Kara Cuma
Önce saygı
Kara Cuma, uzun süredir doldurulması gereken Cadılar Bayramı ve Noel filmleri arasında ne izleneceği konusunda yaşanan boşluğu doldurabilir. Tatil günlerine saygı duyulması gerektiğini vurgulayan bu slashers film, korku meraklılarının bu iğrenç akrabalar, arkadaşlar yerine kesinlikle ağırlamayı tercih edeceği gerçek bir öldürme ve karakter bereketi sunuyor. Eğer şiddet ve kan sizi korkutuyorsa, bu film sizi korkutabilir.
Eli Roth, korku-gerilim türüne 21 yıl önce Kabin Ateşi ile girdi, Hostel ve yamyam destanı Yeşil Cehennem filmiyle devam etti. Bir Eli Roth filmine gittiğinizde az çok neler izleyeceğinize, sizi nelerin beklediğine vakıf oluyor ve bu nedenle hayal kırıklığı yaşamıyorsunuz. Yönetmen, filmlerinde hiç bir zaman korkutmayı hedeflemiyor. Bunun yerine, yaratıcı öldürmeler ve en deneyimli korku izleyicisinin bile oturduğu koltukta biraz kıvranmasına neden olabilecek korkunç efektlerle bizi şok etmeye çalışıyor. Eğer şiddet ve kan sizi korkutuyorsa, bu film sizi korkutabilir.
Roth‘un önceki yapımlarına nazaran suç / gerilim tonunu tutturduğu bu son slasher filminde işlenen cinayetlerde düşünce yaratıcılığı mevcut. Cinayetlerin bazıları katil tarafından ani ve acımasız bir şekilde işlenirken bazılarında da kurbanına acı çektirip yok etmek için yaratıcı yollar arayıp bilerek uzatıyor. İçinde kapitalizm eleştirisi mevcut olan yapım, yaklaşan noel günlerinde yapılan Amerikan geleneklerine ince göndermeler yapıyor. Amerika’da genellikle her yıl Kara Cuma diye adlandırılan yılın son Cuma ve Noel’in ertesi günü indirime giren alışveriş yerlerinde ortaya çıkan acımasız görüntüler yaşanır.
Pek çok slasher filmde olduğu gibi “Kara Cuma” da bir grup lise öğrencisinin etrafında dönüyor. Filmde de, alışveriş mağazasının sahibinin kızı arkadaşları ile mağazaya gelir ve güvenlik onları içeri alır. İçeriye giren gençler müşteriler dışarıda beklerken onların gözü önünde gezinip şaklabanlık yapınca halk galeyana gelir. Galeyana gelen halk, güvenliği geçip kapıları, camları kırarak mağazaya girer. Bu kargaşada ağır yaralananlar ve ölenler olur. 1 Yıl sonra indirim günleri yaklaşırken şehirde seri cinayetler işlenmeye başlar. Bu cinayetlerin ortak özelliği geçen sene o mağazada bulunmalarıdır. Katilin filmdeki tasarımı basit bir plastik maske ve uzun siyah kıyafettir.
Amerikan gençliğinin şımarıklığını, ukalalığını ve vurdumduymazlığını biliyoruz. Filmde gelişen olaylarda onların yüzünden yaşanıyor zaten. Günümüzde bizim gençlerimizde onlardan farklı değil. Bizim gençlik yıllarımızda büyüklere saygı, küçüklere sevgi vardı. Şımarıklıklarımız bile ölçülüydü. Şimdi öyle mi? Şimdiki gençler düşünme yeteneğinden yoksun, çok saygısız ve terbiyesizler. Çevrenizde olumsuz durumlarını gördüğünüz gençlere tecrübelerinize dayanarak şunu yapma, bunu yapma diyerek uyardığınızda verdikleri cevap genellikle şu oluyor : Ne olacak ki?
Sadece gençler değil ucuza ürün almak için birbirlerini ezen yaşlı başlı cahil aç gözlü halkı da anlamak mümkün değil. Bir tencere, tava almak için insan birbirini nasıl ezer? Bunu maddi yetersizlik ya da aç gözlülük olarak iki şıkta cevaplamak mümkün. Yine de her ne olursa olsun hiç bir şey sağlığınızdan, canınızdan önemli olmamalı. Filmde bu duruma özellikle vurgu yapılıyor.
Kara Cuma, uzun süredir doldurulması gereken Cadılar Bayramı ve Noel filmleri arasında ne izleneceği konusunda yaşanan boşluğu doldurabilir. Tatil günlerine saygı duyulması gerektiğini vurgulayan bu slashers film, korku meraklılarının bu iğrenç akrabalar, arkadaşlar yerine kesinlikle ağırlamayı tercih edeceği gerçek bir öldürme ve karakter bereketi sunuyor. Bence “Kara Cuma”, yönetmenin en iyi filmi olmaya aday bir yapım.
Yönetmen : Eli Roth
Senaryo : Jeff Rendell, Eli Roth
Görüntü Yönetmeni : Milan Chadima
Kurgu : Michel Aller, Michele Conroy
Müzik : Brandon Roberts
Oyuncular : Patrick Dempsey, Addison Rae, Milo Menheim, Jalen Thomas Brooks, Nell Verlaque, Rick Hoffman, Gina Gershon, Karen Cliche
ABD / Korku-Gerilim-Gizem / 105 Dk.
Süper