Doktor Strange : Çoklu Evren Çılgınlığında / Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Doktor Strange Çoklu Evren Çılgınlığında Yorumları

Size çok kısa bir hikaye anlatayım. Biri var, birini çok seviyor ve bu kişi o çok sevdiği kişiye kavuşabilmek için ölümü tercih ediyor. Ne kadar hüzünlü değil mi? Sevdiğiniz kişiye kavuşmak için ölmek. Yani hiçbir zaman kavuşamayacaksınız! Son olarak bir tane daha… Küstah biri; bir yolculuğa çıkmak zorunda kalıyor. Yolculuğun her aşamasında ise küstahlığının ona neler kaybettirdiğini anlıyor, en sevdiklerini bile… Ne kadar acı verici değil mi? Bu iki hikayeyi birlikte anlatmak için ise elinizde 2 saat 40 dakika süre var. Vaz geçtim 2 saat 5 dakikanız olsun. IMDB’ye göre tarihin en iyi filmi 2 saat 22 dakika. 2 saat 5 dakika bu iki hikayeyi birlikte anlatmak için yeter de artar bile! Ama Doktor Strange Çoklu Evren Çılgınlığında filminin ekibine yetmemiş ve aşağıdaki kafa karışıklıkları başlamış…

Filmin bir yorumu: Aman allahım her dakikası dolu dolu geçen bir film! Koltuğa sizi yapıştırıyor! Film başlar başlamaz sizi esir alıyor, güldürüyor, heyecanlandırıyor, korkutuyor ve hatta ağlatıyor!

Filmin başka bir yorumu: Marvel bu sefer baltayı taşa vurdu. Seyirciyi Marvel filmlerini ve dizilerini izlemek zorunda bıraktı. Bir dizinin yeni bölümünü seyrettik sanki… Önceki bölümleri izlemeyenler pek tad alamaz.

Filmin diğer başka bir yorumu: Görsel efektler zayıftı. Bir de üstüne her sahnede yeni bir olay anlatmak zorunda oluşu filmin takibini zorlaştırdı. Hele ki çoklu evrenler konusu, o konuya girmemek lazım çünkü Marvel’da girememiş…

Böyle böyle uzar gider, Doktor Strange 2 filminin yorumları! Evet başlıkta bu yüzden yorumları yazıyor. Kafa karışıklığından dolayı. Eski yazılarımı da takip etmiş okurlarımız bilir, iyi bir filmin vurucu sahneleri zihninizde uzun süre kalır, yıllarca sizi takip eder. Ama hikayesi zayıf filmler ne kadar iyi bir anlatımı olsa da aklınızdan yavaş yavaş silinir. Sinemadan çıktığınızda sizde tatmin olmamışlık hissi bırakır. Keyif almışsınızdır gülmüş, heyecanlanmış ve ağlamış da olabilirsiniz ama o adını koyamadığınız his var ya, işte o hikayeye giremediğiniz için olur. Ne yazık ki çok sayıda insanın büyük bir heyecanla beklediği film, ‘eh işte’ olur. İnsanları hikayeye sokamazsan da her bir kişi filmden ne kaparsa, filmi hangi ruh haliyle, hangi koşulda izlediyse; film hakkındaki yorumu, düşünceleri öyle olur.

Filmin yönetmeni ‘Doktor Strange 2’ filmi 2 saat 40 dakika olacaktı ama 2 saat 5 dakika yaptılar diye açıklamada bulunmuş. Buradan anlaşılıyor ki yönetmen de sorunun farkında! Nasıl olmasın, 90’ların büyük bütçeli aksiyon filmleri gibi olmuş. Duygudan yoksun. Hababam Sınıfı, Babam ve Oğlum, Esaretin Bedeli, Baba, Cesur Yürek bu iyi filmlerin hepsinde karakterlerin acılarını, korkularını görüyoruz. Bunu her zaman şuna benzetirim, ancak acılarını paylaştığın biriyle dost olabilirsin. Ne yazık ki, Doktor Strange 2 filminde başrol karakterlerimizin acılarını paylaşamıyoruz ve DC’nin İntihar Timi efekti oluşuyor. Bu sefer Marvel en başarılı olduğu yerden golü yiyor. Filmi izleyenler çok şey anlattıkları için diyecektir. Fakat bu da bir yanılsama! Örümcek Adam Eve Dönüş Yok filmi daha mı az şey anlatıyor, bilakis! Ya da Schindler’in Listesi filminde daha mı az olay oluyor, bilakis çok daha fazla! Peki neden? Hep bu sorunun cevabını arıyoruz…

Filmi ikinci kez izlerseniz kesilen o 35 dakikanın yerlerini anlayacaksınız diye düşünüyorum en azından bir fikriniz oluşacaktır. Sorun 35 dakikanın olmamasında mı, sanmıyorum ama kim bilir belki odur… Sonsuzluk Savaşı filminde de esasen iki kişinin hikayesini izledik, Thor (Chris Hemsworth) ve Thanos (Josh Brolin)… O film de 2 saat 29 dakikaydı! Thanos’u yani kötüyü anlamamız bize iyinin amacındaki kutsallığı verdi. Bu filmde kötüyü anlamıyoruz. Çocuklarına kavuşabilmek için neleri feda ettiğini görmüyoruz. Bu nedenle de çocuklarını ne kadar sevdiğini anlamıyoruz. Sonra da iyinin amacındaki kutsallık sabun köpüğüne dönüşüyor.

Aylar önce seyrettiğimiz filmin kötü karakterinin dizisindeki duyguyu hala taşıyacağımıza inanmışlar ki bu yaptıkları işi ne kadar yüksekte gördüklerini gösteriyor. Diziyi seyretmeyenler için ise çocuklarını ne kadar sevdiğini gösteren bir iki duygusal sahne koyalım, oldu da bitti maşallah’ diyelim… Kendisi de hikayeye giremeyen yönetmen Sam Raimi ise tüm ustalığını kullanmış. Ama hikayeye giremezsen ne karakterlere ısınabilirsin, ne güldürebilir ne korkutabilir ne de ağlatabilirsin en fazla yapabileceğin burada ağlanır burada gülünür demek olur. Yönetmen de bunu yapmış! İyi seyirler…

Yönetmen : Sam Raimi

Senaryo : Michael Waldron, Scott Derrickson, C. Robert Cargill, Jon Spaihts, Jade Bartlett

Görüntü Yönetmeni : John Mathieson

Müzik : Danny Elfman

Oyuncular : Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams, Elizabeth Olsen, Chiwetel Ejiofor, Benedict Wong, Xochitl Gomez, Bruce Campbell

ABD / Aksiyon-Macera-Bilimkurgu-Fantezi / 126 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz