Terzi

Terzi dizisi, yerli yapımlar arasında Netflix’in en hayal kırıklığı yaratan işi oldu diyebiliriz. Çağatay Ulusoy ve Şifanur Gül’ün uyumsuz kimyasına bir de senaryoda eksik anlatılan aşık olma hikayesi eklenince, seyir zevki düşük bir dizi ortaya çıkıyor.

Süre ve akıcılık açısından bir solukta izlenip bitmesine rağmen, oyunculukların iyi olması dışında başarılı bir hikayesi ve senaryosu olmadığını söyleyebiliriz. Yine de hafta sonu için kafa yormadan izlenebilecek bir dizi ya da film arayışındaysanız, Terzi dizisi bu boşluğu dolduracaktır.

OrtaKoltuk Puanı:

 

Terzi dizisi, 2 Mayıs 2023 tarihi itibariyle Netflix kütüphanesine eklendi. Kadrosunda Çağatay Ulusoy, Şifanur Gül, Salih Bademci, Olgun Şimşek, Ece Sükan, Evrim Alasya ve Engin Şenkan gibi ünlü isimleri ağırlıyor. Yönetmenlik koltuğu; Ömer, İlk ve Son ve Tatlı Küçük Yalancılar gibi popüler ve sevilen dizilerin de yönetmenliğini yapan Cem Karcı‘ya emanet edilmiş. OGM Pictures imzalı dizinin hikayesinin Gülseren Budayıcıoğlu‘nun kaleminden çıktığını belirtelim. Kırmızı Oda, Masumlar Apartmanı, Camdaki Kız gibi dizilerin yazdığı kitaplardan uyarlandığını artık bilmeyen yoktur. Dolayısıyla bu diziye başlarken, izleyici olarak çocukluktan gelen travmalara ve psikolojik açıdan baskın bir hikaye anlatıcılığına fazlasıyla maruz kalacağımızı bilerek izliyoruz.

Dizi, gerçek bir hikayeden esinlenerek çekilmiş. Başlangıçta Süslü Korkuluk ismiyle reklama çıkması ve TV 8 aracılığıyla izleyiciyle buluşacağı bilgisi varken, sonradan anlaşmazlık sonucu Netflix’e satılan dizinin tam anlamıyla dijitale yakışan bir iş olduğunu söyleyemeyiz. Dizinin İstanbul ve Kırklareli’nde çekildiğini de ekleyelim. Toplamda 7 bölümden oluşan ilk sezonunu tek oturuşta izleyip bitirmek mümkün.

Dizi, tanınmış bir terzi olan Peyami Dokumacı’nın (Çağatay Ulusoy) defile sahnesiyle açılıyor. Daha ilk sahnesinde renkli ve keyifli bir dizi izleyeceğimizin sinyalleri veriliyor; ancak bölümler ilerledikçe bu konuda hayal kırıklığı yaşıyoruz. Terzi adıyla çıkan bu diziden terzicilik hikayeleri çıkacağını umarak izliyoruz, ancak dizinin terzicilik hikayeleriyle ilgisi olmadığını, Peyami’nin ailesinin ve geçmişinin öne çıktığı bir anlatının içinde olduğumuzu kısa süre içinde anlıyoruz. Başlangıç sekansı ve araya serpiştirilmiş birkaç terzilik sahnesi dışında dizide terzilik mesleğiyle ilgili pek bir şey yer almıyor.

Babası zihinsel engelli olan Peyami’nin, annesinin de terk edip gittiğini anlıyoruz. Onun için babasından daha kıymetli olan ve ona babalık yapan dedesinin ölümüyle, babaannesi ve babasını İstanbul’a, yaşadığı eve getirmek zorunda kalıyor. Beraber büyüdüğü en yakın arkadaşı Dimitri’nin bile babasının varlığından ve engelinden haberinin olmaması, Peyami’nin geçmişinden utandığını ve ondan kaçmak için yalan söylediğini anlamamızı sağlıyor.

Dimitri rolüne hayat veren Salih Bademci‘yi oyuncular arasında görmek seyirciyi mutlu eden bir detay diyebiliriz. Oynadığı her rolle adından uzun süre bahsettiren ve can verdiği her rolü başarıyla nihayete erdiren oyuncu, Dimitri olarak da oldukça başarılı bir performansa imza atıyor. Oynadığı karakter tipik bir karakter olmasına rağmen, üstüne düşeni fazlasıyla yerine getirmiş. Hakkında övgüyle bahsedileceğinden eminiz. Bir diğer rolünün hakkını veren kişi Olgun Şimşek. Salih Bademci gibi Olgun Şimşek de, oynadığı her rolü üstüne dikilmiş bir kıyafet gibi ustalıkla giydiği için adını oyuncu listesinde görmek izleyiciyi sevindiren nedenlerden sayılabilir. Zihinsel engelli bir karakteri olabildiğince sade ve gerçekçi şekilde canlandırması diziye ivme katan nadir güzel detaydan biri diyebiliriz.

Psikolojik sorunlar ve çocukluk travmalarından beslenen; ancak bunlara ilk sezonunda yeterince yer vermeyen dizide hikaye fazlasıyla yarım kalmış. Dizide herkesin beklediği aşk üçgeninde gerçekçi duran tek sevgi, Dimitri’nin sevgisi gibi görünüyor. Çağatay Ulusoy ve Şifanur Gül’ün uyumsuz kimyasına bir de senaryoda eksik anlatılan aşık olma hikayesi eklenince, seyir zevki düşük bir dizi ortaya çıkıyor. Terzi dizisi, yerli yapımlar arasında Netflix’in en hayal kırıklığı yaratan işi oldu diyebiliriz. Bunun en büyük nedeni olarak, anlatının başlangıçta TV için hazırlanması olduğunu düşünülebilir. Sonuç olarak; süre ve akıcılık açısından bir solukta izlenip bitmesine rağmen, oyunculukların iyi olması dışında başarılı bir hikayesi ve senaryosu olmadığını söyleyebiliriz. Yine de hafta sonu için kafa yormadan izlenebilecek bir dizi ya da film arayışındaysanız, Terzi dizisi bu boşluğu dolduracaktır.

Dizi bittikten sonra izlediğimiz fragman, dizinin ikinci sezonunun çoktan çekildiğini ve izleyiciyle buluşmak için gün saydığını anlamamızı sağlıyor. Yeni sezonunda Berrak Tüzünağaç‘ın da kadroya dahil olduğunu görüyoruz.

Yönetmen : Onur Güvenatam

Hikaye : Gülseren Budayıcıoğlu

Senaryo : Rana Mamatoğlu, Bekir Baran Sıtkı

Oyuncular : Çağatay Ulusoy, Olgun Şimşek, Salih Bademci, Şifanur Gül, Engin Şenkan, Celile Toyon, Murat Kılıç, Ece Sükan, Zeynep Tarhan, Lila Gürmen, Vedat Erincin

Türkiye / Dram-Gerilim-Gizem / 7 Bölüm

9 YORUMLAR

  1. This series deserves five stars at least! Who declared you a film critic, a street vendor? If you want to learn to sew take sewing lessons, watch a documentary about that or a fashion show? This is a DRAMA series! “Birds” by Hitchcock it’s not about how birds fly and don’t expect to be able to pilot a plane after watching “The Aviator” with Di Caprio! And sorry to break it to you but if you expect to see a tinker and a tailor in “Tinker, Tailor, Soldier, Spy” it’s not going to happen.
    This is the dumbest review I’ve ever read!

    • Size katılıyorum. Filmi sever sevmez ama bu kadar gömülecek bir film değil aksine kaliteli bir yapım olmuş. Konu kaliteli oyuncular kaliteli. Son sahnedeki müzik efsane..Gülseren’in, hikayelerinin pek çoğuna bir bakın hayatın içinden ve anlamlı pek çok konu anlatılıyor. Bunu birilerinin cocukluk travmalarini izleyeceğiz diye yorumlayanlar lütfen elestirmenim demesin. Bir sonraki sezonu merakla bekliyoruz.

  2. Çok beğendim, sürükleyici, karakterler, kişilik özellikleri açısından ince ince düşünülmüş, çarpıcı bir dizi.. benzerleri ile karşılaştırmadan değerlendirilmeli

  3. Şifanur,çok yeteneksiz,asık suratlı.çağataya hiç yakışmamış..yüz ifadesi hep aynı..yazık olmuş.süper oyunculara hiç uymamış.Başrol için çok yetersiz.genel olarak diğerleri çok güzel.dikkatli izlemek gerek..

  4. Ben diziyi çok beğendim senaryoda bazı tutarsızlıklar olmasına rağmen. Dimitri’nin şiddeti birden bırakması, Kiraz’la ilgili bir gerçek daha var diye Osman’ın trip atması ama sonra aslında öyle bir gerçek de yokmuş. Torun meğer üveymiş. Yorumları okudum bazıları Dmitri’nin Peyami ve Esvet’e ceza vermesi gerektiğini yazmış. Birincisi Dimitri onların birbirlerini sevdiğini bile bile evlendi ikincisi adam dağa ilk haftalarda gidip başka kadınlarda teselli buldu. Senaryonun gerçek yaşamdan olduğu ve acılar içinde olması bence gerçekçiydi. Bu Esvet ve Peyami’nin mutsuzlukla dolu yıllarının geçmesi nedeniyle her ikisi de suratsızdı haliyle. Ben oyunculukları da beğendim. Dekorlar, sahneler şahaneydi.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz