Aile Çıkmazı
Argodan uzak uzak duran komedi
Filmi, rahatsız edici herhangi bir sahnesinin bulunmayışı ve argo sözlerden uzak duruşu bakımından aile boyu izlenebilecek yapımlar arasına koyabiliriz. Seyirciyi yormayan sekansları ile aksiyon ve komediyi taşıyan, güldürü unsurlarının yerinde ve kıvamında kullanıldığı, teknik / görsel açıdan tatmin edici bir çalışmanın ürünü olan yapım, hoşça vakit geçirmek isteyenlere tavsiye edilir.
Uzun zaman önce vizyona girmesi beklenen fakat vizyon tarihi ertelenen film, nihayet görücüye çıkma fırsatı buldu. Senaristliğini Özgür Akçay’ın yönetmenliğini ise çoğunlukla dijitalde yaptığı işlerden dolayı ilgiyle takip edilen Emre Bahadır Çırakoğlu’nun üstlendiği filmde, Ferit Aktuğ, Bihter Dinçel, Ruhi Sarı ve Muharrem Türkseven gibi film ve dizi dünyasında tanınan isimler oyuncu olarak yer aldı. Macera, komedi ve aile gibi birden fazla türün kapsamına girdiğinin bilgisinin verildiği filmde, merak duygusu ister istemez seyircinin içini kaplıyordu.
Film yaklaşık 12 sene önce arkeolog ikili Şevket (Ferit Aktuğ) ve Perihan’ın (Bihter Dinçel) Mısır’da yapılan kazı çalışmaları sırasında tanışmaları ve kazı çalışmalarının önemli tarihi eserlerin bulunmasıyla sonuçlanması hikâyesine odaklanmaktadır. Başarılı arkeolog Perihan, kadrolu akademik personel olabilmek hayaliyle gittiği Mısır’daki kazı çalışmalarında işçi olarak çalışması için yanına kardeşi Fedai’yi (Muharrem Türkseven) de almıştır. Fakat Fedai, kazıdan çıkması beklenen tarihi eserleri almak gibi ikincil amaçlarını ablasından gizleyerek ve bu amaçlarına yakın arkadaşı Ali Kemal’i de dâhil ederek ortalığı karıştırmayı planlamaktadır.
Beraberinde, uzun süredir kazıdan eser çıkmasını bekleyen kazı çalışmalarının lideri Cemil Hoca da elde edilen başarının mutluluğundan nasibini alır ve söz konusu eserleri Mısır müze yetkililerine teslim eder. Mısır’da başlayan ilişkilerini evlilik ilişkisine taşıyan ve bu evlilikten Tanju ve Cansu isminde iki çocuğu olan Şevket ve Perihan’ın iletişimsel sorunlar nedeniyle evlilik birliklerinin sarsılması ve çiftimizin evleri ayırması mevzu bahis iken, artık bir üniversitede akademisyen olan Perihan seneler sonra bir gün ansızın Mısır müze müdürü El Sayed’den (Ruhi Sarı) telefon alır. Bu telefonda, müzeye teslim edilen tarihi eserlerden en kıymetlisinin sahte çıktığını öğrenmesiyle Perihan, Şevket ve dolaylı olarak Fedai ile arkadaşı Ali Kemal’in yaşamları büyük değişikliğe uğrar.
Filmin ilk yarısı romantizm ve komedi ögelerinin ağırlığıyla karakterler arası ilişkilerin kurulması ve kurgusal girişin yapılması üzerine işlevsellik üstlenirken, ikinci yarısı sahte çıktığı iddia edilen en kıymetli tarihi eserin sorumlusunun bulunması için Mısır’dan İstanbul’a gelen El Sayed’in ve farklı bir ekibin filme dâhil olmasıyla ve filmin bir macera filmine dönüşmesiyle ilerliyor. Şevket ve Perihan’ın ailesinin içinden geçtiği bu mücadele durumu ise onlara aile olmanın ne demek olduğunu hatırlatma amacı güdüyor.
Filmin neredeyse bütün komedi yükünün Perihan’ın kardeşi Fedai ile arkadaşı Ali Kemal karakterlerinin omuzlarında olduğunu söylemek bu noktada yanlış olmayacaktır. İkili arasında geçen diyaloglar ve samimi dostluk seyirciyi hem bir sıcaklıkla sarıp sarmalıyor hem de mizaha doyuruyor. Aksiyon kısmı içinse aynı cümleleri sarf etmek pek mümkün değil.
Film birkaç dövüş sahnesi haricinde içinde kapılıp gidebileceğimiz düzeyde aksiyon sahnesi vaat etmiyor ve aksiyon amacıyla filmde yer aldığını düşündüren birçok sahnede yer yer duraksamalar meydana geliyor. Yine, özellikle filmin sonuç bölümü ele alındığında, çözüme kavuşmadığı düşünülen bazı düğümler ortaya atılıyor ve hangi maksada hizmet ettiği aşikar olmayan bu sonlandırma sahneleri seyircinin koltuğundan biraz huzursuz kalkarak salonu terk etmesine sebebiyet verebiliyor.
Filmin sonundaki bu sahnelerin bir devam filminin çekileceği yönünde mesaj verici olduğu hissedilebiliyor. Ayrıca, filmdeki oyuncular ve teknik ekip ise sunulan senaryo malzemesinden yola çıkarak üzerine düşeni yapmış gibi görünüyor. Şahsım adına, El Sayed rolü ile ekipte yer alan Ruhi Sarı gibi bir oyuncunun daha iyi bir senaryo ile değerlendirilebileceğini düşünürken, Fedai rolüne can veren Muharrem Türkseven’in bir komedi karakterinin altından göz doldurarak kalktığını fark etmemek olası değil. Başkahramanları olarak tanıtılan ve filmin aşk / romantik kanallarını beslemesi beklenen Şevket ve Perihan karakterlerinin, filmdeki yardımcı ve yan kahramanların desteği olmaksızın yetersiz kalabileceği izlenimi ediniliyor. Bu açıdan bakıldığında film; gerçekten de komedi, aksiyon ve aile türündeki filmlerin toplamı ve her birine belirli miktarlarda ağırlık veriyor.
Diğer yandan; filmi, rahatsız edici herhangi bir sahnesinin bulunmayışı ve argo sözlerden uzak duruşu bakımından aile boyu izlenebilecek yapımlar arasına koyabiliriz. Seyirciyi yormayan sekansları ile aksiyon ve komediyi taşıyan, güldürü unsurlarının yerinde ve kıvamında kullanıldığı, teknik / görsel açıdan tatmin edici bir çalışmanın ürünü olan yapım, hoşça vakit geçirmek isteyenlere tavsiye edilir.
İyi seyirler.
Yönetmen : Emre Bahadır Çırakoğlu
Senarist : Özgür Akçay
Görüntü Yönetmeni : Hakkı Topçu
Müzik : Saki Çimen
Oyuncular : Ferit Aktuğ, Bihter Dinçel, Muharrem Türkseven, Ruhi Sarı, Alper Baytekin, Özgür Akçay, Burcu Cavrar
Türkiye / Komedi-Macera-Aile / 105 Dk.