The Adam Project

Bilim Kurguda Sonraki Aşama!
Sizinde aklınızdan şu geçiyor mu? Nasıl oluyor da kötü film yapabiliyorsunuz? Tabi bunu yılların tecrübesine sahip ‘alanında’ en iyileri ile çalışan yapım şirketlerinin yaptığı; milyon dolarlık filmler için söylüyorum! Nasıl oluyor da kötü film yapıyorlar? The Adam Project kötü bir film mi? Size iyi vakit geçirmenin dışında bir şey vaad etmeyen bir filmin sırf sonunu görmek için izlersiniz hani, bildiniz mi? İşte; eh işte bir film!

The Adam Project filminde karakter değişimi var mı, var! Tatmin eden aksiyon sahneleri var mı, tatmin edecek kadar var! Ryan Reynolds’ın komedisi var mı, var! Aşk var, dram var, var oğlu var! Ne yok? Süre!

1 Saat 45 dakika içinde anlatmanız gereken, zaman yolculuğu, zamanda kaybolan biri, zamanda yanlış yere gitme, annenizin gençliği ile tanışma, çocukluğunuz ile tanışma, çocukluğunuz ile tekrar zaman yolculuğu yapma… Bu sıra bayağı uzun! İnanın bana bayağı uzun!

Filmi izledikten sonra bu yazıyı okuyorsanız, hakikaten çok şey anlatmışlar fark etmemişim diyeceksinizdir ya da izlemeden okuduysanız ve bu alanın meraklısıysanız sizi heyecanlandıracaktır. Hani, ‘eh işte idi film’ dediğinizi duyar gibiyim. Yazar da karar verememiş diyenler de kulağıma çalınıyor… Ama böyle dolu bir filmi izlerken nasıl oluyor da sıkılabiliyorum da diyeceksiniz! Evet bu kadar dolu bir film sıkıyor.

İzleyenler için yazıyorum; sıkıldığınız anı ve hemen öncesini aklınıza getirmenizi istiyorum, oldu bittiye gelen hikaye derinliği olmayan o anı! İzlemeyenler için yazıyorum; dünyanın en önemli sorununa çözüm bulmanız lazım, (Amerikan sinemasının artık olmazsa olmazı) bir anda çözümü buluyorsunuz! Hayati bir sorunu çözmeniz gerekiyor, bir anda çözü veriyorsunuz! Her şey bir oldu bittiyle ilerliyor! Hatta filmin sonlarına doğru, bu ‘oldu bittiler’ ile film kendisi dalga geçiyor.

Yapımcılar kendilerine 13 yaş grubunu hedef almış! Bu grubu hedef alırsın ve fakat bu 70 yaşında birinin izleyemeyeceği anlamına gelmez! O yaş grubun kültürel etkileşimi daha fazla olur, 70 yaş bir gözlemci gibi izler. Ama sorun bu değil. Sorun yapımcılar 13 yaş grubunu hafife almış!

Gelelim bir sonraki aşamaya! Eskiden bilim kurgular tasarladıkları dünya ile ön plana çıkar, tasarım filmin kendisi ile yarışırdı! Şimdilerde ise hatta çok daha uzun süredir. Bilim Kurgu, insanın bireysel sorunlarını anlatmak için de kullanılıyor. Örnek; filmimiz. İkinci sorun burada başlıyor! Bir baba oğul ilişkisi ya da çelişmesi! Her yetişkin oğulun geçmişe gidip babasına söylemek istediği şeyler vardır ya da onun gençliğini izleme isteği. Yoksa bile bu düşünce okuduğunuz ya da izlediğiniz anda size sıcak gelir. Fakat hitap ettiğiniz kitlenin böyle bir isteğinin oluşması için yeterince biriktirdiği ‘şeyler yok’, böyle olunca iki arada bi derede kalmış ve olmamış bir film çıkıyor ortaya!

Teknik açıdan Amerikan sinemasını eleştirecek zor yer bulunur, bu bağlamı sanki çoktan aşmışlar… Hikaye anlatımında da (film) sınırları şu an için hala zorluyorlar. Peki hikaye! Geldik her şeyin özüne! Yaşamak! Kendisine bile yabancı olan biri hayatını ne kadar yaşar? Amerikan sinemasının da sorunu toplumun aslında kendi sorunu, kendine yabancılaşmış bir toplum hikayelerinde de ne yazık ki derinliği yakalayamıyor! Neden mi; ‘nasıl oluyor da bu imkanlarla kötü film yapabiliyorlar’, sonraki aşamaya geçince görsellik yerini derinliğe bırakıyor, kendine bile yabancı olan bir insan veyahut toplum neden sonuç ilişkisini doğru kuramaz, neden sonuç sorunlu olursa, derinliği de hak getire!

Yönetmen : Shawn Levy

Senaryo : T.S. Nowlin, Jonathan Tropper, Jennifer Flackett, Mark Levin

Görüntü Yönetmeni : Tobias A. Schliessler

Kurgu : Jonathan Corn, Dean Zimmerman

Müzik : Rob Simonsen

Oyuncular : Ryan Reynolds, Zoe Saldana, Mark Ruffalo, Jennifer Garner, Catherine Keener, Lucia Guest, Alex Mallari Jr., Ben Wilkinson, Ellie Harvie, Braxton Bjerken, Walker Scobell, Milo Shandel

ABD / Aksiyon-Macera-Komedi / 105 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

 

2 YORUMLAR

  1. Kesinlikle çok güzel olmuş. Klasik erkek filmi sanıp arka planda bırakmıştım. İzleyince öyle olmadığını gördüm. İçerik güzel, kurgu akıcı, oyuncuklar zaten iyi. Yanii, gönül rahatlığıyla izlenebilir. Popüler konulardan olan ‘zaman yolculuğu’ ele alınmış. Ve gayet düzgün işlenmiş – konudan kopmadan-. Ryan Reynolds ve Walker Scobell ı oyunculukları için tebrik etmemek elde değil..

  2. Cidden çok iyi bir film , izlerken oldukça keyif aldım. Güzel zaman geçirme garantili ve insani ailevi iletişim hakkında düşünmeye iten bir film , anlamasını bilenin güzel anlam çıkartacağı bir film

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz