140 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE

Mısır Tanrıları filminin yönetmen koltuğuna, 1963 İskenderiye/Mısır doğumlu ”Ölümsüz Aşk (1994), Karanlık Şehir (1998), Ben-Robot (2004) ve Kehanet (2008)” filmlerinden tanıdığımız, filmin yapımcılığını da üstlenen Alex Proyas oturmuş. Filmin tüm sahneleri, Sahra çölünün tehlikeli olması nedeniyle Avustralya çölünde çekilmiş ve 140 milyon dolar harcanmış.

MISIR TANRILARI

KRAL BENİM..

Tüm tarih boyunca insanoğlunun taht savaşlarına şahit olduk. Peki ya Tanrıların? Tanrıların taht savaşlarını ise sadece, hayal dünyasının görkemli yüzü 7. sanatın sayesinde görebiliyoruz. Mısır Tanrıları filminde, tanrıların koltuk ve yönetme sevdası insanoğlunda olduğu gibi üst seviyede.

Büyük Tanrı Ra’nın (Bryan Brown) oğlu Mısır Tanrısı Osiris, yaşlandığını öne sürerek tahtını oğlu Horus’a (Nikolaj Coster-Waldau) devreder. Taç giyme töreninde Osiris’in kardeşi çöllerin kralı Set (Gerard Butler), kardeşi Osiris’i öldürür ve yeğeni Horus’un ise Güneş ve Ay’ı temsil eden gözlerini çıkarıp Mısır krallığını ele geçirir. Bu arada ölümlü hırsız Bek’in (Brenton Thwaites) sevgilisi Zaya (Courtney Eaton), Horus’un gözünü çalarken öldürülür. Bek, sevgilisini öteki dünyadan getirmesine yardımcı olması şartıyla Tanrı Horus ile gözü karşılığı anlaşma yapar. Horus, amcası Set’ten krallığını geri almak için büyük babası Ra’nın da desteğini alarak, Bek ile birlikte Set’e karşı müthiş bir mücadeleye girişir..

MISIR TANRILARI

TÜY MÜ DAHA AĞIR, ALTIN MI?

Filmde, kutsal kitaplarda belirtilen cennet-cehennem, sırat köprüsü, kutsal ölümsüzlük suyu, adalet, şeytan ve melekler, yönetmenin görüşüne göre tasvir edilmiş. Yeni Tanrı Set, kral olduktan sonra Cennet’e her iyilik yapanın giremeyeceği emrini verdikten sonra Cennet’e girebilmek için değerli eşyalar verme şartı koyuyor. Sırat köprüsünde terazinin bir kefesine konulan tüy, diğer kefesinde ise ölümlü fanilerin değerli eşyaları! Tüyün ağırlığını kaldırabilen Cennet’e girebiliyor. Kutsal su ise sadece büyük Tanrı Ra’nın yaşadığı yerin altından akıyor. Şeytan, yerin dibinde Tanrılar için sürekli tehdit halinde. Diğer Tanrılar, kendilerine verilen görevleri icra etmekle meşgul. Ama birisi var ki sürekli icat, analiz yapma ve üretme derdinde. Bu Tanrının ismi, bilgeliğin, yazının ve zamanın efendisi de denilen Thoth. Thoth, her şeyi en ince ayrıntısına kadar inceliyor ve ikna olmadan asla onay vermiyor (bana göre filmin en önemli ve ilginç karakteri).

MISIR TANRILARI

MISIR TANRILARI MI AKILLI, İNSANOĞLU MU?

Filmde, yukarıda yazdıklarıma derine girmeden dokunup geçerken alt metinde yine iyiliğe ve kötülüğe ağırlık verilmiş. Filmin ana temasında ise, Tanrı suretinde yaratılan insanoğlunun gerektiğinde Tanrılardan bile akıllı olduğu ve imkansızı başarabilen bir varlık olduğu vurgulanmış.

3D olarak izlediğim Mısır Tanrıları filminin yapımında sıklıkla bilgisayar hilelerine ve dijital efektlere başvurulmuş. Hareketli ve uçan kameralar ustalıkla kullanılırken renk seçimlerinde aynı tada ulaşılamamış. Mitolojik çağa ve olay örgüsüne uygun bestelenen müzikler iyiydi. Oyunculuklar ise orta düzeyde. Beğendiğim öne çıkan bir oyuncu yoktu maalesef.

MISIR TANRILARI

Sözün Özü: Bilgisayar hileleri ve dijital efektlerle süslü Mısır Tanrıları, size görsel bir şov vaadediyor. Ancak, konu olarak çocuk masalından öteye gidemiyor ne yazık ki! Yine de, yer yer olay örgüsünden uzaklaşılıp başka sularda seyretse de sıkılmadan izlenebilen bir film Mısır Tanrıları. Mitolojik masal seviyorsanız, buyurunuz… İyi seyirler.

OrtaKoltuk Puanı:

MISIR TANRILARI MISIR TANRILARI MISIR TANRILARI MISIR TANRILARI

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz