Anthony Mandler tarafından uyarlanmış olan ”Canavar Hormon / Monster” filmi seyircilere ağır ve karanlık bir anlatım tekniği sunmaktadır. Filmin başrol karakteri olan Steve Harmon (Kelvin Harrison Jr.) üzerinden anlatın hikayede, karakterin yaşı doğrultusunda yaşadığı gel ve git durumları ve çaresiz tavırlarını etkileyici bir şekilde yansıtarak seyirci ile bağ kurmayı başarabilmiştir. Anthony Mandler film içerisinde bulunan karanlık atmosferi başarılı bir şekilde yansıtarak, seyircinin dikkatini çekebilmiştir. Karakterin hapishane içerisinde ki sahneleri yeteri kadar fazla verilmemiştir ancak bu eksikliği karakterin psikolojik durumunu sözler ve davranışları doğrultusunda anlatarak dengelemiştir.

Steve Harmon (Kelvin Harrison) karakteri yaş itibariyle küçük olması, karakterin bunalımlarını ve içerisinde bulunduğu bilinmezlik hissiyatını aktarmakta başarılı olmaktadır. Film içerisinde bulunan karakter ilişkileri ve sosyal konumun aktarımı özenli bir şekilde kurgulanmaktadır, arkadaşlar arası bulunan zorbalık veyahut samimi ilişkileri kesit kesit bir
şekilde olsa dahi abartıya kaçmadan aktarmaktadır ve bu aktarımlar filmin içerisinde ki bütünlüğü koruyarak göze batmadan, ana hikayeye destek vermektedir.

Filmin kilit sahnelerinden biri olan karar anı ile beraber yansıtılan duygu geçişleri daha da doğrusu stresli durumları aktarmada etkileyici bir anlatım ile seyirciye başarılı bir şekilde yansıtarak, karakterin duygusal durumu ile empati kurma imkanı sağlamaktadır. Karakterlerin duruşma sahnelerinde ki performansları takdir edilebilecek ölçüdedir, Karakterlerin duygusal durumları jest ve mimikleri aracılığı ile başarılı bir şekilde yansıtılmıştır.

Duruşma vaktinde karakterimizin halk karşısında dezavantaj sayılabilecek fiziksel özellikleri mevcut olması kısa bir süre için dahi olsa seyirciye duruşma konusunda başarısızlığa uğrama ihtimalinin belli bir ölçünün üzerinde olmasını yansıtarak, film içerisinde bulunan duygusal ve psikolojik durumu daha stresli bir konuma ulaştırmaktadır zira bu durumu en büyük ölçüde destekleyen Katherine O’brein (Jennife Ehle) karakterinin şu cümlesiyle belirgin duruma getiriyor.

Gençsin, siyahsın ve yargılanıyorsun’ cümlesi ile seyircilere siyahi ırkta bulunan kişilerin an itibariyle bir kalıba konulduğu ve ön yargılı bir tutuma sahip olduğunu yansıtmaktadır ve karakterin gayreti bu ön yargıyı yıkarak, bir siyahi ırktan gelen insanında masum olabileceğini göstermektedir. Irk ön yargısı çizgi roman gibi gerçeklik payının neredeyse en az olduğu platformlarda da mevcuttur zira Falcon and Winter Soldier dizisi bu durum üzerine yoğunlaşarak, memnun edici bir senaryo kurgulamıştır ve içerisinde bulunan ön yargılı durumu başarılı bir şekilde anlatabilmiştir.

Filmin belki de en etkileyici sahnelerinden olan karar anı netice bularak, başrol karakterinin masumiyetini göstermektedir. Arka planda gerçekleşen geçmiş zamanı anlatan flashback sahnelerinde ise karakterin söylendiği kadar masum olmadığı, bir zorbalık üzerine eyleme geçtiği ama eyleme geçerken hiçbir kişisel çıkar barındırmadan en zararsız tutumda olduğu gerçeğini seyircilere sunarak, her hikayenin iki yüzü olduğu gerçeğini göstermektedir.


Sonuç olarak film uyarlama bir film olarak yeterli bir anlatıma sahiptir ve seyirci ile ilişki kurma konusunda yönetmen başarılı bir eser sunmuştur. Seyirci ile bağ kurabilen, sosyal konum ve statüyü başarılı bir şekilde yansıtarak, insanlar arası ilişkileri güçlü ve yeterli bir şekilde sunmaktadır.

Misafir Yazar : BERK ANIL YAVUZ

Yönetmen : Anthony Mandler

Senaryo : Walter Dean Myers, Janece Shaffer, Colen C. Wiley

Görüntü Yönetmeni : David Devlin

Kurgu : Joe Klotz

Oyuncular : John David Washington, Kelvin Harrison Jr., Jennifer Ehle, Jennifer Hudson, Tim Blake Nelson, Jeffrey Wright, Mikey Madison, Jharrel Jerome, Dorian Missick

ABD / Suç-Mahkeme-Dram / 98 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz