Godzilla ve Kong : Yeni İmparatorluk / Godzilla x Kong: The New Empire

 Sinemada Atari’den Pokemon Oynadığını Hissetmek

Önümüzde tam olarak bir aksiyon filmi var. Bu film, ne ellilerdeki korku türüne dahil Godzilla ve King Kong filmleri ne de 2005’deki Jack Black’li King Kong veya 2023’teki Japonya çıkışlı Godzilla gibi korku unsurları barındırmıyor. Film, korkutucu olmayı başaramıyor değil, korkutucu olmayı aklının ucundan beri geçirmiyor. Filmde yaratık, canavar vs yerine Titan olarak anılan Godzilla ve Kong, film boyunca mitolojik kahramanlar olarak var oluyor.

OrtaKoltuk Puanı:

 

Aksiyon filmi

İki büyük efsanevi yaratığı önce teker teker ele alıp ardından onları tek filmde buluşturan serinin son filmi; Godzilla x Kong : The New Empire vizyona girdi. Yaratık konsepti ve özellikle de mega yaratık dövüşleri ilginizi çekiyorsa bu filmin tam size göre olduğunu düşünebilirsiniz. Küçükken filmlerini televizyonda görüp de korktuğunuz canavarları, büyüyünce aynı hissi yaşamak için izlemek istiyor olabilirsiniz ya da çocuklarınız hamburger menülerinde alması oldukça muhtemel olduğu oyuncakların filmine onları da götürmek ve dönemin Transformers’ı olarak onlara bu filmi izletmek istiyor da olabilirsiniz. Her durumda yanılmış olursunuz. Nasıl olduğunu, yazının sonraki kısmında, çok az da olsa spoiler içeren yorumlarla anlatacağız.

Sırayla gidelim. Öncelikle önümüzde tam olarak bir aksiyon filmi var. Bu film, ne ellilerdeki korku türüne dahil Godzilla ve King Kong filmleri ne de 2005’deki Jack Black’li King Kong veya 2023’teki Japonya çıkışlı Godzilla gibi korku unsurları barındırmıyor. Film, korkutucu olmayı başaramıyor değil, korkutucu olmayı aklının ucundan beri geçirmiyor. Filmde yaratık, canavar vs yerine Titan olarak anılan Godzilla ve Kong, film boyunca mitolojik kahramanlar olarak var oluyor.

Korkunun aksine aile boyu izlenecek bir aksiyon filmi olarak tasarlanmış izlenimi veren film, özellikle Kong’un başta, kendi doğal yaşamındaki avlanma ve özellikle avını parçalama sahneleriyle küçük yaştaki seyirci için oldukça vahşi görüntüler içeriyor. Kong’un, devasa çakalları veya deniz canavarını ikiye böldüğü sahnelerde, her ne kadar görünürdeki vahşeti azaltmak maksadıyla kan yerine yeşil mukoza sıvısı efekti kullanılmış olsa da bu durum filme çocuk filmi deme ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Film bir bakıma Transformars’la aynı formül üzerinden ilerliyor. Uzaydan veya yerin altından gelen yaratıklar meydana çıkıyor ve bunların bir kısmı Dünya’yı ele geçirmek isterken bir kısmı da insanlık adına onlara karşı savaşıyor. Burada özellikle Kong, iyi olan Autobot’lara benziyor ki memeli bir maymuna insani özellik yüklemek, soğuk kanlı bir kertenkeleye yüklemekten muhtemelen daha kolay oluyor. Godzilla x Kong’un Transformers’tan farkı da karakter yapısından esprilere kadar her şeyin daha bir filtrelenmiş, basite indirgenmiş halde seyirciye sunulması oluyor. Fazlasıyla kolaya kaçmaya sebep olan bu durum filmde Bernie karakterinin Oyuk Dünya’ya yolculuğa katılmasına izin verilmesi gibi kimseye izah edilemeyecek anların ortaya çıkmasına sebep oluyor.

İlkokul çağındaki Jia karakterinin Oyuk Dünya’ya dönme zorunluluğunun hikayede bir açıklaması varken Bernie gibi bir sivilin, sadece o bunu istiyor diye hayatını tehlikeye atmanın hiçbir açıklaması bulunmuyor. Aynı şekilde eli buz yanığı olan Kong’un eline, posterde ve her tanıtım materyalinde önceden de gösterilen o meka eldiveni geçirirken, Dünya üzerindeki şimdiye kadarki en büyük tehlikeye karşı savaşması beklenen Kong için; söz konusu meka zırhın kalanının neden kullanılmadığı sorusunun bir cevabı bulunmuyor. Seyircinin, “sadece bir eldiven yapılmış o da Kong’un yaralı eline denk gelmiş muhtemelen” deyip geçmesi bekleniyor. Böyle açık kalan kapıların hepsine teker teker takılıp burada listelemeyecek olsak da bu ikisine benzer örnekler fazlasıyla filmde bulunuyor.

Tutarsızlık sadece hikayede değil görsel dilde de göze batıyor. Yine aynı yönetmen tarafından çekilmiş olan, serinin önceki filmi Godzilla vs Kong’da oldukça başarılı görsel efektler kullanılmış olmasına rağmen, insanlar dışında neredeyse her şeyin CGI olduğu bu film; tüplü televizyona takılmış Atari oyunu gibi görseller içeriyor. İnce ayrıntıdan noksan olsa da belirli bir ciddiyette görünen Godzilla, Kong ve Kong’un artık evladı olan diğer yavru maymun dışında Oyuk Dünya’nın tamamının görsel efektleri göze hitap etmiyor. Hele bir de buz devri başlatmaya kâdir olan diğer dinozor, ancak küçük film stüdyolarının, eş dost yardımıyla çektikleri b filmlerinde olabilecek bir animasyon kalitesinde ortaya çıkıyor. Gerçekten de filmin 2024’te çıkan filmler içinde yüksek ama ele aldığı marka ve blockbuster olma hedefiyle görece küçük kalan; 125 130 milyon dolar gibi bir bütçesi bulunuyor. Görsel problemler yarattıkların kötü animasyona sahip birer Pokemon gibi görünmesiyle de bitmiyor: Pokemon topundan çıkıp pozunu kesen yaratıklar gibi bu filmdeki yaratıklar da sürekli yüksek yere geçip poz verme ihtiyacı duyuyor ama kurgu özensizliği ve kamera açıları, aksın bozulmasıyla sonuçlanıyor.

Aksiyon sahneleri ve climax noktası aceleye geldiği belli olan film, uzun aksiyon sekansları yerine; kısa kısa ve fazlaca olan aksiyon sahneleriyle birbirinden farklı filmlerden alınmış sahnelerin toplaması gibi duruyor. Yani filmin bütünlüğü yerine YouTube veya sosyal medya üzerinden paylaşılacak kısa videolar hedeflenmiş gibi duruyor. Avatar, Dünya’nın Merkezine Yolculuk, God of War gibi birçok eseri, birçok noktadan andıran film, bu eserlerden aldıklarını kendi görsel dünyasına motamot yediremiyor. Bu filmden olabilecek en büyük beklenti olan görsel efekt kullanımı, seyirciyi memnun ederek eve gönderemiyor.

You’re Next gibi bir korku filmi veya bu serinin önceki filmi olan Godzilla vs Kong’la dikkat çeken Adam Wingard, bu sefer aklındakini ekrana koymaya fırsat bulamamış gibi hissettiriyor. Beklentileri düşürüp de etkinlik yapmış olmak için sinemaya gittiğinizde daha keyifli gelecek olan Godzilla x Kong filminden sonra da seri devam edecek gibi görünüyor. Bize de bundan bir ay sonra çıkacak olan Maymunlar Cehennemi’nin son filmini beklemek kalıyor.

Yönetmen : Adam Wingard

Senarto : Simon Barrett, Terry Rossio, Jeremy Slater

Görüntü Yönetmeni : Ben Seresin

Kurgu : Josh Schaeffer

Müzik : Tom Holkenborg, Antonio Di Iorio

Oyuncular : Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Kaylee Hottle, Dan Stevens, Rachel House, Fala Chen, Alex Ferns, Mercy Cornwall, Alex Time

ABD / Aksiyon-Macera-Bilimkurgu / 115 Dk.

CEVAPLA

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz