Paris Hatıraları / Revoir Paris
Herkesin Paris Hatıraları farklı
Paris deyince aklınıza gelenler yok bu filmde. Teröre kurban olmuş insanların durup dururken yemek yedikleri restoranda niye öldürüldüklerinin sorgulanması da değil. Hayatta kalan “hayaletler”in hatıralarını birleştirerek iyileşme çabası.
Paris Hatıraları olarak Türkçeye çevrilmiş filmin adının orijinali “Revoir Paris”, yani “Paris’i Yeniden Görmek”, bu filme daha uygun düşüyor. Çünkü film aslında bu konuda bir bildirim yapılmamasına karşın 13 Kasım 2015’de Paris ve St Denis’de eş zamanlı olarak bazı eğlence yerlerine yapılmış saldırılardan bire bir esinlenmiş. Hafızalarımızı tazelersek o gece eli silahlı onlarca terörist gece lokantalarda yemek yiyip eğlenen insanları otomatik silahlarla taramış, yüzlercesini öldürmüş ve polis, olaya ancak saatler sonra hakim olubilmişti. Eylül 2022’de gösterime giren filmin yönetmeni Alice Vinocourt, filminde bu saldırıda hayatta kalanların bir tür “hayalet”e dönüşerek o anları hatırlamaya çalıştıklarını ve bunun için ne kadar zorlandıklarını anlatıyor.
Mia, birlikte yaşadığı doktor sevgilisiyle yemek yemek için gittikleri restoranda sevgilisine gelen telefon sonunda onun “acile gidiyorum”, gerekçesi sonucu yalnız kalır. Canı sıkılan genç kadın motosikletine atlayarak evine gitmek ister ama yağmur şiddetini arttırdığı için bir başka lokantada mola verir. Orada eğlenenleri, doğum günü kutlayanları izleyerek bir kadeh şarap içerken içeri silahlı adamlar girer ve herkesi öldürmek üzere ateş eder. Mia, o saldırıdan yaralı olarak kurtulur. Ama hafızasında büyük bir boşluk vardır, nasıl kurtulduğunu, neler olup bittiğini hatırlayamaz.
Bunu önce önemsemeyen Mİa, giderek hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını, normal yaşantısına devam edemediğini fark eder. Gerek erkek arkadaşı, gerek birlikteki yaşamları onu rahatsız etmekte, kalabalıklara girememekte, hatırlayamadıkları aklını kurcalamaktadır. Böylece kurbanların buluşmalarına katılarak yeni bir çevrenin içinde yeni insanlar, yeni bir Paris’le tanışır. Bu ikinci bakışta hayatlarını gülüp eğlenerek geçiren Fransızlar kadar şehrin zor işlerini üstlenmiş kaçaklar, Senegalliler, mülteciler de vardır ve onlardan biri bütün o silahların kan kustuğu süre içinde Mia’nın elini tutarak hayatta kalmasını sağlamıştır. Mia artık onu bulmak için uğraşır, eski hayatından tamamen uzaklaşarak yeni bir hayata başlar.
Filmin yönetmeni Alice Vinocourt’un olaya bakış açısının saldırıyı yapanlarla, niye yaptıklarıyla hiç ilgisi yok. O daha çok olayı yaşayan kurbanların geçirdikleri psikolojik sarsıntıya odaklanmış. Bunda o saldırılara muhatap olanlardan birinin erkek kardeşi olmasının payı büyük. O saldırı sırasında kardeşiyle telefon mesajıyla sürekli iletişim kuran yönetmen, sonrasında da onun ve diğerlerinin olayı nasıl yeniden kurguladıklarını, hatırlayamadıklarını, hatırlamak için nasıl uğraştıklarını ve bunu tamamen yapmadan huzura kavuşamadıklarını görmüş ve filminde bunu anlatmış. Paris Hatıraları, kesinlikle neşeli ve aşk dolu bir Paris filmi değil, silahlı bir saldırı sonrası hayatta kalanların ruh sağlıklarını yeniden kazanma çabası üzerine bir psikolojik dram.
Mia rolünde Virginie Efira, filmin ana karakteri olmanın ötesinde neredeyse tek başına oynuyor. Güzel bir kadın ve filmde saçını bile taramadan, hep aynı pantolon ve deri ceket, sıfır makyajla kendi derdine düşmüş birini çok iyi canlandırıyor. Benoit Magimel ise lokantada olay sırasında karşılaştığı ve tekrar bulduğu yakışıklı rolünde tipik Fransız. Bu sıcak yaz günlerinde deniz kenarında tatilde değilseniz yapılacak en iyi iş, iyi soğutulmuş bir sinema salonunda film seyretmek. Revoir Paris ise vurdulu kırdılı Amerikan filmlerinden sıkılanlar için (vizyon tarihi ertelenmezse) iyi bir seçenek olabilir. Müthiş bir sinema olayı değil ama ilginç bir bakış açısını ince ince işleyen bir film.
yönetmen / senaryo : Alice Winocour
görüntü yönetmeni : Stéphane Fontaine
müzik : Anna Von Hausswolff
oyuncular : Virginie Efira, Benoît Magimel, Grégoire Colin, Maya Sansa, Amadou Mbow, Nastya Golubeva Carax, Anne-Lise Heimburger, Sokem “Kemso” Ringuet, Sofia Lasaffre, Clarisse Makundul
fransa / dram / 105 dk.