Akıllı telefonlar hiç bu kadar ileri gitmemişti..
Bir akıllı telefonun, her konuda sizi yönlendirdiğini düşünsenize. Üstelik bu işletim sisteminde ki ağzı oldukça bozuk Jexi sahibini deli gibi kıskanırsa ne olur?
Phil (Adam De Vine), çocukken ebeveynlerinin sürekli kavga etmeleri nedeniyle eline tutuşturulan telefonda tetris oyunu oynayarak sıkıntılardan uzaklaşmış, hiç arkadaş edinemeden içine kapanık büyümüş 30’lu yaşlarda genç bir adamdır. Birgün Cate (Alexandra Shipp) ile telefonuna bakarken çarpışırlar ve telefonu kırılır. Kendisine yeni bir telefon alan Phil, işletim sistemindeki Jexi’nin ”sözleşmeyi okuyup onaylamak istiyor musun?” sorusuna karşılık ”hayır, okumadan onaylıyorum” cevabını verince bütün hakimiyet Jexi’ye geçer ve Phil’in geleceği Jexi’nin yönlendirmesiyle şekillenmeye başlar..
Günümüz insanlarının telefon bağımlılığı malumunuz. Herkes, yolda yürürken, otomobil kullanırken, seyahat ederken, işte çalışırken, yatarken, kalkarken telefonu ile haşır neşir. Sabah onunla uyanıyor, müziği ondan dinliyor, filmi ondan seyrediyor, sosyal medyayı ondan takip ediyor, haberleri ondan alıyoruz. Birde üzerine evdeki televizyon eklenince insanlar arkadaşları ile olan iletişimi kaybediyor. Artık ev ziyaretleri yapılmıyor, insanlar sohbet etmiyor, hal hatır sormuyor. Ahmet hastaymış, Ayşe’nin derdi neymiş kimsenin umurunda değil. Varsa yoksa teknoloji. Esiri olduk bu teknolojinin.
İşte filmde bu faydalı ama oldukça da tehlikeli tekolojinin üzerine inşa edilmiş. Bu ”yapay zeka” tehlikesini de komedi unsurlarını kullanarak gösteriyor izleyiciye.
Jexi, ilk zamanlarda bir iyilik meleği gibi sahibinin mutlu olabilmesi için sağlıklı beslenmesinden tutunda, onun kız arkadaş bulmasına, işinde başarılı olup terfi etmesine kadar olumlu yönde yardımcı oluyor. Daha sonra sahibi tarafından ikinci plana atılınca sahibinden intikam alma moduna girip işleri tersine çeviriyor. İşte sıkıntı da burada başlıyor. Senaryo yazarı ve yönetmen, Yapay zekanın iyi yönlerini gösterip filmi komedi eşliğinde tatlı bir canlandırma ile bitirebilirlerdi ama bunu yapmayıp teknolojinin tehlikelerine de değinmişler.
Yapay zekanın tehlikelerinden biri insanlarla aynı duygulara sahip olabilmesidir. İnsan yaşamını kontrol etme gücüne sahip yapay zeka, insanlara koşulsuz itaatin dışında kişisel hislerini ön plana çıkardığı zaman kriz yaratıp çok tehlikeli olabilir. İşte filmde anlatılan hikayede Jexi’nin yaptığı da bu.
Film, bu karmaşayı anlatırken bol mesajlı bir kahkaha bombası sunuyor seyirciye. Bu kahkaha bombası iki yönde ilerliyor. Birincisi, Phil’in karakteri. Çocukluğunda beri eline tutuşturulan telefonla yaşayan, çevresi ile iletişim kuramayan, insanların duygularından uzak a-sosyal bir genç adam. İkincisi, yapay zeka Jexi’nin karakteri. Ağzı bozuk, argo konuşmayı seven, kirli mizaha sahip bir yapay zeka.
Jexi ile Phil’in teknolojik seks sahnesi oldukça ilginç ve bir o kadar da komik. Bilimkurgu, yapay zeka, hayal gücü ve cinsel mizah üzerine kurulu bu film gülmek ve ders almak için ideal. Komediyi seviyorsanız izlemenizi tavsiye ederim.
Not : Film, cinsel mizahı çok sık kullanması nedeniyle çocuklarla izlenecek bir yapım değil.
Yönetmen / Senaryo : Jon Lucas, Scott Moore
Görüntü Yönetmeni : Ben Kutchins
Oyuncular : Adam DeVine, Alexandra Shipp, Rose Byrne, Michael Peña, Justin Hartley, Wanda Sykes, Ron Funches, Charlyne Yi, Bianca Von Krieg
ABD / Komedi / 84 Dk.