Günahlarımızı Bağışla / Forgive Us Our Trespasses

Nazilerin Bir Başka Kötücül Yönü…

Hitler’in Avrupa medeniyeti ve modernitesi hususunda şüpheler uyandıran uygulamaları sadece sıkça işlenen, filmlere konu edinilen Yahudilere yönelik soykırımlarla, pogromlarla sınırlı değildi. Komünist kimlikli bireylerden, Romen kökenli insanlara, yaşlı ve çocuk gibi işe yaramaz görülen kesime dönük de vahşi pratikler geliştirmişlerdi. İşte Netflix’de gösterimde olan, üstelik de sadece 13 dakika ile sınırlı kısa film “Forgive Us Our Trespasses” 1939 yılındaki üstün Germen ırkı çerçevesindeki Nazilerin engelli çocuklara dönük acımasızlığını merkezine almakta.

Kısa film açılışını Nazilere karşı duran, 1906-1945 yılları arasında yaşamış, Nazilerce idam edilen Alman Lutheryan teolog Dietrich Bonhoeffer‘in sözü olan “… bir toplumun ahlâkı, çocukları için ne yaptığı ile ölçülür” sözü ile yapıyor. Nazilerin ahlâki boyutunun olumsuz halinin değerlendirilmesi için kuşkusuz çocuklara ne yaptığına özellikle bakmaya gerek yok. Rejimin kötücül yönleri, günah hanesi o denli kabarık ki! Ama filmin merkezine sürekli akılda tutulması gereken bu konuyu koyması yani çocuklara ve özellikle de engellilere dönük katliamcı yönünü merceğine alması oldukça değerli…

Unutulmaya Ramak Kalan “Aktion T4 İmha Proğramı”…

Senaryosunu kadın duyarlılığıyla bilinen Ashley Eakin ve Shawn Lovering‘in yaptığı, yönetmenliğini de yine Eakin‘in üstlendiği filmde Hitler’in 1939 yılında yürürlüğe koyduğu, 1941 yılına kadar devam eden, “ırk hijyeni” olarak tariflenen sapkın düşüncenin tezahürü “Aktion T4” isimli rejimin gizli programının sonraki toplama kamplarında kullanılan gaz odası teknolojisine evrilen yapısını gerçekçi olarak izleyene sunuyor. Henüz ilk sekans olan öğretmen Eva’nın (Hanneke Talbot) görevi gereği Nazi eğitim kurumunda çocuklara kalıtsal hastalığı olan birinin bakımı ve beslenmesinin yarattığı maddi kayıp ile ilgili sorduğu tüyler ürpertici sorular ile açılış yapılıyor.

Öğrencilerinden bazıları bu türden engelli insanlara bakılmasının pahalıya mal olması durumunda öldürülmelerinin yerinde olabileceğini pratik bir yöntem olarak belirtiyorlar. Çocuklardan beklenmeyecek vahşilikteki bu sözler, Nazilerin her şeyi kirlettiği gibi bazı çocukların da sevgi yanını henüz erken yaşlarda törpülediğini gösteriyor. Sonrasında ise kendisi de engelli olan Peter (Knox Gıbson) bu dersi evinde annesine sorduğunda Eva’nın yanıtı bu soruların Nazi eğitim sisteminde sorulması mecburi sorular olarak olduğu şeklinde cevaplanıyor ve ardından engelli çocuğun Nazilerle gerçek çarpışmasına yol alınıyor.

Nazilerce filmin son kısımlarında yoğunlaşan takip avı bir bakıma Aktion T4 proğramının engellilerin yaşamlarını nasıl altüst ettiğini ve üstelik de maruz kalınan bu insanlık dışı bilim adı altındaki deneylerin yavaş yavaş geniş toplum kesimlerince nasıl da unutulduğunu bize hatırlatıyor.

 

Film, uzun metrajlı bir film tekniği ile çekilmesine ve gerçekçi sahneleri içermesine rağmen sanırım konunun ağırlığından olsa gerek yeterince bağlantılar sağlanmadan geçiştiren yani yüzeysel yapısı itibariyle izleyende beklenen etkide bulunamıyor. Bence konunun eğitim/bürokrasi/ekonomik politik ve Nazizm ile uyumlu kapitalist iktisat ayakları ile bağlantılı olarak, örneğin Michael Haneke‘nin 2009 yapımı “Beyaz Bant“ındakine benzer çok boyutlu yapıda değerlendirilmemiş olması bu durumu yaratmış…

Yine de kısa süresine rağmen düşündüren yönü ile Netflix’de gösterimde bulunan “Forgive Us Our Trespasses” filmi, Nazilerin gittikçe unutulan çocuk ve engelli karşıtı yöntemlerini ele alması itibariyle gözardı edilmemesi gerekli bir yapım kuşkusuz… Kısa süresi de gözetilerek Netflix’in oldukça kötü yapımlarının arasından bu yapıma şans verin ve izleyin derim…

Yönetmen : Ashley Eakin

Senaryo : Ashley Eakin, Shawn Lovering

Görüntü Yönetmeni : Michael Galbraith

Kurgu : Oleg M. Savytski

Oyuncular : Knox Gibson, Hanneke Talbot, Justin Mader, Luke Marty, Courtney Lamanna, Nathaniel McParland, Todd Campbell, Tyler Hutchings

Kanada / Kısa-Dram / 13 Dk.

 

 

 

 

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz