Popeye The Slayer Man
Temel Reis’ten bir Anti-Kahraman Çıkar mı?
Temel Reis’in insanı gülümseten hallerinden eser bulunmayan bu güncel “Popeye The Slayer Man” ya da filmdeki adlandırmayla “Denizci Adam”, filmin +18 olan izleyici kitlesine asıl kahramanın korkutuculuğundan ziyade, kafa kol kopartan şiddet görüntüleri ile ulaşmaya çalışmış. Alt metnindeki kimi çevresel ve ailevi duyarlılıklar ise finale sıkıştırılarak sunulsa da, onlar da senaryonun ve oyunculukların azizliğine uğramışlar. Yani Temel Reis’ten bir anti-kahraman yaratmak çok da cazip bir fikir gibi görünmüyor.
Kim Getirdi Temel Reis’i Bu Hale?
Temel Reis’i nasıl bilirsiniz? Elzie Crisler Segar’ın hayat verdiği bu kurgusal kahraman, ağzında piposu, geniş çenesi, sürekli güç aldığı o ıspanak konserve kutusu ile başlıca düşmanı Kabasakal ile Safinaz’a olan aşkından dolayı sürekli mücadele eden sevimli kahraman olarak değil mi? Ve en bilineni 1980 yılında Robin Williams tarafından canlandırılan filme de konu edinilen. Ama yıllar geçtikçe sanki bazı şeylerin sürekli kötüye bulanması gibi Temel Reis de artık korkulan bir kahramana dönüşmüş gibi. “Popeye The Slayer Man” filmi, işte şimdi bu sevimli kahramandan tam bir korku öznesi yaratmış. Ancak bunun da nedenleri var. Sürprizi kaçırmadan önce yönetmenliğini Robert Michael Ryan’ın yaptığı filmin kısaca konusuna bakalım :
Eski limanda bulunan bir metruk fabrikaya girenler korkunç olaylarla karşılaşırlar. Elinde konserve kutusuyla gezen, kocaman pazuları olan devasa cüsseli bir kişi çevrede Denizci Adam olarak bir nevi bir şehir efsanesine dönüşmüştür. Olivia (Elena Juliana), şehirde korku öznesi olan Denizci Adam’ı araştırmak için arkadaşları olan Katia (Mabel Thomas), Dexter (Sean Michael Conway) gibi genç kişileri ikna ederek yapısal dönüşüme uğratılması düşünülen binaya gider. Ancak, pipo kokusu alınınca yakında olduğu anlaşılan Denizci Adam, tek tek bu genç gruba karşı saldırıya geçer. Sadece Olivia’nın dediklerini dinleyen Denizci Adam ile ilgili ailesel bazı bilgilere filmin finalinde ulaşmaktayız.
Şiddet Sahnelerine Dikkat!
Evet, kağıt üzerinde konu oldukça korkunç, slasher filmlere yaraşır olsa da, yine de filmin dağınık senaryosu bu duyguları sunmaktan oldukça uzakta. İşin içine final kısımlarında artan polisiye bir gizem katılmaya çalışılmış ise de, daha baştan açık edilen kısımlar ile bu merak gittikçe azalıyor. Ve ana kahramanın hiç de korkutucu olmaması, tamamen görüntüde bir maske ve makyaj eseri ile korkunç hale büründürülmeye uğraşılması ise, doğrusu Temel Reis görünümündeki Denizci Adam’ı, korkutucu olmaktan öte sevimli bir karakter olarak hafızada yer edindiriyor. Temel Reis’in o sevimli bilinirliği yapımın korku / gerilim kısmına bayağı bir zarar veriyor. Düşünsenize bir korku yerli film çekildiğini ve de Nasreddin Hoca ile Keloğlan’dan bir seri katil çıkartıldığını. Dolayısıyla yapım korkunç hale bürünmek için bu kez tamamen kanlı el, kol, bacak kopartılması ile kafaların tıpkı bir meyve gibi sıkıldığı görüntülerle durumu kurtarmaya çalışılıyor. Yapımın bu inandırıcılık sorunu alt metninde verilen ekolojik sorunlar, rant tutkusu gibi konuları da hafızada önemli bir yere koydurmuyor.
Senaristliğini John Doalan’ın yaptığı, makyaj ve maskelerle asla tanıma imkanı bulamadığımız aksiyon filmlerinin aranan oyuncularından Jason Robert Stephens’a sırtını dayayan “Popeye The Slayer Man”, sevimli bir kahramanı anti-kahraman hale sokarak çevre duyarlılığına kısmen değinse de, beklenen etkiyi yansıtmaktan oldukça uzak, klişe dolu sahneleri ve gerçekten de ancak 18 yaş üstü seyirciye hitap eden şiddet içeren görüntüleri ile daha ziyade meraklılarını bekleyen bir yapım olmuş. İleride unutulacak yapımlar arasında olacağını bilmek için dâhi olmaya gerek yok…
Yönetmen : Robert Michael Ryan
Senaryo : John Doolan
Görüntü Yönetmeni : Korey Rowe
Oyuncular : Jason Stephens, Sarah Nicklin, Angela Relucio, Steven McCormack, Mabel Thomas, Richard Lounello, Sean Michael Conway, Nathan Todaro
ABD /B-Korku-Slasher Korku- Korku / 88 Dk.