Gönül

“GÖNÜL”, AŞKIN MADENİ!

“Seyran, canım/ Çıkar ayakkabılarını/Hadi odaya girelim/Dediğim gibi/Benzer Seyran’ın göğsü/Kar çeşmesine düşen gölgeye/Oda soğuk/Ey deli yüreklim/Yedi yıldır bekliyorum seni…

Son sahnesiyle zirveye çıkan Gönül filminin son sözleri Kürtçe bir türküyle ve Yunan yönetmen Theodoros Angelopoulos sahnelerine benzeyen bir görselle bitiyor. Tek fark Angelopoulos o sahneleri genelde deniz kenarında, Soner Caner ise dağlarda çekmiş.  Doğrusu çok da yakışmış!

İsminden de anlaşılacağı üzre bir gönül hikayesi ile  karşılaşıyoruz; aslında bir değil iki gönül hikayesi ama birisi öyle derin ki  ikincisi gölgede kalıyor. Masal ile öykünün çarpışması da diyebiliriz. Masal, doğunun yakıcı gerçeğini anlatan  bir töre hikayesine çarpıyor ve orada eziliyor…

Sonra ortaya şiir çıkıyor!

Gün batımında kana boyanan dağların şiiri,

kuklaya can veren aşkın şiiri,

bozkırda dikenler arasında yeşilliğin dansının şiiri…

Ve çingenelerin şiiri olan müzik ortaya çıkıyor

O müzikte bazen deli dolu sular, bazen duru sular bazen de yaralı sular akıyor. Müziğin dilini iyi anlayan çingene, aşk iletişimini de müzik ritmiyle kuruyor.

Hay Nikina, hay nikina, niki niki nanna niki nanna…

Aşıklar arasında köprü olan bu melodi akan suların üzerinde  vuslata ermek için töreye karşı köprüleri atıyorlar…

“GELİNLİĞİN RENGİNİ BEĞENMEDİM”

Gönülsüz gelin olan Sümbül’ün (Hazar Ergüçlü)  (verdikleri kişiyle evlenmek istemediği için) annesine  verdiği “gelinliğin rengini beğenmedim”  ironik cevabı filmin öne çıkan zekice repliklerinden. Kısaca hikayeye göz atalım önce:

Poşalardan (çingene) iki kardeş olan Piroz (Erkan Kolçak Köstendil) ve ağabeyi Hogir (Ali Seçkiner Alıcı) çalgılarını çalmak üzere köyde bir düğüne çağrılırlar, düğün günü Piroz tesadüfen Sümbül’ün sesini duyar ve pencereden baktığında kıza gönlü kayar; ancak gelin olacak kızın  Sümbül olduğunu bilmemektedir. Her ikisi de deli dolu olan genç aşıkların sonunu seyircilere bırakıp  böyle başlayan hikayenin arkasını göstermek istiyorum. Bu hikayenin ardında Piroz ve Hogir’in babaları olan  Mirze’nin (Bülent Emin Yarar) ölümsüz aşkı Dilo vardır, gençliğinde Dilo’ya aşık olan ama onunla evlenemeyen, yıllarca sonra  karısı öldükten sonra aşkı yeniden depreşen Mirze’nin “hayali cihana değer” tarzında bir hayale tutunma hikayesi…

Bir de  doğunun gerçeği, kız çıkmayan gelinin akıbeti! Tabii bütün bunları komedi türünde anlatmak da ayrı bir ustalık gerektirir.

ŞİVE COĞRAFYANIN KİMLİĞİDİR

Filmde kullanılan şive benim doğup büyüdüğüm kasabada kullanılan dil ile  birebir aynısıydı; hatta çocukluğumda çelimsiz, kara-kuru, küçük boylu bir çocuk olduğum için arkadaşlarım “Gıllik”  derlerdi bana. O zamanlar içerlediğim bu lakap, filmi seyrederken  içime bir sıcaklık yaydı.  Biz Sivas’ın İmranlı kazasındayız, kazamız Kars muhacirlerinden oluşan bir yerleşim birimidir. 

Kullanılan dil beni filme daha da yakınlaştırdı, Kars civarında olduğunu düşünerek  hemen çekimlerin nerede yapıldığına baktım, bir bilgiye ulaşamadım; bu kez yönetmenin nereli olduğunu araştırdım, çünkü bir şiveyi bu kadar iyi bilmek ancak o yörenin insanı olmakla mümkündü. Yanılmamışım yönetmen Soner Caner Karslıydı. 

Bir sanatçı  kendi coğrafyasını ve  birlikte yaşadığı topluluğu en iyi şekilde anlatır savını yönetmenin doğruladığını bir kez daha gördük…

VE POŞALAR (ROMANLAR):

Benim de çok sevdiğim iki yönetmen akla geliyor: Emir Kusturica ve Tony Gatlif!

Filmin fragmanını seyrettiğim zaman ilk aklıma gelen film Tony Gatlif’in “Korkoro”(Özgürlük) oldu. Zira bu filmdeki Taloche karakterini canlandıran James Thierree’ye Erkan Kolçak hem fiziksel olarak hem de canlandırılan karakter olarak çok benziyordu. Taloche karakteri de deli dolu, keman çalan bir çingeneydi. Aslında hikayeler  farklı ama sonuçta Romanlar  her ülkede  dışlanmışlar olarak karşımıza çıkıyor. Gönül filminde Sümbül’ün ailesi  ziyan olduklarını düşündükleri kızlarını bile  Piroz’a layık görmediklerine göre…

Emir Kusturica‘nın  “Kara Kedi Ak Kedi” filminde ironik olarak bir otomobili at çeker, müthiş bir sahnedir. Hem teknolojinin eleştirisi vardır hem de çingenelerin ruhu vardır o filmde, Gönül’de benzer sahneler  söz konusu, at arabasının arkasına bağlanmış otomobili ve yarım otomobili atın arkasına bağlanmış olduğunu görüyoruz.  Tabii Kusturica’da sahnesinde eksik olmayan  kazları tam da yerinde Kars’ta görmek isterdik doğrusu. 

Demem o ki bu iki yönetmenin, biri Balkanlar çingenelerini, diğeri Fransa’da yaşayan çingeneleri anlatan filmlerini izlemeden  Romanların  filmi çekilemez. Belli ki yönetmen de bu filmleri iyi biliyor. Şunu da söylemeden geçmeyeyim, kopya hissi oluşmadı bende,  gerekli olan esinlenmeyi hissettim sadece.

KOMPLE İYİ OYUNCULUK

Hazar Ergüçlü, Nuri bilge Ceylan’ın  “Ahlat Ağacı” filminde oynadıktan sonra ciddi anlamda yol katetmiş;  doğal, karaktere uygun rol sergilemiş, Bülent Emin Yarar‘ın  karakterinde Çingeneler Zamanı filmindeki babaannenin sıcak ve sevecen karakterini gördüm, oyunculukta  söze ihtiyacı yok. Erkan Kolçak ve Ali Seçkiner tam poşa olmuşlar. Sefure karakterini canlandıran Şevval Sam’ı filmin sonunda tanıyabildim ancak; çünkü karakter annemin adını taşıyordu daha çok o yöne konsantre olmuştum. 

Kısaca her şey yerli yerindeydi, dekor dersen en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş, platform tam bir konar-göçer alanıydı, keza müzik coğrafyaya ve  filmin konseptine uygun…

Başta; filmin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlenen Soner Caner  olmak üzere, sanat yönetmenini, müzikleri yapanları ve oyuncuları kutluyorum. BKM uzun süre sonra nihayet kendine yakışır, BKM ruhunu yansıtan güzel bir filme imza atmış. 

Kaçırmayın! İyi seyirler….

Yönetmen / Senaryo : Soner Caner

Oyuncular : Erkan Kolçak Köstendil, Hazar Ergüçlü, Bülent Emin Yarar, Selim Bayraktar, Şevval Sam, Ali Seçkiner Alıcı, Asiye Dinçsoy, Nazmi Kırık, Ferit Kaya, Haydar Köyel, Yıldırım Şimşek

Türkiye / Komedi-Dram-Müzik / 95 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

45 YORUMLAR

  1. Çok saçma bir yorum alakası yok. ne Kars’ta ne Sivas’ta ne İmranlı da ne de başka yerde böyle bir şive böyle bir toplum yok.
    Çok kötü bir film

  2. Film eksikleriyle butunlesmisti…
    Aganin gucu seyirciye gecirilmeliydi
    Kizin verilmeme sebebi aganin cahilligi oldugu nefreti verilmeliydi
    Mezar sahnesi cok fantastik kaldi
    Kizin icindeki seytani cikartmak icin buyucuye ulasabiliyorsun fakat kizi ararken adres sorman garip
    Oyuncularin kalitesiyle dik durmaya calismis bir film goruntuler ozellilke ustten cekim kompozisyonlari guzel
    Etnik kokenler cok harman edilmis gocebe bir grupmu yoksa yerlesik bir hayatmi belli edilmemis cunku kalma yerleri olarak dolmus cadir cinkodan yapilmis yapilar …yarisi kal diyor yarisi kalk gidek…bence uzerinde calisilsa cok daha iyi bir sonuc alinabilirdi…saygilarimla

  3. Ben hayatımda bu kadar saçma bu kadar berbat bu kadar konusuz bir film daha izlemedim. Bu senaryoyu yazan yazmış bu oyuncular bu kadar kaliteli oyuncular bu senaryoyu okuyup bu filmde nasıl oynamış anlamış değilim. O puan veren %82 lik kesim hayatlarında hiç film izlememiş mi acaba nesini beğenmiş. Resmen yorum yapmak için site aradım ki kimse izlemesin kümse vakit kaybetmesin diye. Bir filmi beğenmem ama yorum da yapmam derim ki bana göre değildi. Ama bu bu film değil yani saçmalık ötesi saçmalık berbat ötesi berbat anlatacak kelime bulamıyorum. Bu filmi aklı başında bir kişi bile beğenemez

      • bu filmin yapısını , verdiğini ve özgünlüğünü bizim izleyicinin pek anlayabileceğini zaten düşünümyorum , bir alışılmışlık var ve bu film tamamen onun dışına çıkmış en iyi filmlerden , ama genelde biz sıradan aşk meşk filmelirine alıştığımız için çoğu beğenmemiş , herkese hitap etmez daha çok anlayana bir film , 8/10.

      • Film herşeyiyle dört dörtlük. Olağanüstü oyunculuklar, harika senaryo ve kurgu. Küstahça yorum yapmış, hiçbir şeyi beğenmemeye and içmiş kıt zekalılara cevap olsun diye yazıyorum. (At gözlüğü takarak izlemeyi standart hale getiren kültürsüz kesimin izlememesini öneriyorum. Onlar için gerçekten vakit kaybı). Herkesin yüreğine sağlık, harikaydı.

    • Cok haklisin.adam damda yalikazigi gbi dikiliyor aşağıdaki adamlar görmüyor cekim hatası dahil berbat ötesi senaryo netflixten bakiyorum meraktan izleyip bitircem 😄😂

    • Ya ne garip ve cahil bir insanın sen bizim yöre dili zaten harika konusunu anlamayisin zaten komik bence sen yorum yapmak için site arama kafana beyin koymak için beyin arayışına çık nakil zor yapılıyor

  4. Şakamısınız ya bu kadar berbat bir film olamaz. Konusunun ne olduğunu anlayamadığım bir film. Kaliteli Oyuncu kadrosu nasıl kabul etmiş. Sakın 1 numarayı gmrüpte açmayın. Ben açtım sonuna kadar izledim bir şey bulurum diye ama nigi nigi nigi yi buldum

  5. Ağzının tadını bilenler için mükemmel bir film.Ama filmden oyunculuktan anlamayanların da yorumlarını çok takmayın derim. Akıyor su misali keşke Türk sinemasında böyle yapılar ağırlıkta olsa azıcık hafta sonlarımızı güzelleşse 🙂

  6. Bence harikaydı,” sözüm meclisten dışarı”herkesin anlayacağı bir dili yok dümdüz değil biraz da senin hayal gücüne akıl sağlığına bağlı bir film. Yaşın önemi yok gönül bir yerde kırıldıysa takılı kaldıysa hep kalıyormuş oralarda.

  7. İzleyin izlettirin, sanattan anlamayan cahil yorumlara takılmayın.Filmin büyüsüne kendinizi kaptırın, sonrasımı Nigi na nigi na nigi nana/nana nana na nigi nana…

  8. Film hakkında olumsuz yorumlar okuyup o filmi izlemiyordum. Bu sefer direkt filmi izledikten sonra yorumları okuyorum. Size tavsiyem siz de böyle yapın.Herkesin hayata bakışı farklı, zevkleri farklı. Gönül filminde olduğu gibi ne kadar olumsuz yorum olsa da benim için eğlenceli, hüzünlü, hem müzikli hem de görsel bir şölendi. Sadece o dağların güzelliği, çekilen yerin güzelliği için bile izlenir.

    Özellikle son sahnesi uzun zamandır denk gelmediğimiz güzellikte bir sahneydi. Sadece film senaryo itibariyle daha düzenli olabilirdi. Tek olumsuz yorum bu olabilir.

  9. Gerçekten ama gerçekten vakit kaybı herkesin emeğine tesekkürler ancak eşimle film bitince biz ne izledik dedik bastan belli ediyor kendine ancak bizde bekleyelim bitirelim bari dedik ama cok aşırı saçma ya neden ? 🙂

  10. Filmin tam olarak neresini anlamadınız, komedi şeklinde büyük bir dram anlatıyorlar. Sümbül ün saçlarının kesildiği sahnede içimde büyük bir yara açıldı hele o saçlarıyla oynarken ki masumiyeti, Gönlü temizler gerçekten:) teşekkür ederiz gönlümle izledim ve hikayenin sonunda kendisini feda eden baba figürü.. onu uğurlarken söyledikleri şarkı.. ben sevdim fakat eşim yan koltukta uyuyakaldı instagramda gezerken. 🙂

  11. Muhteşem bir filmdi sanat ve görüntü muhteşem keza dialoklar da konuda oyuncularda tek kelime ile harika bir film çok çok övgüyü hakeden bir film ama herkez anlayamaz çok ince detaylar mevcut saglicakla kalin

  12. Filmin son 20 dakikasını tekrar tekrar izledim. Sakin ve derinden konusunu, anlayana, keyifle ifade eden bir film olmuş. Abdal kültürünü, gelenekleri, kadını, sevgiyi gönül gözü açık olanların anlayabileceği bir dünyayı anlatıyor. Kimileri kadına mezarı layık görürken, kimi gönül sevdalıları cennet bahçesinde ona türkü söylüyor.

  13. İnsanlık var bir kere film de, saf insanlık,saf sevgi var hemde en derininden, masumiyet var.Şiir gibi bir film bence,ben duygudan duyguya geçtim izlerken çook ama çok güzel bir film.Bu film kesinlikle ödülü hak ediyor.

  14. Yorumlardan da gördüğüm kadarıyla bu coğrafyada sevgiye dair çok şey unutuldu. İlle Kars ya da adı belli bir yer olmak zorunda değil. Senaryodaki kişiler ve olayların gerçek hayattan direkt sağlamasını yapmaya çalışmak dümdüz bir bakış açısından başka bir şey değil. bir şeyin tek anlatım yolu yoktur, Sümbül’ü istemeye gittiklerinde kendi kültürleriyle, ritüelleriyle yaklaşıyorlar ama Seymen ağa anlamıyor. Tıpkı sizin yorumlarınız gibi. Yorumlara bakıyorum, beğenmeyenler “konu yok” , “berbattı” gibi argumansız , niteliksiz yorumlar yapmış. Yorumlara yorumumu bir kenara bırakırsam, Korkoro’nun yanısıra bana Truva Savaşı’nın nedeni olan Helena’nın Paris ile kaçışını hatırlattı. Paris’in babası, Troya Kralı Priam’ın oğlunun aşkı için ülkeyi savaşa sokmasına benziyor. İzleyenler hatırlayacaktır, sonunda Troya’nın sonu geliyor. Bu arada filmin görüntü yönetmeninin kim olduğunu bulamadım. Bilen varsa yazabilir mi?

  15. Oyunculuklar dekor herşey on numara harika bir baş yapıt. Daha önce Türk filmlerinde çingene kültürünü bu kadar gerçekçi anlatan film izlememiştim. İzlenilmesi gereken bir film nasıl başladı nasıl bitti farketmiyirsunuz bile. Son sahnesinde ki şarkıyı defalarca dinledim mükemmel

  16. harika bir film
    oyuncularıyla görseliyle şiirleri ve şarkılarıyla Mehmet Emin Yarar müthişti o duyguları nasıl aktardı bize alamayan hissedemeyen göremeyen duymayan yorumlar bi daha izleyin ya da boşverin ya siz izlemeyin

  17. Harika bir film olmuş izleyin pişman olmayacaksınız alışılmışın dışında ve keyifli emeği geçen herkese teşekkürler. Bu arada Erzurum Kars bölümünde çingenelere paşo denir.

  18. Hiç bir zaman fikirlere saygısızlık yapmam ama buradaki yorumlara yapacam. Gerçekten sanattan oyunculuktan gerçeklikten anlamayanlar yorum yapmasın. Gerçekler öyle holding sahibi oğlan fakir kız değil böyle gönlü yarım kalmış insanların öyküsüdür. Beni en yaralıyan babanın gönül yarası oldu onunla beraber bende ağladım acı çektim. Keşke hep böyle filimler izleye bilsek.

  19. Subniminal mesajlar içeren Türk ve Türkiye düşmanlarının eseri bir film.
    Kızın ailesi, ülkücü görünümlü odalarında Türk bayrağı var ama katil, Don’lar masum ve demokrat.
    Yesinler sizin algınızı

  20. Aslında bu filmi herkes eleştirebilir ve bu filme bir anlam katmayabilir.Bu filmi ancak ülkemizin doğusunda büyümüş insanlar anlar hisseder cünkü oranin göçebe halkını ve köylerdeki insanların arasındaki duygu farklılığını anlatıyor her iki toplulukta aslen kürt ve filmde de anlatıldığı gibi köyluler onlara farklı gözle bakar ve onlara çingene derler ve bu cingeneler göçebelerde diyebiliriz tıpkı filmde anlatıldığı gibi köylülere kendi santlarını sergilerler ve geçimlerini böyle sağlarlar bunlar doğunun pek bilinmeyen cingeneleri ve terekemeleri ikisi aynı şiveyi kullanırlar.

  21. İsmiyle müstesna bir film. açıkçası gönül gözüyle göremeyenler için saçma, çocukça hatta anlamsız gelecek bir film. gönül ile izleyenlerin hem başında hem sonunda kopacakları bir film. akıl ile değil gönül ile izlemenizi tavsiye ederim. yoksa sadece zaman kaybedersiniz.

  22. Gönül filmi gerçekten son yıllarda bu topraklarda çekilmiş en iyi filmlerden birisi bence. Yorumlara baktığımda genelin filmi çok saçma gördüğünü ve anlamladiramadiklarini gördüm. Bu gerçekten çok üzücü bir durum. O yorumları yapan arkadaşlar filmin başında tanrı insanları yarattı ve insanlar çok sıkıcıydılar ve tanrı sonrasında DOMları yarattı… Bu film ülkenin doğusunda yaşayan Çingene,dom, poşa vb birçok isimle adlandırılan ve yaşadıkları her coğrafyada dışlanan yarı göçebe halkı anlatıyor. DOMları Hayatlarındaki renkliliği ve dışlanmış ligin verdiği hüzünü ve sevdayı çok iyi anlatmış film. Ve durum şu ki bu domlar yaşadıkları coğrafya itibariyle Kürtleşmiş veya Kürt kültüründen ve dilinden etkilenmiş insanlar ve bundan dolayı da dislanmislik iki katına çıkıyor. Filmde sümbülü n düştüğü duruma rağmen babası tarafından verilmemiş olması bu durumu ortaya koyuyor. Yorumlardan baktığımda insanların Domlara ,Kürtlere ve dolayısıyla farklı olan tüm etnik gerçekliğe bu kadar yabancı olmaları ve saldırganca tavırları gerçekten insanı incitir cinsten. Bu filmde Kürtçe isimler olmasaydı ve Kürtçe türküler soylenmeseydi eğer şimdi herkes filme methiyeler dizerdi ama İşin içinde Kürt olduğu için nefretler yine kusulmuş yorumlara. Ben bunu anladım kısacası.

  23. Yönetmenin Nefes – Vatan sağolsun filminde oynadığını da görünce iyice emin oldum ki her zamanki kürt kültürü ve dünyasına taraflı ve önyargılı bir bakış açısıyla çekilmiş bir film olmuş. Nefes vatan sağolsun filmi de sanatsal bir filmdi ama verdiği mesajlar belliydi. Bence gerçekler umursanmamış, realiteden uzak, aşağılayacakları kürtleri savunan zaten bir zümre de yok sallamışlar da sallamışlar. İsimler hogir Mîrze pîroz bilmem ne. Kullanacak argüman değil bunlar

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz