Kapan / Atrapados
Kapanmayan yara olan cinsel istismara parmak basıyor!
Latin amerika’dan ilginç diziler gelmeye devam ediyor. Popüler yazar Harlan Coben’in aynı adlı eserinden uyarlanan dizi 6 bölümden oluşuyor. (Devamı gelecek gibi) Arjantin yapımı dizi kanayan ortak yaraya parmak basıyor, cinsel istismar! İdealist kadın gazeteci Ema Garay ise kararlılıkla bir dedektif gibi işin peşini bırakmayacaktır. Gerilimi düşürmeyen dizi klasik bir güzergahta gitse de izlenir…
Dünyaca ünlü, daha doğrusu popülist yazar Harlan Coben’i bundan üç buçuk yıl önce bir diziye eleştiri yazarken tanımıştım. “Geçmişle Dans”, Dizinin ismi beni izlemeye çağırmıştı. Amerikalı yazar Harlan Coben polisiye eserler yazıyordu. Geçmişle Dans’a eleştiri yazarken yazar hakkında hayli araştırma yapmıştım ve şöyle yazmıştım : “Harlan, Agatha Christie’nin eril versiyonu. Yazdığı romanların ismini okumak bile insanı ürkütüyor. “Şantaj” “Kapan” “Orman” “Karanlık Fotoğraf” “Başka Şansın Yok” gibi bazı romanlarının daha isminden itibaren bir karanlığı işaret ettiğini tahmin ediyorsunuz. Amerikalı yazar, anladığım kadarıyla son aşamaya kadar düğüm üzerine düğüm atıyor, son tahlilde çözüme geçiyor.”
Edebi değeri olmayan eserleri okumak bana tat vermiyor, belki de o eserlerin film ya da dizileri izlemek daha doğru ve daha kolay, kitap olarak okuyacağın zamanı tasarruf yapmış oluyorsun. Bu tür yazarlar popüler olmanın avantajını paraya çevirmekte hayli ustalar. Bizdeki örneği ise polisiye olmasa da psikoloji temelli eserleriyle televizyona hayli iş yapan Gülseren Budayıcıoğlu… Bence bu yazarlar direkt senaryo yazsalar daha iyi…
Gelelim diziye; Bir liseli kız odasında keman çalmaktadır, odanın penceresinde yaprakları dökülmüş ağacın dalları arasında karşı evin penceresinde onu gözetleyen yine liseli bir oğlan onu gözetlemektedir. kız kendini kaptırarak kemanını çalarken kemanın bir teli kopar…
Hep söylerim, ilk sahnelere dikkat ediniz. O arada bir telefon gelir, daha ilk andan itibaren telefondaki yaşı geçkin sesin çocuğa karşı gösterdiği şefkatli sesin mide bulandırıcı tonunu hissediyorsunuz…
Odadan çıkıp uzak çekim şehrin manzarasına uzanıyoruz. Etrafı başı dumanlı tepe ve dağlarla çevrilmiş deniz, kıyısında güzel bir şehir; Bariloche, Şehrin içinde ise melekler, şeytanlar ve çocuklar var. Gazeteci Ema Garay (Soledad Villamil) o iyilerden biri. Son zamanlarda artan cinsel istismar olaylarının peşine düşmüş, kendince bir strateji kullanarak internet üzerinden bu sapık ile liseli kız gibi yazışıyor…
Ema’nın evinin bir odasında liseli oğlu, diğer odasında içi mektuplar dolu karton kutular mevcut. Ayrıca dizinin başında kimden geldiğini bilmediğimiz ama sonradan anladığımız posta kutusundan alınıp yırtılıp atılan mektuplar var… Yırtılıp atılan mektuplar kendi trajik geçmişinden, kutularda biriken mektuplar ise gazeteci olması dolayısıyla ihbar mektupları… Evet dizinin açılışı böyle;
Sonraları keman çalan kız kayboluyor, (Gerçek hayatta aynı şeyler haddinden fazla olduğu için İçim çok acıyor.) Suçlu olarak oralarda kendini gençlere adamış Leo Mercer (Alberto Ammann) görülüyor. Ema bu işin de peşine düşüyor, öylesine düşüyor ki kendi oğlunu ihmal ediyor. Lado Baroliche gazetesinde çalışan Ema, adalet için kendini parçalarken ergen oğlunu dinlemeye bile zamanı olmuyor. Zamanımızın gerçek gazetecilerinden, bir dedektif gibi çalışıp gerçekleri ortaya çıkaran iyi gazetecilerinden…
Leo Mercer’in suçlu olmadığına inanan çok yakın dostu Marcos da dizinin diğer kahramanı.. Bir de deniz kenarındaki araziyi kapatmak isteyen açgözlü zengin Fran Birugel var.. Evet, kötülerin dünyası tuzaklarla dolu, iyi ve temiz insanları tuzağa düşürmekte üstlerine yoktur… Dizide bu tuzaklara bolca rastlayacaksınız. Ben kemancı kız konusundaki suçluyu tahmin ettim, umarım siz etmezseniz…
Dizinin en önemli eleştirdiğim yönü ise cinsel istismarcının üzerine kurulmuş olan senaryo ya da roman olayın sonuç bölümünde istismarcının yakalanmasını geçiştiriyorlar, üzerinde durulmuyor ve mevzu başka tarafa dönüyor… Her olay arasında bağlantı var gibi görünüp bağlantılı çıkmaması da dizinin diğer tutarsızlığı.
6 bölümden oluşan suç, gerilim, dram türündeki dizi adalete susamış olanlara bir nebze olsun “Adalet yerini bir gün mutlaka bulacaktır” duygusu yaşatacaktır. Sokaktan eve döndüğünüzde izleyebilirsiniz…
Yönetmen : Miguel Cohan, Hernán Goldfrid
Senaryo : Miguel Cohan, Ana Cohan, Maria Meira
Görüntü Yönetmeni : Guillermo Saposnik
Kurgu : Rosario Suárez, Santiago Parysow
Oyuncular : Soledad Villamil, Juan Minujin, Alberto Ammann, Matías Recalt, Mike Amigorena, Carmela Ramos
Arjantin / Suç-Gerilim-Dram / 6 bölüm 45 Dk.