Mitat

Filmde, kara komedi havasını çok alamadım. Bunda en başta yapımın filme aktarılırken parçalı bir anlatım ile izleyeni nispeten kısa süresine rağmen konudan konuya atlatmasındaki senaryo boşluklarında görmek mümkün. Film bazen mizaha yönelirken, bazen de yer yer grotesk görünümlü kahramanın absürt hallerini vermeye çalışıyor.

Kitabı okuyanlar açısından filmin tatmin edici bulunması ve izleyenlerin hafızalarında uzun süre yer etmesi zor görünüyor. Belki de bu nedenle kitaba, edebi zevki de gözetirsek yönelmeye devam edeceğiz : Sahi kimdir Bu Mitat Kahraman? Zira sorunun cevabını filmde alamadık henüz…

OrtaKoltuk Puanı:

 

Kimdir Bu Mitat Karaman?

Yazar Doğu Yücel büyük bir sinema ve tiyatro oyuncusu olan, erken yitirilen değerlerden Erkan Yücel’in oğlu olmaya layık bir şekilde nitelikli eserler üreten birisi. Üstelik sinema ile de oldukça ilgili. 7 Nisan’da gösterime sınırlı sinemada (örneğin İzmir’de sadece Karaca Sinemasında) giren “Mitat” filmi öncesinde deprem dehşetini yansıtan Durul ve Yağmur Taylan kardeşlerin birlikte yönettikleri 2006 yapımı “Küçük Kıyamet” filminin de senaryosunu yazmış bir isim.

Yönetmenliğini 2019 tarihli “Suç Unsuru” isimli aslında kimi yönleri ile “Mitat” ile de ton ve içerik benzerliği bulunan filmi çeken Süleyman Arda Eminçe’nin yaptığı film, yazar Doğu Yücel’in 2017 yılında Can Yayınları tarafından basılan “Kimdir Bu Mitat Karaman” isimli eserinden uyarlama. Senaryosunda da yazarın katkıda bulunduğu filmde Mitat karakterini canlandıran Kadir Doğulu hem başrolü üstleniyor hem de eşi Neslihan Atagül ile kurdukları Âlim Yapım adına Kazteleproduct’un ortak yapımcılığında çekilen bir film ile filmin yapımcılığında da payı bulunuyor. Ancak daha baştan belirtelim ki film bence gösterim tarihi olarak talihsiz bir haftaya denk gelmiş.

Öncesinde gösterimi bizi büyük acılara neden olan deprem nedeni ile tehir edilen filmin çekimleri de pandemi sürecine denk gelmişti. Çekimleri kısa bir sürede tamamlanan absürt ve kara mizah bir polisiye yapım olarak görülebilecek filmin, izleyici kitlesinin daha çok İstanbul Film Festivali’ne akın ettikleri zamana denk gelmesi çok büyük talihsizlik filme emeği geçenler için. Ve sinema salonlarının tam da daha çok festival filmlerine ayrıldığı düşünüldüğünde filmin hafta sonu izleyici sayısının binleri bulamamasında bunların da katkısı olduğunu bilmek gerek…

Köhne Bir Apartman ve Cinayet…

Filme gelirsek; henüz otuzlarında olan Mitat (h’si yok) kimsesi olmayan, İstanbul’da eski bir apartmanda yaşayan biridir. 15 Temmuz darbesi sürecinde bir gün Mitat’ın kapı zilinin çalınması ve apartmandan içeriye giren ve finalde anlaşılan suçlunun üst kat komşusu yaşlı kadını öldürmesi ile kendisinin ilişkilendirildiği bir kısım tuhaf olaylara denk gelir. Mitat, komiser Celal Değirmenci (Bülent Çolak) tarafından baş şüpheli olarak sorgulamalara tabi tutulur. Bir taraftan kendi suçsuzluğunu ispata çalışan Mitat öte yandan absürt olayların muhatabı olur. Örneğin muhasebeci olması nedeni ile apartman yöneticisi olarak seçilir ve Kemalist komşusundan, cin temalı filmler çeken genç oyunculara, Ceylan (Eva Dedova) isimli oldukça çekici bir komşudan aidat toplamaya kadar Mitat’ın utangaç yapısına uygun düşmeyen kimi ilginçlikler devam eder. Ancak bir süre sonra özellikle Ceylan’ın öldürülmesi ile komiser Celal’in tabiri ile Mitat için çember de daralmaktadır…

Doğu Yücel’in “Kimdir Bu Mitat Karaman” eserinde kara mizah ve polisiye tadını her aşamada görmek mümkündü. Ancak daha öncesinde “Suç Unsuru” gibi oldukça beğendiğim filmde kamera arkasına geçen yönetmen Süleyman Arda Eminçe’nin kitabın ruhuna çok nüfuz ettiğini maalesef söylemem zor. Elbette filmde belli oranda mizah var. Özellikle cenaze evindeki Mitat’ın zorunlu bulunduğu anlar ya da çocukluğuna, okul yıllarına gidilen kısımlar, hele gereksiz organımız gibi espriler oldukça komik. Buralarda ve genel olarak da Mitat karakterini sunmada Kadir Doğulu fena bir oyunculuk sergilemiyor.

Filmin ölen Yıldız’ın geçmişine retro müzik ve görsellerle 70’lerden bir havayı sunması da başarılı. Ve de son dönemlerin çok iyi oyuncularından “Suç Unsuru” filminde de yine bir polisi canlandıran başarılı oyuncu Bülent Çolak ile Kadir Doğulu’nun “suçlu/polis” diyalogları da belli bir çıtayı tutturuyor. Ancak yine de ben kara komedi havasını çok alamadım. Bunda en başta yapımın filme aktarılırken parçalı bir anlatım ile izleyeni nispeten kısa süresine rağmen konudan konuya atlatmasındaki senaryo boşluklarında görmek mümkün. Gerçekten de Mitat ile Hera (İpek Filiz Yazıcı) ile ilgili bölümler ve Kadim Özdemir’in (Sinan Albayrak) olduğu kısımlar daha iyi işlenebilirdi. Yani sinemamız bakımından klasik illetimiz burada da devam ediyor: Oyuncularımız iyi fakat senaryomuz vasat. Üstelik de iyi bir edebi esere rağmen tam tatmin edici bir iş kotarıldığı söylenemez…

Doğu Yücel’in o güzel kitabının bence ruhuna tam temas etmeyen film, açılışını aslında çokça romantik komedilerde karşılaştığımız bir havada ve bolca müzik eşliğinde yapıyor. Ancak sonra filmin daha ağır bir tona büründüğünü, müziklerde ise örneğin Beethoven’in “Für Elise”sinden gelen kapı zili sesleri ile belirgin nitelikli müziklere kaydığını görüyoruz. Film bazen mizaha yönelirken, bazen de yer yer grotesk görünümlü kahramanın absürt hallerini vermeye çalışıyor. Ancak yine de eseri hatırlamak bakımından belli oranda faydalı ve bilhassa ana kahramana hayat veren Kadir Doğulu ve Bülent Çolak’ın oyunculukları ile vasatın altına da düşmeyen bir yapım var karşımızda.

Tüm bu hallere rağmen kitabı okuyanlar açısından filmin tatmin edici bulunması ve izleyenlerin hafızalarında uzun süre yer etmesi zor görünüyor. Ancak belki bir sürprizle Mitat bir dizi karakteri olarak ve dijital bir platformda karşımıza iyi bir dizi yapımı olarak çıkacak gibi görünüyor. Bunun izlerini katıldığı bir programda Kadir Doğulu’nun açıklamasında görmek mümkün. Biz diziyi bekleye duralım aklımızda bin bir soru kaldığı yerde durmaya devam ediyor. Belki de bu nedenle kitaba, edebi zevki de gözetirsek yönelmeye devam edeceğiz : Sahi kimdir Bu Mitat Kahraman? Zira sorunun cevabını filmde alamadık henüz…

Yönetmen : Süleyman Arda Eminçe

Senaryo : Doğu Yücel, Süleyman Arda Eminçe

Görüntü Yönetmeni : Emre Özel

Kurgu : İsmet Araç, Sait Ali Demir

Oyuncular : Kadir Doğulu, Sinan Albayrak, Dilek Serbest, Bülent Çolak, Beyti Engin, İpek Filiz Yazıcı, Eva Dedova, Gürhan Elmalıoğlu, Zeliha Çetinkaya, Biğkem Karavus

Türkiye / Komedi-Dram / 100 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz