Kuşatma

GERÇEK OLAYLAR

Faşist diktatör Franco’nun uzun egemenliğinde inim inim inleyen İspanya, onun yazık ki cezasını çekmeden eceliyle  ölümünden sonra ülke kendi yolunu bulmaya çalışırken eski yönetimin arkada kalan  alışkanlıkları devam etmektedir. Yeni bir faşist darbe girişimi yapılmış başarısız olmuştur. Darbe girişimcilerinin serbest bırakılması karşılığında 23 Mayıs 1981 yılında bir grup genç  Barcelona Merkez Bankasına soygun düzenleyerek 300 kişiyi  rehin alırlar…

Casa De Papel dizisini aratmayan bu gerçek olayda bize yabancı gelmeyen bir dizi oyun içinde buluyoruz kendimizi. Derin devlet işleri…

5 Bölümlük mini diziyi nefesinizi tutarak  bir çırpıda izleyeceksiniz…

OrtaKoltuk Puanı:

Orjinal adı “Asalto Al Banco Centralolan suç, dram, aksiyon türündeki 5 bölümlük dizi 8 Kasım 2024 yılında Netflix’te gösterime girdi. Yönetmenliğini Daniel Calparsoro’nun yaptığı dizinin senaryosunu Patxi amezcua yazdı. Oyuncular: Maria Pedraza (gazeteci kız Maider Armendia), Hovik Keuchkerian (gazete fotoğrafçısı Bernardo  Garcia) İsak Ferriz (Hırsızlık masasından komiser), Miguel Herran (1 numaralı soyguncu)…

SİNEMA SAYESİNDE HAFIZAMIZI TAZELİYORUZ

Yıl 1981, Sony marka televizyondan haberler veriliyor “Bugün Yarbay Antonio Tejero idaresinde (demek ki bugün 23 Mayıs 1981)Spiker haberleri aktarırken ekranda darbecilerin meclisi basma  görüntüleri veriliyor. (Direkt bizdeki başarısız Fetö darbesini çağrıştırıyor.) Spiker konuşmaya devam ediyor : Şüphesiz Majesteleri kral Juan Carlos’un yaptığı konuşma, genç demokrasimize yönelik girişimin başarısızlığa uğramasında belirleyici olmuştur” 

Bu esnada genç gazeteci Maider iş başvurusunda bulunduğu Barcelona gazetesinde iş görüşmesi yapmaktadır. Zaten o haberleri de Maider görüşme için beklerken dinliyoruz. Genç kadın  işe kabul edilir ve gazetede muhabir olarak ilk işi  Barcelona Merkez Bankası soygunculuğu olur. Deneyimli gazeteci Bernardo ile soygunun arka planını araştırmak üzere yola çıkarlar…

Arka plan karmaşıktır, kim kimin kuyusunu kazmaktadır bilinmez ama deneyimli gazeteci Berni bizim de çok iyi öğrendiğimiz şu soruyu sorarak işe başlar : “Bu eylem en çok kimin işine yaramaktadır?

Dizi; olay, gazeteci ve devlet yetkilileri  üçgenindeki ilişkiye ayna tutarken dürüst ve onurlu  gazetecilerin bu ilişkide nasıl suikaste uğradıklarını da bizdeki örneklerden çok iyi biliyoruz. Genç gazeteci Maider’in babası da zamanında suikaste uğramış bir gazetecidir. Bu acı hikayeler aslında bizim de hikayelerimiz ve o kadar çok benzerlik taşıyor ki. Dünyanın her yanında bu olaylar birbirine benziyor. Çünkü düğmeye egemen gücün parmağı basıyor…

Beş  bölümlük dizide belki de beni en etkileyen bölüm, çok detaylı değinilmese de  kısa bir anı  oluyor : Maider hukuk fakültesi son sınıftadır. Gazeteye babasını ziyarete gelir. Baba kız hoş sohbet ederken Maider babasına  hukuku bırakıp gazeteci olmak istediğini söyler. Baba en azından okuduğu fakülteyi bitirmesini ister ondan ama içten içe kızının inatçılığını bildiğinden kendisini dinlemeyeceğini hisseder. Bu sohbetten sonra eve gitmek üzere ofisten çıkıp araba garajına giderler. Arabaya bindiklerinde Maider çantasını ofiste unuttuğunu fark eder, iner. birkaç adım atmaya kalmaz araba büyük bir yangınla patlar. Baba suikaste kurban gitmiştir, Maider unuttuğu çanta sayesinde suikastten kurtulmuştur  ama bir kız için çok büyük acının travmasından kurtulamayacaktır…

 

Gelelim bizdeki benzer hikayeye, Ahmet Taner Kışlalı, hem hoca hem de Cumhuriyet Gazetesi yazarı, gazeteci. Sabah dersini vermek üzere üniversiteye gidecektir, eşi Nilüfer Hanımı  ve henüz bebek olan kızını  da  işe bırakacaktır. Evden çıkarlarken eşine döner “ Canım sen biraz sonra çık, hava rüzgarlı, bebek üşümesin, ben önce inip arabayı ısıtayım der. Nilüfer Hanım daha evden çıkmadan patlama sesi duyar,  üstüne konduramaz, tüp patladığını düşünmüştür ama eşi arabayı çalıştırdığı anda araba havaya uçmuştur bile… Sene 21 Ekim 1990’dır… Suikaste kurban giden gazetecilerimizi de bu vesileyle saygı ile anmak isterim.

Evet sinema hafızamızı tazeliyor derken tam da bunu kastetmiştim. Dizideki olayları seyredeken bizim de hafızamıza bir film makarası kuruluyor ve o şeritten geçenleri bir bir acıyla hatırlıyoruz… Maider’in babası da muhtemelen Franco’nun son zamanlarında öldürülen bir gazeteciydi. Çünkü babası ile konuştuğunda gazeteci olacağını söylemişti. Mesleğe başladığında en az bir 6-7 yıl geçmiş olmalı…Tahminen 1973-74 yılları arasında öldürülmüş olmalı. Dizi, ne sebeple suikaste uğradığını es geçmiş ama Türk izleyicisi  deneyimlerinden sebebini tahmin edecektir elbette…

Evet bu diziyi izlerken yönetime göre şekil değiştiren bukalemunları da kzıgınlık ve tiksintiyle izleyeceksiniz, ve nasıl karşı düşüncedeyken devletin en üst noktalarına geldiklerini göreceksiniz… Diğer taraftan dönemin modası, tipleri, havası da hafızamızdaki hoş tatları uyandırıyor.  1 numaralı soyguncu Miguel Herran ve foto muhabiri Hovik Keuchkerian( La casa de papel’den de tanıyoruz) iyi oynamışlar, Turkuaz gözlü  Maria Pedraza biraz zayıf kalsa da rolünün üstesinden gelmiş diyebiliriz. 

İzleyin ve siz de hafızanızı tazeleyin… İyi seyirler…

Yönetmen : Daniel Calparsoro

Senaryo : Patxi Amerika

Görüntü Yönetmeni : Tommie Ferreras

Kurgu : Liana Artigal, Oriol Domenech, José Luis Romeu

Oyuncular : María Pedraza, Miguel Herrán, Hovik Keuchkerian, Isak Ferriz, Pablo Béjar, Pablo Vazquez

İspanya / Suç-Soygun-Aksiyon-Gerilim / 5 Bölüm 45 Dk.

 

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz