40. İKSV ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ 3
“Kodenavn: Nagasaki / Kod Adı: Nagazaki”
Fredrik S.Hana ile vakın arkadaşı Marius K. Lunde, yönetmenliğini Hana’nın üstlendiği, Lunde’nin bazen senaryolarına da katkıda bulunarak hepsinde oyuncu olarak kamera karşısına geçtiği çok sayıda kısa film çekmişler. Otuzlu yaşlarının başlarında bu çocukluk arkadaşı Norveçli yaratıcı ikili, Marius’un 27 yıl önce 5 yaşındayken oğlunu ve ailesini terk ederek memleketi Japonya’ya dönen ve o günden beri hiç haber alamadığı biyolojik annesine ulaşma çabalarını, ilk uzun metrajlarına konu olarak almışlar.
2021 Slamdance Festivalinin belgesel dalında Jüri Büyük Ödülü alan “Kodenavn: Nagasaki / Kod Adı: Nagazaki” İKSV’nin Uluslararası yarışma seçkisinde de yer alıyor.
Aslında anlatının olay örgüsü çok basit. Annesini iznin bulmak için önce Japon sefaretine başvuran Marius, oradan olumsuz cevap alınca Japonya’da kayıp akrabalarını arayanlar konusunda uzmanlaşmış bir dedektiften yardım istiyor. Dedektif bir süre sonra kadının Japonya’ya döndükten sonra yeniden evlendiğini, iki çocuk sahibi olduğunu bildiriyor ve Marius’a annesinin hâlen yaşadığı yerin açık adresini yolluyor. Dışa epey mesafeli Japon bakış açısıyla özdeşleştiğini düşündüğü annesini zor durumda bırakmaktan çekinen genç adam, onunla bir video mektup aracılığıyla iletişime geçmeye çalışıyor. Cevap alamayınca da annesiyle buluşabilmek amacıyla Japonya’ya gidiyor.
Marius Lunde’nin fiilen yaşadığı, Fredrik Hana’nın her anını belgelediği, aile tarihi ve kimlik arayışının hasret dolu ve belki de hayal kırıklığıyla sonuçlanacak yolculuğu iki arkadaşın elinde kurmacanın, fantastiğin duyguların ve gerçek yaşamın iç içe geçtiği benzersiz bir sinemasal serüvene dönüşüyor. İkili arayışın her aşamasını sinemanın farklı türlerine göndermeler yaparak anlatırken, samuray filminden kabuki tiyatrosuna, kara filmden korku filmine, izleyiciyi tür sinemasında kimi zaman David Lynch deneyselliğine de selam çakan çok etkileyici bir yolculuğa çıkarıyorlar.
Anlatının omurgasını “film noir”ın o “cool” tadını başarıyla yansıtan kara film tarzında siyah beyaz bölümler yansıtıyor. Ancak, annesiyle buluşma olasılığıyla birlikte reddedilme korkusu da güçlendiğinde, Marius’un canlandırdığı olmazsa olmaz fötr şapkalı soğukkanlı karakter, ürkünç bir Japon hayalet filminden çıkmışçasına en karanlık kaygılarını simgeleyen kendi şeytanıyla karşı karşıya kalacaktır. Sinemanın farklı tarzlarına kusursuz bir estetikle girip çıkan film, anne ile oğulun nihayet karşı karşıya geldiği bölümleri, hem kadının kimliğini açıklamamak hem de bu son derece mahrem anları açıkça paylaşmamak için çok başarılı bir canlandırma sineması aracılığıyla aktarır.
Her ne kadar tüm karakterleri Marius Lunde canlandırıyor olsa da el kamerasıyla çekim yaparak, ya da konuşmak, desteklemek, cesaret vermek amacıyla can yoldaşı Fredrik Hana filmin her anında ve her yerinde, Norveç’te, uçakta ya da Tokyo’da hep Marius’un yanındadır. Annesiyle buluşmaya gittiği an kamera bir yakın plan çekimle Hana’nın yüzüne odaklanır. Bu kısacık, nerdeyse mimiksiz sekans genç adamın bakışındaki endişeyi, arkadaşının hayal kırıklığına uğrama korkusunu müthiş bir içtenlikle hissettirir. Filmin başından beri, bu ikiliyle vakit geçirmiş olan seyirci, çocukluklarından gelen sevgi ve güvene dayalı dostluklarının en az bu arayış serüveni kadar önemli olduğunu, bilinçli olarak tasarlanmamış bile olsa “Kod Adı: Nagazaki”nin, çok sağlam bir arkadaşlığın da belgeseli olduğunu fark eder.
Film türlerini ustalıkla harmanlayarak Belgesel kavramını aşan bu heyecan verici çalışma 25 Haziran 21.00’e kadar çevrimiçinde izlenebilir. 74 dakikalık süresinin tamamın, final jeneriği dahil seyredin derim. Böylece en son anda, Fredrik, “cut / kes” diyene kadar Japonya’nın o görkemli kiraz çiçeklerini izlemek fırsatınız olur.
Yönetmen / Kurgu : Fredrik S. Hana
Senaryo : Fredrik S. Hana, Marius Lunde
Görüntü Yönetmeni : Christer Runde
Müzik : Anders Hana
Oyuncular : Fredrik S. Hana, Marius Lunde, Uma Feed
Norveç / Dökümanter / 74 Dk.