The Boogeyman / Öcü
Çocuk olmadan korku filmi olmaz mı?
The Boogeyman, korkusever izleyicinin aklı ile oynamıyor. Amacı, sadece ve sadece, seyirciyi yerinden zıplatmak. Bunu da yer yer başarıyor. Gerilim temposunu korku süslemeleriyle harmanlamada da fena değil. Bu filmde, açgözlü doğaüstü karanlık gücü, rehberlik arayan ve bulamayan çocukların gözünden görüyoruz. The Boogeyman, aman aman diyebileceğiniz bir korku filmi değil ama öncelikli derecesini korkusuzca benimseyip kabul ediyor.
Stephen King’in aynı isimdeki kısa öyküsünden Scott Beck, Bryan Woods, Mark Heyman triosu tarafından senaryolaştırılan ve Rob Savage tarafından yönetilen ”The Boogeyman / Öcü”, bugün vizyona girdi. Sizi bilmem ama ben, konusu aşağı yukarı aynı olan bu tür filmleri çok izledim. Stephen King‘in bu öyküsü de çok farklı bir korku hikayesi değil. Yine bir çekirdek aile, anne, baba, çocuklar ve olmazsa olmazı iblisin musallat olduğu gizemlerle dolu ev. Farklı olan ne olabilir? Belki, hikayenin anlatılış şekli, uzak-yakın kamerası, beklenmeyen anda koltuğunda oturanı yerinden fırlatan refleksler ve ses efektleri seyirci de fark yaratabilir! Bu filmimizde bir parça yukarıda bahsettiklerimizde var.
Eşini yakın zamanda kaybeden terapist Will Harper (Chris Messina), iki kız çocuğu 16 yaşındaki Sadie (Sophie Thatcher) ve 8 yaşındaki Sawyer (Vivien Lyra Blair) ile birlikte yaşadıkları üzücü olayın etkisini atlatmaya çalışırlar. Kızları ile duygusal ve psikolojik bağ kurmakta zorlanan terapistin evine, çocuklarını şeytani bir varlığın öldürdüğünü söyleyen Lester (David Dastmalchian) isimli gizemli bir hasta gelir. Bu hasta, doğaüstü güçlere sahip o şeytani varlığı da yanında getirmiştir. Bu yaratık, Will’in kızlarına musallat olur ve onlara kabus dolu geceler yaşatmaya başlar…
Her insanın korkuları vardır. Bazıları gözümün -gördüğünden- korkmam! dese de herkes mutlaka birşeylerden korkar. Ben korkmam diyen seyircinin korku filmine gitmeyi tercih etmesinin nedeni de izlediği hikayeden etkilenip korkmak istemesinden kaynaklanır. Zaten korku filmine gitmenin de amacı budur, korkmak. İzlediğiniz filmden etkilenip korkmuyorsanız sizin için bir anlamı yoktur. Bir korku filminin olmazsa olmazı anlatılan gizemli hikaye, karanlık ambians ve ses efektleridir. Konumuz olan ”The Boogeyman” da loş ışıklı ve gölgeli sekanslar bunaltıcı bir ambiyans yaratırken, iyi bestelenmiş müzik notaları gerilimi yoğunlaştırıyor. Gizemli doğaüstü yaratığın evin en karanlık ücra köşelerinden çıkma ihtimali de seyirciyi diri tutuyor.
Anlamadığım ise bu filmde de olduğu gibi neden her korku hikayesinde çocuklar ön planda! Çocuklar olmadan korku filmi çekilemez mi? Çocuklar, para kazanma uğruna böyle abuk subuk filmlere neden alet edilir? Ve korkular, neden hep gece olunca depreşip ortaya çıkar? Neden, doğaüstü eciş bücüş yaratıklar hep karanlıkta saklanır?
The Boogeyman, korkusever izleyicinin aklı ile oynamıyor. Amacı, sadece ve sadece, seyirciyi yerinden zıplatmak. Bunu da yer yer başarıyor. Gerilim temposunu korku süslemeleriyle harmanlamada da fena değil. Bu filmde, açgözlü doğaüstü karanlık gücü, rehberlik arayan ve bulamayan çocukların gözünden görüyoruz. The Boogeyman, aman aman diyebileceğiniz bir korku filmi değil ama öncelikli derecesini korkusuzca benimseyip kabul ediyor. Yapımcıların, devam filmini de en kısa zamanda vizyona sokacaklarını düşünüyorum.
Lafın kısası; The Boogeyman, tehditkar ve endişe uyandırıcı mükemmel bir korku filmi olmamasına rağmen seyircide savunmasız ve içgüdüsel yollarla korkma sağlıyor. Oyuncuların rollerini benimseyişi ve ışıklandırmanın etkili kullanımı seyirciyi içine çekiyor. Onlar güvende olmak için ışığı ararken siz de nefesinizi tutup arka planda takip eden iki sarı boncuğa bakıyorsunuz. The Boogeyman’ı korkusever seyirciler için yeni bir deneyimleme olarak kabul edebiliriz. İyi Seyirler.
Yönetmen : Rob Savage
Senaryo : Scott Beck, Bryan Woods, Mark Heyman
Görüntü Yönetmeni : Eli Born
Kurgu : Peter Gvozdas
Müzik : Patrick Jonsson
Oyuncular : Sophie Thatcher, Chris Messina, Vivien Lyra Blair, Marin Ireland, Madison Hu, LisaGay Hamilton, David Dastmalchian
ABD / Korku-Gizem-Gerilim / 98 Dk.