İntikam Kankam / Do Revenge

Madem Öyle İşte Böyle…

16 Eylül itibariyle Netflix platformunda gösterime giren, yönetmenliğini kimi dizi çekimleri ile tanınan Jennifer Kaytin Robinson’un yaptığı Do Revenge (İntikam Kankam) kelimenin tam anlamıyla bir gençlik filmi. Ve tam da Netflix’ın yayın politikasına uygun görünümde. Drea (Camila Mendes) henüz ilk sekanslardan da görüleceği üzere havalı Rosehill Kolejinde okuyan, amacı daha sonra Yale ve Harvard’da hukuk bölümüne girmek olan gözde bir öğrencidir. Ve okulun Vouge Dergisindeki pozları ve partilerdeki cazibesiyle bu cakasını atarken aynı zamanda babası siyaseten etkin bir konumda bulunan ve okulun kralı namlı Max (Austin Abrams) ile de birlikteliği bulunur. Yani okuldaki tüm gözler bu çiftin üzerindedir.

Bir nevi küçük bir magazin dünyası ile karşılaşıyoruz. Diğer öğrenciler ise dedikoduyu seven magazin gazetecisi görünümündeler. Bir gün bu rüyadan kirli bir oyunla uyanılır. Drea’ya ait mahrem, cinsellik içeren bir video görüntüsü okuldaki kişilere yayılır. Bu durumda tek şüpheli kişi Drea’nın kaydı kendisine verdiği erkek arkadaşı Max’dır. Max her ne kadar bu kaydı kendisinin paylaşmadığında ısrar etse de, Drea ve çevresi hatta Max’ın kız kardeşi bile bu görüntünün Max tarafından yayıldığından emindir. Buna tepki gösteren Drea, Max’a yumruk atınca okul yönetimince kamu görevinde çalışma cezasına uğratılır. Üstelik hayalleri olan okullara girme durumu da tehlikeye girer. Kısa bir tatile giden Drea, burada daha sonra okullarına kayıt yapacağı Eleanor (Maya Hawke) ile tanışır. Bu kişi ile ortak bir noktası vardır. O da ikisinin de intikam duyguları ile yanıp tutuşmalarıdır. Eleanor, Carissa (Ava Capri) isimli bir genç kız tarafından iftira kurbanı olduğunu düşünür. Ve artık intikam için el ele verme zamanları gelmiştir. İntikam kankaları savaşa hazırdırlar…

Gençlik Duygularına Atılan Çengel…

İntikam Kankam”, her ne kadar Drea, Eleanor, Max ve Carissa ekseninde bir intikam hikâyesini anlatma gayretine düşse de, aslında şıpsevdi Max’ın sonradan sevgilisi olacak Tara, Maghan, Montana ve Drea’ya hep destek veren Russ gibi çeşitli renkli görünümlü karakterler de sahnelerde sıklıkla yer alıyorlar. Tüm bunlar yansıtılırken kolejleri klasik görünümünden uzakta, retro bir havada sunulmakta. Bunlar gözleri kamaştıran ve gençlerin tamamen estetiğine kurban bir hava katılarak veriliyor. Ve intikam anları yansıtılırken de haraketli müzik tercihi ile seyri daha kolaylaştırma denemesine giriliyor.

Ancak başta da belirttiğim gibi film tam bir Netflix yapımı. Yani kullanılan kalıplar, espriler ve araya kimi yüzeysel politik mesajlar verme gayretlerini bolca görmekteyiz. Film, tüm Batı romantik komedi kalıplarına uyarak aslında perde gerisindeki gerçekliği saklayarak sanal bir âlem havasına giriyor. Mesela Drea aslında Eleanor’a kıyasla fakir bir aileden gelmesine rağmen sürekli en iyi arabalara biniyor, lüks evlerden ve partilerden geri durmuyor. İnanalım mı yoksa romantik komedidir, biraz keyifli vakit geçirelim deyip geçelim mi? Neyse, filmin romantik komedi kalıpları içinde sadece zaman doldurma amaçlı senaryosu da yalpalayınca geriye sadece kimi iyi oyunculuklar dışında bir şey de kalmıyor.

Masalsı bir görünümle 2000 doğumlu kuşağın kimi eğilimlerini, örneğin sürekli instagramlar, mesajlar, like’larla geçirilen zamanlar, iletişim biçimleri, telefon bağımlılığı ve devamlı edilen galiz küfürleri yerli yersiz kullanma bir süre sonra yapılanın bir sinema filmi olup olmadığı tereddüttünü uyandırıyor. Zira yapılanı pop/art olarak görmekte çok naifçe olacak. “İntikam Kankam” aslında başlangıçtaki o eril zorbalığı daha da derinleştirerek konuyu çıkmaza sokmasa değerli bir işe soyunduğunu belirtebilirdik. Yani feminist bir hassasiyet ile Max’a çeşitli çıkarları ile destek veren ve gittikçe genç bir kız olan Drea’nın yalnızlığı ve onunla kader ortağı olan Eleanor üzerinden iyi bir dayanışma hikâyesini izleyebilirdik. Fakat film bu rotaya girme niyeti taşımıyor.

Drea ve Eleanor’un intikam gazabı aslında yine en başta kadınlara yöneliyor. Örnek için Carissa bölümüne yoğunlaşabiliriz. Ya da tüm sınıfa uyuşturucu içirme bölümlerini de verebiliriz. Kimi 90’lı yıllar romantik komedi türü kalıbı olan “seyirciyi iyi hissettir” hilesine başvurarak aslında bir süre sonra sürprizsiz, renksiz bir gençlik filmi kalıbını aşamıyor. Oyunculuklarda Eleanor’u canlandıran ve aynı zamanda oyuncular Uma

Thurman ile Ethan Hawke’nin kızları olan Maya Hawke yeteneği ile ön plana çıkarken, aynı zamanda şarkıcı sıfatı da bulunan Latin kökenine vurgular da yapan Camila Mendes, biraz ego yönleri şişkin karakterine fazlaca şımarık tonu katarak bazen itici görünüme bürünebiliyor. Bu da kendisi ile izleyici arasında empati yapılmasına kimi yerde engel oluyor.

Seyrederken bolca küfür duyacağımız, sıklıkla cinselliği göstermekten geri durmayan, artık iyice gına getiren tesadüfler, basit mantık hatalarını içeren klişe metin ve senaryosu ile ancak zamanınız varsa izlenebilir bir film “İntikam Kankam”. Yavaş yavaş iyi filmlerin sinema salonlarında kendisine yer bulduğu bu dönemde sadece kimi oyunculuklar ve teneeger kesimin kimi duygularına hitap etse de, nitelikli sinemaseverlerin uzak duracağı bir yapım olduğu da bir gerçek. Zaten Türkçeye çevrilen ismi bile uzak durmanızı sanki kulağımıza ve duygularımıza fısıldamıyor mu? “İntikam” ve “kanka”…

Yönetmen : Jennifer Kaytin Robinson

Senaryo : Celeste Ballard, Jennifer Kaytin Robinson

Görüntü Yönetmeni : Brian Burgoyne

Kurgu : Lori Ball

Müzik : Este Haim

Oyuncular : Camila Mendes, Maya Hawke, Austin Abrams, Ava Capri, Maia Reficco, Talia Ryder, Sophie Turner, Rish Shah, Paris Berelc

ABD / Komedi / 118 Dk.

OrtaKoltuk Puanı:

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz