Reha Erdem hınzır ve yenilikçi filmi “SENİ BULDUM YA !” ile pandemiyi en iyi değerlendiren yerli yönetmen oldu.

Film iki dolandırıcının farklı sosyoekonomik kökenden gelme insanların geçmişlerindeki yolsuzluklarını bulup, otorite korkularını sömürüp şantajla para sızdırmaları üzerine. Bu yaratıcı komediyi daha da sevimli kılan müzik ve dans sahneleri ince bir zekanın ürünü. İnsanlık halleriyle ilgili zeki diyaloglar, ironi duygusuyla yazılmış nefis karakterler filmi eğlendirici, neşeli ve düzeyli bir komedi yapıyor. MUBİ’de bu filmi izleyip kendinize bir iyilik yapın.

PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRMEK

Koca Dünya” filminin ardından, 5 yıllık bir suskunluk döneminden sonra Reha Erdem’in sinemaya dönüşünü müjdeleyen “Seni Buldum Ya !” müzikli, danslı, keyifli, eğlendirici bir komedi. 9 muhteşem oyuncu için özel olarak yazılmış bölümler ve dans sahneleriyle birbirimize olan ihtiyacımızı hatırlatan film karantinayı da fırsata çeviriyor.

Reha Erdem bu filmiyle insanın içine umut tohumları eken eşsiz bir yaratıcılık gösterisine soyunuyor. MUBİ filmin ardına yönetmenin Esin Küçüktepepınar ile yaptığı söyleşiyi eklemiş. Burada Reha Erdem’in alçak gönüllü, samimi, içten kişiliğini sergilediğine tanık oluyoruz. Reha ErdemFilm yapma isteği olan biri için pandemi engel değil. Sinemada yeni işler yaparak, sinemaya zenginlik katmak pandemi ile mümkün olacak” dedi.

İLAÇ GİBİ GELEN BİR KOMEDİ

Reha Erdem bu filmiyle Türk sinemasında pandemi dönemini en verimli şekilde geçiren yönetmen olduğunu kanıtladı. 100 yılda bir gelen pandemi felaketinin birinci yıldönümünü geride bıraktığımız bu günlerde, evlerinde oturan, sıkılan, hatta bunalan insanlara “Seni Buldum Ya !” İlaç gibi geldi. İlk kez komedi türünü deneyen Reha Erdem bu başarısıyla sadece psikolojik konularda değil, farklı türlerdeki yeteneğini ortaya koydu.

Bir Başkadır” ile Berkun Oya, “Seni Buldum Ya!” İle Reha Erdem son bir yılda online izlediğimiz yerli yapımlar arasında zirveyi paylaşıyorlar. İnsanların hayat şeklinin değişmesini Reha Erdem zoom aracılığıyla fırsata çevirdi. Senaryosunu yazıp yönettiği, kurgusunu üstlenip görüntü yönetmenliğini de yaptığı filminde az sayıdaki teknisyenle düzgün bir iş çıkarıyor. İnsanlık halleriyle ilgili zeki diyaloglar, ironi duygusuyla yazılmış nefis karakterler, “Seni Buldum Ya !”yı eğlendirici, düzeyli ve neşeli bir durum komedisi yapıyor.

Proje kafasında oluştuğunda, Reha Erdem düşündüğü oyunculara mesaj atarak teklif yaptığını anlattı. Tümü hemen kabul etmiş. Eskiden çalıştığı oyuncular dışında hiç tanımadığı iki oyuncudan da müspet cevap alınca, onları düşünerek rollerini yazmış. Sınırlı bir bütçeyle filmini hayata geçirmeyi başarmış. Haziranda çekimi biten filmin müziklerinin telif haklarını almak, filmin 8 ay sonra vizyona girmesine yol açmış.

Son yıllarda pek moda olan insanların korkularıyla oynayıp, kendilerine polis olarak tanıtıp telefonla av kovalama yöntemi Reha Erdem’e bu film için ilham vermiş. İnsan psikolojisine vakıf, ikna kabiliyeti yüksek yeteneklerini paraya çeviren sahtekarlar filmde iki kişiyle temsil ediliyor. Film iki dolandırıcının farklı sosyoekonomik kökenden gelen insanların geçmişlerindeki yolsuzluklarını bulup ,otorite korkularından faydalanıp şantajla para sızdırmaları üzerine.

MİZAH DUYGUSU YÜKSEK BİR YÖNETMEN

Filmin konusu bizleri bir yıldır evimize hapseden karantina günlerinde geçiyor. Felek (Serkan Keskin) ve Kerim (Bülent Emir Yarar) bu dönemde akla gelebilecek en güzel vurgun yolunu bulur. İnsanların cep telefonlarına ve bilgisayarlarına erişip kendilerini (4. Daire adı verdikleri) bir birimin devlet yetkilisi olarak tanıtacak, onlara “suçlar”ını itirafa zorlayacaklardır. Kerim bir bilgi toplama uzmanı olarak insanların zaaf ve açıklarına ulaşabilmekte ,avına düşürdüğü insanları Felek’le baş başa bırakmaktadır. Resmi dilde konuşmaktaki, insanları itirafa zorlamaktaki yeteneğiyle Felek, korkuttuğu insanlardan talep ettiği paraları Kerem’in banka hesabına yatırmaları için ikna etmektedir.

Hilebazlıkta sınır tanımayan Kerim, bankadaki suç ortağı ile her yatan paradan sonra hesabı kapatmakta ve yeni bir av için yeni bir hesap açtırmaktadır. Bu arada Felek’e hak ettiği payını da vermemektedir. Felek-Kerim ikilisi insanlarda var olan “suçluluk duygusu” üzerine yürüyen kurdukları kumpas genelde iyi işliyor. Erkekler zokayı çabuk yutarken, kadınlar daha olgun ve cesur davranıyorlar. Esasen “Seni Buldum Ya !”nın kadınları tüm Reha Erdem filmlerinde olduğu gibi daha güçlü karakterler.

Filmde erkeklerin daha zayıf oldukları görülüyor. Kıvrak zekalı kadınlar kurulan tuzağın içine düşmedikleri gibi filmin sürprizli final bölümünü de hazırlıyorlar. Filmdeki beş kadın karakterin dördü kurulan dolandırıcılık kumpasındaki boşlukları bulup dalgalarını geçiyorlar.

Bu yaratıcı komediyi daha da sevimli kılan müzik ve dans sahneleri ince bir düşünüş. Arjantin ve Uruguay kökenli, 1870’lerde çok popüler olan müzik ve dans türü Milonga filmde çok başarılı bir şekilde kullanılıyor. insanın içini ısıtan Arjantin tangoları eşliğinde, çoğunun tek başına yaşadığı evlerinde yaptıkları dans gösterileri filme müthiş bir sıcaklık katıyor. Filme adını veren şarkı, 70’lerde Orhan Gencebay’ın bestelediği “Seni Buldum Ya !”yı Neşe Karaböcek kapanış jeneriğinde seslendiriyor.

HİÇBİRİMİZ MASUM DEĞİLİZ

İki düzenbazın internet aracılığıyla sürdürdükleri sömürü düzeni tezgahında söz konusu şehir İstanbul’dur ve burada her türlü insan yaşar. Kimler vardır bu renkli insan portreleri arasında ? Evhamlı, telaşlı, kompleksli kişiliğiyle emekli tapucu Cemil (Taner Birsel), dermatoloji uzmanı neşeli ve hınzır doktor Nurperi (Nihal Yalçın), etrafına neşe saçan, güleryüzlü, sempatik bankacı Seçkin (Ezgi Mola), boşandığı kocasına iftira atarak çalıştığı üniversiteden kovduran acımasız akademisyen Tuba (Esra Bezen Bilgin), tuzağa kolay düşen bıçkın hazineci Rifat (Tansu Biçer), kolej mezunu gün görmüş Arzu (Tilbe Saran).

Bir de şantaj için değil de evden kaçtığı için dönmesi için gözü korkutulan yeni yetme Ceren (Ecem Uslu) var. Reha Erdem filmdeki Z kuşağının temsilcisi bu karakteri alabildiğine karikatürleştirmekten keyif almış. Yüksek teknolojiye sahip, mizahı yüksek, alaycı olabilen bu güzel, alımlı, seksi genç kız kendisini korkutmaya çalışan, tanımadığı bir kişiye hınzırca posta koyabiliyor. Filmde çoğu evlerinde yalnız yaşayan 9 oyuncuyla, zoom aracılığıyla mizanseni sağlamak bir koreografi çalışması gibi. Evleri uygun olmayanlar ise çekimlerde komşularının evlerini kullanmışlar. Reha Erdem pandemi döneminde bomboş olan İstanbul sokaklarındaki çekimleri filmine ustalıkla montajlıyor.

Çoğu tiyatro kökenli oyunculardan kurulu kadroda aksayan yok. Zor rollerin aranan oyuncusu Serkan Keskin komediye yatkın bir aktör olduğunu kanıtlamak fırsatını buluyor. Felek’i Reha Erdem bir aşk adamı olarak tarif ediyor. Aşkı arıyor, Nurperi sayesinde buluyor, ancak bedelini de ödüyor. Serkan karakterine çok uygun düşen bu rolde çok başarılı. Reha Erdem’in bazı rolleri senaryosunda çok severek yazdığı belli oluyor. Nihal Yalçın perdeyi aydınlatan gülümsemesiyle, karizmasıyla öne çıkıyor. Kafa karıştırıcı sözler ve soğukkanlılığıyla Felek’i çaresiz bırakan akademisyen Tuba rolünde Esra Bezen Bilgin müthiş bir performans çıkarıyor. Kısa rollerinde Tansu Biçer, Ecem Uslu, bilinen oyun güçleriyle Taner Bilsel, Tilbe Saran, Ezgi Mola oyuncu kadrosunun başarısına ortak oluyorlar.

Serkan Keskin, Nihal Yalçın ve Bülent Emin Yarar aldıkları dans derslerinin hakkını vererek, dans gösterilerindeki müthiş performanslarıyla şaşırtıyorlar. Filmin bir sürprizi de, jenerikte iki yapımcıdan biri olarak Serra Ciliv’in adını görmek. İf İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin (Pelin Turgut ile birlikte) 17 yıldır direktörlüğünü yapan Serra Ciliv birkaç yıldır İspanya’da yaşıyor.

Yönetmen / Senaryo / kurgu / Görüntü Yönetmeni : Reha Erdem

Oynayanlar : Serkan Keskin, Bülent Emin Yarar, Nihal Yalçın, Tilbe Saran, Ezgi Mola, Esra Bezen Bilgin, Tansu Biçer, Ecem Uzun, Taner Birsel

Türkiye / Komedi / 82 Dk.

https://youtu.be/WFg8VUfVhSY
OrtaKoltuk Puanı:

1 YORUM

  1. Çok keyifliydi, Milonga dansına bayıldım, filmin en hoş sahneleriydi; beni rahatsız eden dolandırıcıların sevimli ve biraz da masum gösterilmiş olmalarıydı. Kadınların erkeklerden daha gözü açık olduğunu da gözler önüne sergilemiş…
    Ellerinize sağlık.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz