu üç filmi izlediğimde parçaları bütünleştirmek çok daha kolay oldu çünkü her bir film dönemin başka süreçlerine yoğunlaşmış;1959 çekimi toplama kampına, 2016 gizlendikleri eve, son yapım Can Dostum Anne Frank ise hem güzel arkadaşlık günlerine hem de yine toplama kampı Bergen Belsen’e ve Anne’ın ve Hannah’ın dostluğuna odaklanmış…
Ve tabii 17’imde okuduğum Anne Frank’ın Günlüğü’nü yeniden okuma zorunluluğunu hissettim. Tarihin acılarını bir kez daha hissetmek için…
BENİM İÇİN ISLIK ÇAL
Bu ıslık Hannah ile Anne’nin arasında arkadaşlığın en samimi sesidir.
İlk sahne bu ıslıkla açılıyor, zaman zaman duyacağımız bu ıslık son sahnelerde de onları birbirine ulaştıran acı bir ses olarak hafızamıza kazınıyor.
Bu kez hikaye Anne’nin cephesinden değil Hannah’ın cephesinden anlatılıyor.
Başlangıç, Amsterdam 1942 , Anne ile Hannah aynı okula giden çok samimi iki arkadaştırlar. 13- 14 yaşlarındaki bu iki kız ergenliğe adım atmış olmanın gereği olarak aralarında bu tarzda konuşuyorlar, eğleniyorlar. Anne arkadaşına göre daha hareketli, daha özgür bir kızdır. Aileleri tarafından son derece sevgi ve şefkatle büyütülen bu iki kızın savaşın ayak seslerini duymaktan başka bir korkuları ve kaygıları yoktur. Ancak Yahudi kimlikleri Hollanda’da bile başlarına bela olacaktır. Hollanda’daki bütün Yahudiler yakalarındaki sarı yıldızla dolaşmak zorundadırlar. O sarı yıldızın üstünde Ben Yahudiyim diye yazmaktadır…
Artan baskılar sonucu iki arkadaş farklı yerlere savrulur, Hannah ailesiyle birlikte Almanya’da toplama kampına, Anne ise arkadaşının sandığı gibi İsviçre’ye değil Amsterdam’da bir binanın çatı katına…
Aslında Hannah annesi ve kız kardeşi ile toplama kampındayken arkadaşıyla geçirdikleri o güzel günleri düşünmektedir. Bu yırtıcı, kahredici, zulumkar günlerde geçmişteki dostluk günlerini düşünmek Hannah’a umut ve direnç vermektedir…
Film bu geçişlerle sürüp gider. Filmin başlangıcındaki babayla oynanan saklambaç oyunu ise gerçeğe dönüşür, hikaye boyunca devam eder. Ne vardır bu hikayede? İkinci Dünya Savaşında olan Nazi Caniliği!
İzleyip görün…
Yönetmen : Ben Sombogaart
Senaryo : Marian Batavier, Paul Ruven
Görüntü Yönetmeni : Jan Moeskops
Kurgu : Herman P. Koerts
Müzik : Merlijn Snitker
Oyuncular : Aiko Beemsterboer, Lottie Hellingman, Björn Freiberg, Roeland Fernhout, Josephine Arendsen, Hans Peterson, Zsolt Trill, Stefan de Walle
Hollanda / Tarihi-Savaş-Dram / 103 Dk.