Anasayfa Film Eleştirisi ve Yorumlar Yol Ayrımı

Yol Ayrımı

4078
0

Yol Ayrımı filminin yönetmen koltuğuna 1946 İstanbul doğumlu ”Muhsin Bey(1987), Eşkiya(1996), Gönül Yarası(2005), Av Mevsimi” filmlerinden tanıdığımız Yavuz Turgul oturmuş. Turgul, daha çok ünlü filmlerin senaryo yazarı olarak bildiğimiz bir yönetmen. Züğürt Ağa, Kabadayı, Çiçek Abbas, Banker Bilo, Tosun Paşa, Davaro, Şekerpare, Sultan ve daha bir çok ünlü filmde Turgul’un senarist olarak imzası var. Yol Ayrımı’nın da  senaryosu Turgul’a ait.

Yol Ayrımı filminde ünlü bir iş adamının yaşam hikayesi anlatılıyor. Mazhar(Şener Şen), iki yetişkin çocuk sahibi acımasız bir tekstil imparatorudur. İşinden başka hiç bir şey düşünmemektedir. Birgün özel aracı ile kaza yapar ve düşünceleri tamamen değişir. O artık yumuşacık kalpli bir adamdır. Ancak, verdiği kararlar yüzünden ailesi ile karşı karşıya kalır. Ailesi mi? Yeni tanıştığı arkadaşları mı? Yoksa çocukluğundan beri düşleyip de yapamadığı hayallerinin mi peşinden koşacaktır Mazhar?..

Filmde anlatılan Mazhar’ın hikayesi beni etkilemedi dersem yalan söylemiş olurum. Ama film, herkeste aynı etkiyi bırakmayabilir. Özellikle 35 yaş altı izleyicinin, uzun süresi ve felsefi tiratları nedeniyle bu filmden keyif alacağını düşünmüyorum.

İnsanlar, kimi küçük kimi büyük olan gerçekleştirmek istedikleri hayallerinin peşinden koşarlar. Genelde çoğu başarılı olamaz. Çok azına kısmet olur hayallerine kavuşmak. Ekonomik nedenler ve geçinme kaygısı hayallerinden vazgeçmesine neden olur. Bazıları da, babalarının hazırladığı düzene ister istemez ayak uydurmak zorunda kalıp onun işini devam ettirir. Patron oğluysanız işiniz hazırdır ama ya hayalleriniz? Siz, parayı ve gücü hayalleriniz için terkedebilirmisiniz?

Çalışanlarına karşı acımasız bütün patronlar, filmdeki anlatılan hikayede ki gibi kaza geçirip çalışanlarına karşı merhametli olsa keşke. Onların sosyal haklarına saygı gösterse, ücretlerini iyileştirse, en önemlisi onlarında insan olduğunu ve aile geçindirdiklerini hatırlasa. Sevinçlerine, acılarına ortak olabilse. En önemlisi ise, filmdeki Mazhar gibi şirketlerine ortak edebilseler çalışanlarını. Sizce Çok şey mi istiyoruz patronlardan! İmkansız mı?

Filmde yukarıda bahsettiğim konulara değinilirken, eski Yeşilçam filmlerinin tadını veriyor bize. Hatırlarsanız, işçi sınıfı ve patron çatışmaları sıklıkla verilirdi Yeşilçam filmlerinde. Bu açıdan bile değerli bu film benim için. Ne yazık ki şimdilerde bu konulara değinen filmler yapılmıyor artık. Ne acıdır ki Her şey lay lay loma dönüşmüş durumda. Filmde, patronların neden böyle acımasız olduğuna da değiniliyor. Her çocuğun içinde, geçmişine dair yapmak isteyip de yapamadığı yada ebeveynlerinden isteyip de yapılmayan bir şeyler mutlaka vardır. O hiç unutulmaz, beynimizin bir köşesinde durur ve ortaya çıkacağı günü bekler. Bazen o şey hiç çıkmadan ortaya bu dünyadan göçüp gidersin, bazende her şey için çok geç olur oturup hayallerine yanarsın. Bu nedenle ne olursa olsun hayallerinin peşinden gitmeli insan, bu kısa süreli yaşamda sıkışıp kalmamalı. Peki; aile, çoluk çocuk, ekmek kavgası vs. derken mümkün olabilir mi hayaller? Yorum sizin sevgili okurlar..

Filmin oyunculuklarını çok beğendim. Usta aktör Şener Şen ve kendisine eşlik eden Rutkay Aziz, Tilbe Saran, Çiğdem Selışık Onat ve Şerif Erol gibi tiyatronun usta isimlerini perdede görmek beni mutlu etti. Hepsi, tecrübelerini devreye sokarak rollerinin hakkını fazlası ile vermişler. Diğer genç oyuncular Mert Fırat ve Nihal Yalçın’da ustalarına yakın oyun sergilemişler. Tek sıkıntı, Şener Şen’in annesini canlandıran Çiğdem Selışık Onat’ın Şener’den 2 yaş büyük olması. O’da yönetmenin hatası. 77 yaşındaki bir aktöre 60 yaşındaki patron rolünü yazarsan, annesini oynayacak oyuncuda da sıkıntı yaşarsın doğal olarak. Anneyi canlandıran oyuncunun eline baston vererek ve makyaj yaparak olmuyor bu işler maalesef. Yol Ayrımının kamerası ve kurgusu fena değildi. Göze batan bir aksama göremedim. Müzikleri ise tadındaydı.

Sözün özü: Yaşamdan hayat dersleri verirken hayallerinizin peşinden gitmenizi öneren film, orta yaş üstü sinema sevenlere hitap eden bir yapım. Ama isterlerse, aklı bir karış havada olan yada olmayan gençlerinde alacağı mesajlar var Yol Ayrımında. Usta senarist-yönetmenin, usta oyuncularla ve oyunculuklarla taçlandırdığı filmi imkanınız varsa kaçırmayınız. İyi seyirler.

OrtaKoltuk Puanı:

 

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz