Geber! / Kill

Bollywood tarzı “gore” aksiyon

Tüm sürprizlerine ve sağlam karakter oluşumuna karşın, “Kill” bir yarım başarıdan öteye gidemez. Hikâyenin kurgusunda klişe durumlar ve davranışlar boldur; oyunculuklar belirli bir düzeyi aşmamaktadır. Acı-tatlı ağlak final ise kanımca filmin en tahammül edilmez sekansıdır. Aksiyon ve gore sevenler ikisini bir arada bulacakları için keyif alacaklardır. Hassas seyircilerin kesinlikle uzak durmasını öneririm.

OrtaKoltuk Puanı:

 

Patna doğumlu Hintli yönetmen Nikhil Nagesh Bhat, Patna’dan sonraları eğitim amacıyla yerleşeceği Pune’yi sık sık ziyaret edermiş. Bu yolculukların birinde 1990’ların ortalarında bindiği tren haydutlar tarafından soyulmuş. Bu olaydan esinlenerek 2023’te yönettiği “Kill / Geber” filminin senaryosunu Ayesha Syed ile birlikte yazmış.

Filmin tamamen kurmaca öyküsü bir gece ekspresinin şehirlerarası yolculuğu sırasında geçer. Ulusal Güvenlikte komando olarak görev yapan Amrit hayatının aşkı Tulika’nın görücü usulü başka bir adamla evlendirileceğini öğrendiğinde, bu evliliği engellemek amacıyla ordudan kankası Viresh’le birlikte, kızın ve ailesinin bindikleri Yeni Delhi’ye giden trene biner. Yolculuk sırasında bıçak, çekiç, balta ve Hint hançeri “kukri” gibi ilkel silahlar kuşanmış kalabalık bir soyguncu çetesi, hareket hâlindeki treni soymaya yeltenir. Genç ve yaşlı hepsi aynı ailenin ferdi olan, başını çetenin elebaşısı Beni’nin asi, psikopat oğlu Fani’nin çektiği haydut takımı, farkında olmadan başka bir aileyi, ülkenin en güçlü nakliye şirketinin sahibini ve kızı Tulika’yı esir alırlar.

Bir süre çete, sonra trendeki iki komandonun kendilerini mezara gönderecek kadar güçlü olduğunu öğrenir. Amrit ve Viresh’in Beni’nin kardeşini öldürmeleri olayları kişiselleştirecek, filmin ilk yarısına gelmeden öykünün aldığı beklenmedik sürprizli viraj, “Kill”i son yıllarda izlediğimiz en kanlı “gore” çılgınlığına dönüştürecektir. Amrit’in umutsuzca Tuika’yı ve ailesini kurtarma çabası geride kalmış, “Kill Bill” ya da “Old Boy” gibi amansız, acımasız ve çok daha kanlı ve mide bulandırıcı bir intikam öyküsü başlamıştır.

Filmi, göreceli olarak düşük bütçeyle çekilmiş irkiltici bir aksiyon olmaktan kurtaran tek şey, Bhat’ın, biri hariç tüm karakterleri, kendilerini kişilikleri konusunda kandıran tipler olarak ele alışıdır.

Fani dışında hiç kimse, olduğunu sandığından emin olduğu kişi değildir. Amrit kendini bir aziz, yenilmez ve haklı biri olarak görür ama, kaybedecek hiçbir şeyi kalmadığında vicdansız bir canavara, bir öldürme makinesine dönüşür. Üç kuruş için here türlü kötülüğü yapacağına inanan, göz kırpmadan merhametsizce adam öldüreen Fani’nin “aile fertleri”, aralarından bazıları ölmeye başladığında gerçek yüzlerin belli ederler; babalar, oğullar, amcalar, kuzenler inleyerek, ağlayarak, yırtınarak yakınlarının cesetlerine sarılırlar. Bir tek Fani, ellerini kana bulamış caniler olduklarının, geleceğin onlara sadece dehşet verici bir son getireceğinin farkındadır. “Kill”, giderek trenin daracık koridorlarında sayısı ceset bırakan, anti-kahramana evrilmiş Amrit’le, anti-karizmasının garip bir çekicilik getirdiği Fani arasında bir ölüm kalım savaşına dönüşür.

Yine de, tüm sürprizlerine ve sağlam karakter oluşumuna karşın, “Kill” bir yarım başarıdan öteye gidemez. Hikâyenin kurgusunda klişe durumlar ve davranışlar boldur; oyunculuklar belirli bir düzeyi aşmamaktadır. Acı-tatlı ağlak final ise kanımca filmin en tahammül edilmez sekansıdır. Aksiyon ve gore sevenler ikisini bir arada bulacakları için keyif alacaklardır. Hassas seyircilerin is kesinlikle uzak durmasını öneririm.

Yönetmen : Nikhil Nagesh Bhat

Senaryo : Nikhil Nagesh Bhat, Ayesha Syed

Görüntü Yönetmeni : Rafey Mahmood

Müzik : Haroon-Gavin, Vikram Montrose, Shashwat Sachdev

Oyuncular : Raghav Juyal, Laksh Lalwani, Tanya Maniktala, Abhishek Chauhan, Rupesh Kumar Charanpahari, Ashish Vidyarthi, Harsh Chhaya, Mukesh Chandelia

Hindistan / Aksiyon-Gerilim-Dram / 105 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz